Italai iš tiesų yra paprastosios virtuvės virtuozai. Jų receptuose – jokių sudėtingų technikų, ilgų ingredientų sąrašų, jokių mandrų prieskonių, kurių ieškant reikėtų apvažiuoti pusę miesto parduotuvių. Kulinariniams šedevrams sukurti jiems nereikia nei galingos virtuvinės technikos, nei kokių stebuklingų puodų ir rakandų, nei, svarbiausia, ilgų valandų triūsiant prie puodų. Viskas gimsta gana greitai, bet užvis svarbiausia, – visi be išimties tiesiog dievina tą paprastąją itališką virtuvę.
Netikit? Griebkit šį receptą ir išbandykit. Pamatysit, namiškių nereikės ilgai kviesti prie stalo!
Ingredientai:
baklažanų suktinukams:
- 2 baklažanai;
- alyvuogių aliejaus;
- 250 g makaronų (rinkitės trumpus, aš naudojau strozzapareti);
- parmezano sūrio (arba pekorino, arba abiejų mišinio), sutarkuoto.
pomidorų padažui („sugo“):
- alyvuogių aliejaus;
- 1 šalotinis svogūnas, smulkiai supjaustytas;
- 3 česnako skiltelės, smulkiai supjaustytos;
- 1 indelis pomidorų passatos*;
- 1 indelis konservuotų pomidorų savo sultyse;
- šviežių bazilikų lapelių;
- druskos;
- šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Pradėkite nuo pomidorų padažo („sugo“), nes jis virs gana ilgai – kuo ilgiau virsite, tuo geresnis bus skonis. Didelėje gilioje keptuvėje arba puode storu dugnu įkaitinkite šlakelį aliejaus ir apkepinkite svogūnus, tik kol suminkštės. Suberkite česnakus ir dar pakepinkite apie minutę. Supilkite passatą, į indą, kuriame buvo passata įpilkite apie stiklinę vandens, pateliuskuokite, kad nusiplautų sienelės, ir supilkite viską į puodą. Ten pat įpilkite konservuotus pomidorus savo sultyse. Suplėšykite saują bazilikų lapelių ir suberkite į puodą (pasilikite kelis papuošimui), įberkite druskos ir pipirų, užvirinkite ir virkite vis pamaišydami mažiausiai 2 valandas (idealu, jei virsite 3). Jei matote, kad padažas ima tirštėti, kibti prie dugno, įpilkite dar vandens. Pabaigoje patikrinkite, ar netrūksta druskos, pipirų – padažas turi būti gana išraiškingo skonio.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Baklažanus supjaustykite išilgomis juostelėmis (apie 0,5 cm storio), pašlakstykite iš abiejų pusių trupučiu aliejaus ir sudėliokite į kepimo skardas. Pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite apie 20 min., praėjus pusei laiko apverskite kita puse. Baklažanai turi būti labai minkšti. Išimkite iš orkaitės ir šiek tiek atvėsinkite.
3. Makaronus išvirkite pagal instrukcijas ant pakuotės gerai pasūdytame vandenyje. Virkite iki maždaug pusiau išvirusios konsistencijos (pvz., ant mano makaronų pakelio buvo parašyta 10 min., aš viriau 7 minutes). Nupilkite vandenį, sudėkite makaronus į dubenį.
4. Į dubenį su makaronais įpilkite apie 1,5 stiklinės pomidorų padažo, suberkite apie ¾ stiklinės tarkuoto parmezano ir viską išmaišykite.
5. Į kepimo skardą įpilkite apie 3–4 šaukštus pomidorų padažo, paskirstykite po visą dugną.
6. Į kiekvieno baklažano juostelę įsukite maždaug po didelį šaukštą paruošto įdaro ir tokius suktinukus dėkite į paruoštą skardą, sujungimo dalimi į apačią. Taip sudėliokite vieną šalia kito visus suktinukus. Visą viršų palaistykite likusiu padažu, ant viršaus pabarstykite tarkuoto parmezano (kuo daugiau – tuo skaniau).
7. Pašaukite taip paruoštą skardą su baklažanų suktinukais į orkaitę, įkaitintą iki 190 laipsnių ir kepkite apie 30–40 min., arba kol sūris gražiai išsilydys ir apskrus. Patiekite iškart.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.