Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidos receptas: karališkai keptos bulvės su česnakiniu jogurto padažu ir riešutais

Nežinau, ar būtent tokias keptas bulves kada nors valgė karaliai – pati sukūriau pavadinimą, nes jis bene geriausiai atspindi šio patiekalo esmę! Sutikit – keptos bulvės yra tas valgis, kuriam visi iki vieno jaučiam didesnius ar mažesnius sentimentus. Vienam šis patiekalas – tai pirmas savarankiškai pasigamintas karštas maistas, kitam – nostalgiškas prisiminimas iš studentų bedrabučio, kur keptų bulvių lėkštė užsigeriant kefyru buvo kulinarinės palaimos viršūnė, dar kitam – tai pirmosios McDonald’e ragautos bulvytės, traškios ir sultingos vienu metu...
Nida Degutienė ir jos ruoštas patiekalas
Nida Degutienė ir jos ruoštas patiekalas / Nidos Degutienės nuotr.

Pagrindinis tobulai iškeptų bulvių požymis: jos turi būti saikingai apskrudusios, traškios išorėje ir minkštos viduje! Žinot, kaip tokias pagamina restoranuose? Ogi skrudina du kartus skirtingo karštumo riebaluose. Taigi, pradžioje bulvės pasimaudo vėsesnės temperatūros aliejuje, kol tinkamai suminkštėja, o tada perkeliamos į indą su kur kas aukštesnės temperatūros aliejumi, kur per kelias minutes apskrunda bulvyčių išorė.

Namų sąlygomis aš itin retai maistą skrudinu aliejuje (dėl ilgai neišsivėdinančio kvapo, o ir dėl to, kad stengiuosi kuo sveikiau gaminti). Tačiau kai noriu išgauti kepamų bulvių konsistenciją, kuo artimesnę skrudintų karštuose riebaluose, darau štai kaip: pradžioje bulves trumpai apverdu, o tada pašlaksčiusi aliejumi pašaunu į orkaitę baigti kepti ir apskrusti.

Nidos Degutienės nuotr. /Keptos bulvės
Nidos Degutienės nuotr. /Keptos bulvės

O šįkart bulves kepiau dar kitaip: lazdelėmis supjaustytas jas apibarsčiau ryžių miltais ir druska, o tada pašlaksčiau keliais šaukšteliais aliejaus. Taip paruoštos bulvės keliavo į orkaitę pradžioje uždengtos folija, o paskui – be jos.

Visi džiaugėmės sočia ir skania vakariene, sakyčiau, net tokia, kokią ne gėda būtų patiekti ir ant karališko stalo!

„Tad kur čia tas keptų bulvių karališkumas?“ – tikriausiai galvojate jūs, o aš naudojuosi proga ir pristatau visą šiandienos receptą. Be to, kad bulvės išėjo idealaus traškumo ir minkštumo, jas patiekus su priedais – česnakiniu jogurto ir tahini (sezamų pastos) padažu, trumpai marinuotais kalendrų koteliais bei parūkytais saldžiais apkepintais riešutais ir sezamais – visi džiaugėmės sočia ir skania vakariene, sakyčiau, net tokia, kokią ne gėda būtų patiekti ir ant karališko stalo!

Nidos Degutienės nuotr. /Keptos bulvės su česnakiniu jogurto padažu ir riešutais
Nidos Degutienės nuotr. /Keptos bulvės su česnakiniu jogurto padažu ir riešutais

Šių bulvyčių receptą nužiūrėjau viename Australijos kulinarinių žurnalų, kuriems paprastai daugiausia laiko galiu skirti sėdėdama... kirpykloje! Belaukdama, kol dažais ištepti mano plaukai pasieks tinkamą atspalvį, vartau didelę krūvą maisto žurnalų, kuriais visuomet pasirūpina mano kirpyklos administratorė. Viename žurnalų savo nuolatinę rubriką turi garsusis šefas ir kulinarinių knygų autorius Yotamas Ottolenghi, kuris kažkodėl jaučia ypatingą meilę australams ir bent kelis kartus per metus atvažiuoja į šį žemyną tiek savo paties patirtimi pasidalinti, tiek ir pasimėgauti australiškos kulinarijos šedevrais.

