Grikių granola – štai kas jums turėtų patikti! Tokią karštą vasarą kaip ši, tai nepamainomas rytinis užkandis su dubenėliu šviežių braškių ir šlakeliu natūralaus tiršto graikiško jogurto! Man patinka tokia granola pasmaližiauti ne tik ryte – kai ilgiau užsisėdžiu prie kompiuterio, ar vakare, kai labai norisi „kažko skanaus“...
Tradicinė granola (o ypač ta, kurią perkate (brangiai!) parduotuvėje) paprastai turi ir glitimo. Tačiau jūs galite turėti sveikesnę versiją visiškai be glitimo, jei gaminsite granolą būtent iš neskrudintų grikių! Man vasara be granolos – ne vasara. O jau ypač kai pasipila šviežutėlės uogos...
Grikių granola su spanguolėmis, lazdyno riešutais ir kokosais
- 1 stiklinė (200 g) neskrudintų grikių;
- 1 stiklinė (250 ml) verdančio vandens;
- 1/2 stiklinės (100 g) moliūgų sėklų;
- 1/2 stiklinės (70 g) lazdyno riešutų, pasmulkintų;
- 1/4 stiklinės (50 g) chia sėklų;
- 1/4 stiklinės (40 g) sezamų sėklų;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės pastos;
- 1/4 stiklinės (90 g) skysto medaus;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 stiklinė (60 g) kokosų riekelių;
- 1/2 stiklinės džiovintų spanguolių .
Gaminimas:
1. Suberkite grikius į nedidelį dubenėlį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite išbrinkti apie 30 min.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C.
3. Nusausinkite grikius (nupilkite nesusigėrusį vandenį), įmaišykite moliūgo sėklas, lazdyno riešutus, chia ir sezamų sėklas, vanilę, medų ir aliejų, ir viską gerai išmaišykite.
4. Dvi kepimo skardas išklokite pergamentiniu popieriumi. Paskirstykite paruoštą granolą labai plonu sluoksniu abiejose skardose ir pašaukite kepti. Kepkite apie 40 minučių, kelis kartus pamaišydami, sukeisdami padėklus vietomis orkaitėje.
5. Suberkite kokosus ir spanguoles ir dar kepkite 20 minučių, arba kol viskas gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.
6. Patiekite su pienu arba jogurtu, su vaisiais ir uogomis bei medumi.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.