Jei dar nesate atradę, būtinai išmėginkite kotletus, kurie gaminami pusiau iš mėsos, pusiau iš daržovių. Tokius, aišku, galima gaminti ir šaltuoju metų sezonu, tačiau rugpjūtis – metas, kai po ranka visuomet yra šviežutėlių cukinijų ar patisonų, o jie bene geriausiai ir tinka tokiai „palengvintų“ kotletų versijai. O jei kotletams pasirinksite liesą maltą vištieną arba kalakutieną, toks patiekalas tikrai galės būti priskirtas sveikuoliškų kategorijai.
Anaiptol ne paskutinį vaidmenį šiame patiekale vaidina ir padažas! Kaip ir priklauso vasarą – jis skaisčiai raudonas, pagamintas iš pačių saldžiausių prinokusių pomidorų.
Beje, patisonus šiame patiekale galite drąsiai keisti cukinijomis, o kalakutieną – malta vištiena (arba kitokia mėgstama malta mėsa)!
Kalakutienos ir patisonų kotletai pomidorų padaže
Ingredientai (2-3 asm.):
- 500 g patisonų (arba cukinijų);
- 500 g maltos kalakutienos (arba vištienos);
- 2 skiltelės česnako, susmulkintos arba sutrintos;
- 3 valg. šaukšt. džiūvėsių (plius dar šiek tiek apvoliojimui);
- 1 kiaušinis;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejau, plius 1šaukštas sviesto (gali būti lydytas);
- 1 nedidelis svogūnas, supjaustytas smulkiai;
- 1/2 stiklinės vyno (arba sultinio, arba vandens);
- 500 g šviežių pomidorų, supjaustytų;
- 1 valg. šaukšt. pomidorų koncentrato (pastos);
- 2 šaukšteliai vursterio padažo (Worcestershire) – nebūtina, jei neturite;
- petražolių, bazilikų, patiekimui;
- prieskoniai: druska, juodjieji pipirai, župsnelis čili pirpirų, 1 šaukštelis raudonėlio (oregano).
Gaminimas:
1. Patisonus sutarkuokite stambia tarka, apibarstykite 2 šaukšteliais rupios druskos ir palikite apie 10-15 minučių, kad išsiskirtų kuo daugiau sulčių. Tada tarkius kuo stipriau nuspauskite, kad kuo daugiau skysčio pasišalintų.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite maltą mėsą su patisonais, susmulkintu česnaku, džiūvėsiais, įmuškite kiaušinį, pagardinkite pipirais (druskos turėtų pakakti nuo patisonų) ir 1/2 šaukštelio raudonėlių, viską gerai išmaišykite.
3. Didelėje gilioje keptuvėje (arba puode) įkaitinkite aliejų. Į gilesnę lėkštelę įberkite džiūvėsių apvoliojimui. Šlapiomis rankomis formuokite nedidelius kotletukus, iš visų pusių apvoliokite juos džiūvėsiuose, ir apkepkite iš visų pusių keptuvėje, kol gražiai apskrus. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
4. Į tą pačią keptuvę, kurioje kepė kotletukai, įdėkite šaukštą sviesto, ir suberkite svogūnus. Apkepinkite juos trumpai, tada supilkite vyną (arba sultinį, arba vandenį) ir, pagramdant keptuvės dugną, pakepinkite, kol alkoholis išgaruos (o sultinio sumažės). Suberkite supjaustytus pomidorus, įdėkite koncentratą, supilkite vursterio padažą, suberkite prieskonius – pipirus, čili pipirus, likusus raudonėlius, galite įberti žiupsnelį cukraus, ir virkite padažą kaskart pamaišant atviroje keptuvėje apie 5 minutes, kol sutirštės.
5. Tada sudėkite atgal į padažą apkepintus kotletukus ir toliau troškinkite ant nedidelės ugnies apie 5 minutes.
6. Prieš patiekiant pabarstykite šviežiomis petražolėmis, bazilikais. Valgykite su virtomis bulvėmis arba ryžiais, o gal kitomis mėgstamomis kruopomis ar riekele šviežio prancūziško batono.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.