Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: kalėdinis kiaulienos išpjovos vainikas

Yra tokių namų, kuriuose šventėms prie stalo susėda nedidelė šeima – vos 3–4 valgytojai. Kažin ar tokiais atvejais verta kepti didžiulį kalakutą ar milžinišką mėsos kepsnį, nes paskui visą savaitę teks valgyti likučius!
Nida Degutienė ir jos keptas kiaulienos išpjovos vainikas
Nida Degutienė ir jos keptas kiaulienos išpjovos vainikas / Nidos Degutienės nuotr.

Šis modernus kiaulienos kepsnys ne tik papuoš jūsų švenčių stalą. Jį pagaminsite greičiau nei per valandą, o mėsos vainikėlį susirišti patiems visiškai nesunku, tą galima padaryti ir iš vakaro: juk pasiruošimai iš anksto labai palengvina buitį švenčių maratone!

Patiekti šį sultingą kiaulienos nugarinės kepsnį siūlau su keptomis daržovėmis – bulvėmis, moliūgais, pastarnokais.

Keptas kiaulienos išpjovos vainikas su keptais moliūgais

Ingredientai (4 asm.):

  • 2 kiaulienos išpjovos (apie 1 kg bendro svorio);
  • 5 švieži lauro lapeliai;
  • 1 šaukštas ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • 40 g sviesto;
  • 2 maži raudonieji svogūnai, supjaustyti ketvirčiais;
  • plonai supjaustyto šviežio moliūgo juostelės (apie 500 g);
  • 1 ir ¼ stiklinės baltojo vyno (arba prosecco);
  • druskos;
  • pipirų;
  • rudojo cukraus;
  • šaldytų spanguolių dekoracijai (pasirinktinai).
Nidos Degutienės nuotr. /Kiaulienos išpjovos vainikas
Nidos Degutienės nuotr. /Kiaulienos išpjovos vainikas

Gaminimas:

1. Pagaminkite kiaulienos išpjovos vainikėlį: sujunkite dviejų išpjovos filė dalis taip, kad abiejų galai persidengtų maždaug 4 cm ties sujungimais. Virtuvine virvele sutvirtinkite vainiką maždaug 5 cm intervalais, į sutvirtinimus užkiškite po lauro lapą. Pabarstykite druska ir pipirais. Vainikėlį galite pasigaminti iš vakaro, jį laikykite šaldytuve.

2. Šventės dieną palaukite, kol mėsa pasieks kambario temperatūrą. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros.

3. Didelėje keptuvėje (geriausia tokioje, kurią galėsite dėti į orkaitę) įkaitinkite aliejų ir pusę kiekio sviesto. Apkepinkite mėsos vainiką dėdami į keptuvę ta puse, kurioje yra lauro lapai. Kepinkite apie 3 minutes, tada apverskite vainiką. Sudėkite į keptuvę aplink vainiką moliūgo gabalėlius ir svogūnus, ir toliau skrudinkite ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, stebėdami, kad moliūgai nesviltų (jei pernelyg skrunda, apverskit). Daržovės turi apkepti, bet neapdegti.

4. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 180 laipsnių. Į keptuvę įpilkite ½ stiklinės vyno ir iškart pašaukite keptuvę į orkaitę. Kepkite apie 10 minučių, arba kol mėsa bus iškepusi, minkšta.

5. Išimkite keptuvę iš orkaitės, mėsos vainiką bei keptas daržoves išdėkite į didelę lėkštę, ir uždenkite aliuminio folija, taip palaikykite pailsėti apie 10 minučių, leisdami mėsai baigti „kepti“.

6. Per tą laiką keptuvę su visu joje likusiu skysčiu užkaiskite ant didelės ugnies, supilkite likusį vyną ir pagramdydami keptuvės dugną kaitinkite skystį apie 5–6 minutes arba tol, kol skystis nugaruos tiek, kad liktų maždaug trečdalis. Įmaišykite likusį sviestą, taip pat supilkite visas sultis, kurios susikaupė mėsai ir daržovėms „besiilsint“ po folija, pakaitinkite apie 1 minutę ir nukelkite nuo ugnies. Įmaišykite apie 1 šaukštelį rudojo cukraus, paragaukite ar netrūksta sūrumo, pipirų. Perpilkite į padažinę.

7. Patiekdami papuoškite vainiką spanguolėmis ir patiekite su karštais keptais moliūgais ir vyno padažu.

Nidos Degutienės nuotr. /Kiaulienos išpjovos vainikas
Nidos Degutienės nuotr. /Kiaulienos išpjovos vainikas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas