Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas. Grilio malonumai: sultingi mėsainiai

Gyva ugnis – bene seniausias maisto ruošimo būdas, žinomas žmonijai. Atėjus vasarai iš dažno kiemo vakarais sklinda gardus dūmo aromatas, o sulaukę šiltojo metų sezono, visi tik ir skuba iki soties prisimėgauti grilio džiaugsmais.
Nida Degutienė ir jos ruošti burgeriai
Nida Degutienė ir jos ruošti suvožtiniai / Nidos Degutienės nuotr.

Dujos ar anglys – štai dėl ko dažniausiai ginčijasi didžiausi grilio entuziastai. Vieni tvirtina, kad dujinis grilis – tai patikimas, 21 amžiaus standartus atitinkantis prietaisas, kuris leidžia lengvai reguliuoti temperatūrą, greitai įkaista ir yra patogus naudotis. Tačiau prisiekę griliuotojai nė nesileidžia į kalbas, tikindami, kad tik gyva ugnis ir iki raudonumo įkaitintos medžio anglys gali suteikti maistui tą unikalų ir ypatingą dūmo skonį bei traškumą, be kurio neįsivaizduojamas grilyje ruoštas patiekalas.

Žinoma, kaitinant anglis reikia daugiau kantrybės ir sunkiau reguliuoti gaminamo maisto temperatūrą, tačiau kai kurie prietaisai sukurti taip, jog, uždengus dangtį ir nustačius tam tikrus karštumo parametrus, galima drąsiai palikti žarijas rusenti nors ir penketą valandų, o maistas visą tą laiką keps tokiame karštyje, kokį patys pasirinksite.

Nidos Degutienės nuotr. /Sultingi suvožtiniai
Nidos Degutienės nuotr. /Sultingi suvožtiniai

Kai kurie griliai puikiai atlieka ne tik kepimo ant grotelių, bet ir maisto rūkymo funkciją! Pabarsčius įkaitusias žarijas vandenyje išmirkytomis medžio skiedromis arba prieskoninėmis žolelėmis, mėsa ar žuvis tuo pat metu ir kepama, ir rūkoma!

Patys universaliausi aukščiausios kokybės griliai gaminami iš specialios keramikos, kuri tinka ne tik vasaros sezonui, bet gali būti naudojama nors ir spaudžiant didžiausiam žiemos speigui. Sandariai uždarius tokio grilio dangtį, keramikos paviršius kuo puikiausiai paskirsto kaitrą viduje ir kepamas maistas išlieka ypač sultingas. Be to, tokie griliai toli gražu nenaudojami vien tik mėsai ant grotelių čirškinti, bet ir picoms bei duonai kepti ir net gaminti desertams!

Tad kol vasara dar tik įsibanguoja, griebkite sezono sulaukusias grilio groteles ir pasinerkite į dūmais kvepiančius grilio malonumus!

Sultingi suvožtiniai

Ingredientai:

  • 1 stiklinė (70 g) baltos duonos trupinių;
  • 1/4 stiklinės (60 ml) pieno;
  • 2 arbat. šaukšt. pankolių sėklų;
  • 2 arbat. šaukšt. rupios jūros druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. saldžių aitriosios paprikos dribsnių;
  • 500 g maltos kiaulienos (arba vištienos, arba kalakutienos);
  • 500 g maltos jautienos (arba veršienos);
  • 1 valg. šaukšt. nutarkuotos citrinos žievelės;
  • 1 kiaušinio trynys;
  • 1 stiklinė (80 g) sutarkuoto kietojo sūrio (parmezano, Džiugo);
  • 2 valg. šaukšt. džiovintų čiobrelių;
  • 4 skiltelės česnako, susmulkintos;
  • 1 valg. šaukšt. Dižono garstyčių;
  • grūstų juodųjų pipirų – pagal skonį.

Gaminimas:

1. Džiūvėsius suberkite į didelį dubenį ir užpilkite juos pienu. Palikite apie 5 minutes pastovėti, kol džiūvėsiai išbrinks.

2. Tuo metu grūstuve arba elektriniu smulkintuvu susmulkinkite pankolių sėklas, druską ir aitriosios paprikos dribsnius.

3. Į puodą su išbrinkusiais džiūvėsiais sudėkite maltą mėsą, suberkite likusius produktus ir gerai viską maišykite apie 2–3 minutes, kol visi skoniai susijungs.

4. Šlapiomis rankomis formuokite plokščius norimo dydžio mėsainius. Kepkite juos ant gerai įkaitintų grotelių (BGE įkaitinkite iki 280–300 C) maždaug po 4–5 minutes kiekvieną pusę, kol išorėje įsispraus apskrudę rėžiai, o vidus liks sultingas.

5. Patiekite su apkeptomis bandelėmis arba be jų, su skrudintomis bulvytėmis ir su šviežiomis salotomis bei mėgstamu padažu.

Nidos Degutienės nuotr. /Sultingi burgeriai
Nidos Degutienės nuotr. /Sultingi burgeriai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai