Advento kalendoriaus žvaigždutes galite sukabinti at sausos šakos, parsineštos iš miško, arba tiesiog suverti ant ilgos juostelės ir pasikabinti kaip namų dekoraciją! Net neabejoju, kad šiame procese mielai sudalyvaus ir patys mažiausi pagalbininkai.
Imbierinis advento Kalendorius
Ingredientai (2 komplektams):
imbierinėms žvaigždutėms:
- 125 g minkšto sviesto, supjaustyto gabalėliais;
- 1/2 stiklinės (90 g) rudojo cukraus;
- 2/3 stiklinės (230 g) auksinio sirupo;
- 2,5 stiklinės (375 g) miltų;
- 1 šaukštelis valgomosios sodos;
- 2 šaukšteliai malto imbiero.
cukriniam glajui:
- 1,5 stiklinės (240 g) cukraus pudros;
- 1 kiaušinio baltymas.
Gaminimas:
1. Sviestą ir cukrų sudėkite į elektrinio maišytuvo indą ir gerai išsukite (apie 12 min.), kol masė taps puri, šviesi ir kreminės konsistencijos. Nugramdykite nuo kraštų sviesto masę, supilkite sirupą, miltus, sodą ir imbierą ir dar maišykite, kol gausite tolygios konsistencijos minkštą tešlą.
2. Suformuokite iš tešlos plokščią diską, suvyniokite jį į maistinę plėvelę, ir padėkite į šaldytuvą mažiausia pusvalandžiui (geriausia – visai nakčiai).
3. Įkaitinkite orkaitę iki 140 °C laipsnių temperatūros.
4. Iškočiokite tešlą tarp dviejų pergamento popieriaus lapų iki 5 mm plonumo lakšto. Dar kartą padėkite į šaldytuvą, kad sukietėtų.
5. Formele išpjaukite žvaigždutes (teks kelis kartus tešlą iškočioti naujai, kad gautųsi naujos žvaigždutės), sudėkite į kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi.
6. Naudodami 6 mm skersmens konditerinį apvalų antgalį padarykite skylutes kiekvienoje žvaigždutėje. Kepkite apie 18-20 min., kol sausainiai bus sausi, gražiai paruduos. Leiskite sausainiams visiškai atvėsti kepimo skardoje.
7. Pagaminkite cukraus glajų: nedideliame dubenėlyje gerai išsukite cukraus pudrą kartu su kaiušinio baltymu. Sukrėskite masę į konditerinę rankovę su įtaisytu 2 mm skersmens apvaliu atngaliu (arba tiesiog suverskite masę į tvirtesnio celofano maišelį ir prakirpkite labai mažą skylutę kampelyje) ir apveskite žvaigždučių rėmelius bei užrašykite skaičius nuo 1 iki 25.
8. Palaukite, kol glajus visiškai išdžius ir sukietės.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.