Nidos receptas: grikių granola su spanguolėmis, lazdyno riešutais ir kokosais

Ne vienas mano pažįstamas, nusipirkęs pakelį neskrudintų grikių, paskui klausinėjo – ką su jais daryti? Verdant košę ji tampa gliti ir keisto skonio, bet kur virtuvėje dar juos panaudoti? Neskrudinti grikiai – tikras naudingų medžiagų ir B grupės vitaminų šaltinis! Tie grikiai, kuriuos mes pratę valgyti, paskrudinti, todėl turi išraiškingą skonį, tačiau daug mažiau naudingi mums nei žali, neskrudinti. Aš žalius grikius naudoju sriuboms ir pusrytinėms košėms, tačiau šiandien turiu jums dar vieną pasiūlymą.
Nida Degutienė ir jos gaminta grikių granola
Nida Degutienė ir jos gaminta grikių granola / Nidos Degutienės nuotr.

Grikių granola – štai kas jums turėtų patikti! Tokią karštą vasarą kaip ši, tai nepamainomas rytinis užkandis su dubenėliu šviežių braškių ir šlakeliu natūralaus tiršto graikiško jogurto! Man patinka tokia granola pasmaližiauti ne tik ryte – kai ilgiau užsisėdžiu prie kompiuterio, ar vakare, kai labai norisi „kažko skanaus“...

Tradicinė granola (o ypač ta, kurią perkate (brangiai!) parduotuvėje) paprastai turi ir glitimo. Tačiau jūs galite turėti sveikesnę versiją visiškai be glitimo, jei gaminsite granolą būtent iš neskrudintų grikių! Man vasara be granolos – ne vasara. O jau ypač kai pasipila šviežutėlės uogos...

Nidos Degutienės nuotr. /Grikių granola su spanguolėmis, lazdyno riešutais ir kokosais
Nidos Degutienės nuotr. /Grikių granola su spanguolėmis, lazdyno riešutais ir kokosais

Grikių granola su spanguolėmis, lazdyno riešutais ir kokosais

  • 1 stiklinė (200 g) neskrudintų grikių;
  • 1 stiklinė (250 ml) verdančio vandens;
  • 1/2 stiklinės (100 g) moliūgų sėklų;
  • 1/2 stiklinės (70 g) lazdyno riešutų, pasmulkintų;
  • 1/4 stiklinės (50 g) chia sėklų;
  • 1/4 stiklinės (40 g) sezamų sėklų;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės pastos;
  • 1/4 stiklinės (90 g) skysto medaus;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 stiklinė (60 g) kokosų riekelių;
  • 1/2 stiklinės džiovintų spanguolių .
Nidos Degutienės nuotr. /Grikių granola su spanguolėmis, lazdyno riešutais ir kokosais
Nidos Degutienės nuotr. /Grikių granola su spanguolėmis, lazdyno riešutais ir kokosais

Gaminimas:

1. Suberkite grikius į nedidelį dubenėlį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite išbrinkti apie 30 min.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C.

3. Nusausinkite grikius (nupilkite nesusigėrusį vandenį), įmaišykite moliūgo sėklas, lazdyno riešutus, chia ir sezamų sėklas, vanilę, medų ir aliejų, ir viską gerai išmaišykite.

4. Dvi kepimo skardas išklokite pergamentiniu popieriumi. Paskirstykite paruoštą granolą labai plonu sluoksniu abiejose skardose ir pašaukite kepti. Kepkite apie 40 minučių, kelis kartus pamaišydami, sukeisdami padėklus vietomis orkaitėje.

5. Suberkite kokosus ir spanguoles ir dar kepkite 20 minučių, arba kol viskas gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.

6. Patiekite su pienu arba jogurtu, su vaisiais ir uogomis bei medumi.

Nidos Degutienės nuotr. /Grikių granola su graikišku jogurtu ir braškėmis
Nidos Degutienės nuotr. /Grikių granola su graikišku jogurtu ir braškėmis

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs