Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Nidos receptas: gaspačas su geltonaisiais pomidorais ir feta sūriu

Kai daržų lysvėse vasarai įsismarkavus sunoksta visos daržovės, kai pomidorai patys saldžiausi ir sultingiausi ir dar kai saulė šitaip negaili spindulių, maloniausias būdas atsigaivinti yra šaltos sriubos. Tos sriubos tik iš įpratimo taip vadinasi, nes veikiau tai daržovių kokteiliai ar net suplaktos salotos.
Nida Degutienė ir jos ruoštas geltonasis gaspačas
Nida Degutienė ir jos ruoštas geltonasis gaspačas / Nidos Degutienės nuotr.

Gaspačas yra viena klasikinių gaivinančių vasaros šaltų sriubų. Šią trintų šviežių pomidorų sriubą sugalvojo Andalūzijos regiono gyventojai, o kas kitas, jei ne ispanai, žino kaip geriausia vaduotis nuo alinančių karščių! Tačiau jei gamindami gaspačą pagal klasikinį receptą ispanai daržoves maišo su balta duona, man labiau patinka "kokteilis" vien tik iš daržovių. Labiausiai įprasta – raudonos spalvos šalta sriuba, tačiau jei turite geltonų pomidorų ir saldžiųjų paprikų, pasigaminkite kitokį – geltonąjį gaspačą!

Kad paruoštumėte gaspačą, jums tereiks visas daržoves supjaustyti gabalėliais ir sudėjus į elektrinį plakiklį suplakti iki vientisos masės. Sriubą galite pasigaminti iš anksto ir supylę į stiklinį indą laikyti šaldytuve, kad gerai atšaltų. Tačiau jei neturite laiko šaldyti, tiesiog patiekite ją su ledukais.

Gaspačas su geltonaisiais pomidorais ir feta sūriu

Ingredientai:

  • 1 kg gerai sunokusių geltonųjų pomidorų;
  • 1 nedidelis agurkas;
  • 1 nedidelė geltonoji saldžioji paprika;
  • 1 saliero stiebas;
  • 1 svogūnas;
  • 1 skiltelė česnako;
  • druskos, grūstų juodųjų pipirų;
  • raudonojo vyno acto.
  • Patiekimui: alyvuogių aliejaus, fetos sūrio, čili pipirų griežinėlių, kalendrų lapų.

Gaminimas:

1. Visas daržoves nuplaukite ir supjaustykite stambiais gabalėliais.

2. Sudėkite į elektrinio plaktuvo indą ir plakite kol jos virs vienalyte tiršta tyre. Įberkite druskos ir pipirų, ir įpilkite apie 1 šaukštelį raudonojo vyno acto. Plakite dar keletą sekundžių, ir paragaukite. Pagal skonį įdėkite daugiau druskos, įpilkite dar šiek tiek acto.

Nidos Degutienės nuotr. /Gaspačo ruošimas
Nidos Degutienės nuotr. /Gaspačo ruošimas

3. Supilkite sriubą į stiklinį indą ir laikykite šaldytuve, kad gerai atšaltų.

4. Patiekdami išpilstykite į dubenėlius ar stiklines taures, pabarstykite fetos sūriu, pašlakstykite aliejumi, pagardinkite čili pipirų griežinėliais ir kalendrų lapais.

Nidos Degutienės nuotr. /Geltonasis gaspačas
Nidos Degutienės nuotr. /Geltonasis gaspačas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos