Šių metų virsmo atradimas man buvo žavus savo paprastumu – traškūs duonos pagaliukai grissini. Tikrai esate jų pirkę ir žinote, kokios šios lazdelės populiarios, kai susikviečiat draugus kokteiliui ar tiesiog norite ką nors pakramsnoti su vyno taure ir vienu kitu gabalėliu gero sūrio.
Pirkti grissini yra skanūs, bet jūs vargu ar įsivaizduojat, kokie skanūs yra pačių kepti! Pasigaminti grissini yra juokų darbas, tešla užminkoma iš pačių paprasčiausių ingredientų – miltų, vandens, aliejaus... Grissini galima kaskart pagardinti vis kitais priedais – rozmarinais, pankoliais, česnakais, čiobreliais... Jų išsikepti galima likus 2–3 dienoms iki šventės, o laikomi uždarame inde jie nepraras nė lašelio savo traškumo nei skonio!
Grissini yra tobulas užkandis vakarėlio (ar vakarienės) pradžioje. Patiekite juos vienus arba, pavyzdžiui, užvynioję ploną juostelę gero Parmos kumpio. Su grissini tiks alyvuogės, sūriai, užtepėlės ir visi kiti jūsų mėgstami užkandžiai.
Grissini su rozmarinais
Ingredientai:
- 7 g sausų mielių;
- 1 šaukštelis cukraus;
- 1 šaukštelis druskos (ir dar šiek tiek druskos dribsnių pabarstymui);
- 200 ml šilto vandens (40°C);
- 2 šaukštai šviežių rozmarinų lapelių, susmulkintų;
- 300 g miltų (geriausia, jei turit 0 tipo, bet tiks ir speltų) ir dar šiek tiek pabarstymui;
- 70 ml alyvuogių aliejaus ir dar šiek tiek patepti kepant.
Gaminimas:
1. Dideliame dubenyje (arba geriausiai – virtuvinio kombaino inde) sumaišykite mieles, cukrų, druską ir vandenį. Palikite apie 10 minučių, kad masė suputotų.
2. Suberkite rozmarinus, miltus, supilkite aliejų ir minkykite (rankomis arba tešlai minkyti skirtu kabliu), kol tešla taps minkšta ir labai elastinga, ne trumpiau nei 5–6 minutes. Nesibaiminkite, jei tešla bus kiek lipni – galite pridėti 1–2 šaukštus miltų, tačiau verčiau miltų nepadauginkite – tą klausimą išspręsite formuodami grissini ant miltais pabarstyto darbastalio. Uždenkite gerai išminkytą tešlą maistine plėvele ir rankšluosčiu ir palikite pastovėti apie 1,5 valandos arba kol tešlos tūris padvigubės.
3 Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Dvi dideles kepimo skardas ištepkite alyvuogių aliejumi.
4. Darbastalį pabarstykite miltais (jei tešla lipni, miltų reikės daugiau). Tešlą sumaigykite, tada iškočiokite į maždaug 1 cm storio kvadratą. Šį kvardatą supjaustykite maždaug 5 cm ilgio ir 1 cm pločio juostelėmis. Miltuotomis rankomis imkite po vieną juostelę ir kočiokite tarp rankų, padarydami plonas virveles (man patinka plonesni grissini, bet jūs galite daryti ir storesnius). Klokite grissini į paruoštą skardą, palikdami tarpus, kad kepant nesusiklijuotų. Visi tikrai netilps į dvi skardas, bet, kol iškeps pirmoji partija, turėsit laiko pasiruošti antrąją.
5. Patepkite paruoštus grissini aliejumi, pabarstykite druskos dribsniais ir kepkite apie 10–12 minučių, kol jie pagels ir taps traškūs. Atvėsinkite ant grotelių ir laikykite sandariai uždengtame inde apie 3–5 dienas.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.