Taigi, jūsų dėmesiui – karališkos Ottolenghi bulvytės, gausios Artimųjų Rytų skonių, traškios ir sultingos (kaip ir turi būti!), puikiai tinkamos kaip atskiras patiekalas arba kaip priedas prie kito jūsų ruošiamo maisto.

Nidos Degutienės nuotr. /Keptos bulvės su česnakiniu jogurto padažu ir riešutais
Nidos Degutienės nuotr. /Keptos bulvės su česnakiniu jogurto padažu ir riešutais

Ingredientai:

bulvėms:

  • 1 kg bulvių (supjaustytų gana storais 1–1,5 cm pagaliukais);
  • 2 šaukšteliai ryžių miltų;
  • 1 šaukštelis druskos dribsnių;
  • 3 šaukšteliai alyvuogių aliejaus.

marinuotiems koteliams:

  • 1 šaukštas šviežių kalendrų kotelių, susmulkintų (arba petražolių, arba abiejų mišinio);
  • 1 šaukštas obuolių acto;
  • ¼ šaukštelio druskos dribsnių.
Nidos Degutienės nuotr. /Trumpai marinuoti kalendrų koteliai
Nidos Degutienės nuotr. /Trumpai marinuoti kalendrų koteliai

rūkytiems sūriems riešutams:

  • 45 ml alyvuogių aliejaus;
  • 40 g kedrinių pinijų;
  • 30 g migdolų (be odelės, pasmulkintų);
  • 1 šaukštelis rudojo cukraus;
  • 1 šaukštelis juodagrūdės sėklų (arba juodųjų sezamų);
  • 1 šaukštelis aitriųjų paprikų dribsnių (rinkitės švelnesnius, jei nemėgstate aštriai) idealu, jei turite turkiškų dribsnių urfa;
  • 1 šaukštelis Alepo aitriųjų paprikų (praleiskit, jei neturit);
  • ½ šaukštelio rūkytos saldžios paprikos;
  • ¼ šaukštelio druskos dribsnių.

jogurtiniam tahini padažui:

  • 60 g graikiško natūralaus jogurto;
  • 50 g tahini (sezamų pastos);
  • 2 šaukštai vandens;
  • 1 šaukštas šviežiai spaustų citrinų sulčių;
  • 2 česnako skiltelės, susmulkintos;
  • ¼ šaukštelio druskos dribsnių.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Didelę skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Supjaustytas bulves pabarstykite ryžių miltais, druska, pašlakstykite aliejumi, viską ranka sumaišykite, kad bulvės pasidengtų vienodai, ir paskleiskite į skardą vienu sluoksniu. Skardą uždenkite aliuminio folija ir pašaukite kepti 15 min.

3. Kol bulvės kepa, pagaminkite trumpai marinuotus kalendrų kotelius – sumaišykite viską nedideliame dubenėlyje ir atidėkite į šalį, kol prireiks.

4. Pagaminkite jogurto ir tahini pagardą – sumaišykite visus ingredientus ir atidėkite į šalį.

Nidos Degutienės nuotr. /Česnakinis jogurto padažas
Nidos Degutienės nuotr. /Česnakinis jogurto padažas

5. Praėjus 15 minučių nuo bulvių kepimo pradžios padidinkite orkaitės temperatūrą iki 220 laipsnių, nuimkite foliją ir kepkite bulves toliau 15 min. Pamaišykite jas, jei reikia, apsukite skardą kita puse, kad tolygiau keptų ir kepkite dar apie 20–25 minutes, arba kol bulvės taps traškios ir gražiai apskrudusios.

6. Kol bulvės kepa, paruoškite riešutus: mažoje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite riešutus ir kepinkite maišydami apie 1–2 minutes, kol riešutai pradės ruduoti. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite cukrų, juodgrūdes (arba sezamus) bei likusius prieskonius ir druską. Sudėkite riešutus į dubenėlį ir atidėkite į šalį.

7. Patiekite bulves didelėje lėkštėje, pašlakstę jogurto padažu, marinuotais koteliais (kartu su visu marinatu) ir pabarstę riešutais.

Nidos Degutienės nuotr. /Keptos bulvės su česnakiniu jogurto padažu ir riešutais
Nidos Degutienės nuotr. /Keptos bulvės su česnakiniu jogurto padažu ir riešutais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas