„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Nidos receptas: kiniška generolo Tso vištiena

Tik jau nesakykite, kad apsilankę kinų restorane kaskart nepagalvojate: „kaip būtų gerai, jei ir namuose ko nors panašaus pasidaryčiau... Juk neprivaikščiosi į tuos restoranus...“. Aš tikrai visuomet apie tai pagalvoju, nes man tas kiniško maisto skonių stiprumas kiekvieną kartą padaro įspūdį. 
Nida Degutienė ir jos gaminta generolo Tso vištiena
Nida Degutienė ir jos gaminta generolo Tso vištiena / Nidos Degutienės nuotr.

Generolo Tso vištiena – tai patiekalas, kurį rasite bene kiekvieno Niujorko kinų restorano meniu. Nežinia, kiek realybėje šis maistas turi bendro su garsiu Kinijos generolu, tačiau sakoma, kad regionas, iš kurio kilęs generolas Tso, nė negirdėjęs apie tokį patiekalą.

Štai šis, mano pateikiamas Generolo Tso vištienos variantas, iš Fuchsios Dunlop knygos „Every Grain of Rice“. Autorė tvirtina, kad patiekalą išmoko gaminti iš vieno kinų šefo restorane Taipėjuje.

Jei gaminsite tiksliai pagal instrukcijas, gausite tipišką (tikrą!) kinišką patiekalą – vištienos gabalėlius turtingame lipniame rūgštokame padaže, lygiai taip, kaip patiekalus gamina Kinijoje. Tačiau jei norite lietuviškai-kiniškos versijos, patariu į padažą įdėti bent 1 šaukštelį cukraus, kad būtų tas geidžiamas saldžiarūgštis efektas (prie kurio mes visi pratę)...

Generolo Tso vištiena

Ingredientai (24 asm.):

  • 350 g vištos krūtinėlių arba blauzdelių mėsos;
  • 2–3 (arba pagal skonį) džiovinti čili pipirai;
  • aliejaus skrudinimui;
  • 2 arbat. šaukšt. smulkinto šviežio imbiero;
  • 2 arbat. šaukšt. smulkinto česnako;
  • 2 arbat. šaukšt. sezamų aliejaus;
  • smulkintų žalių svogūno laiškų, patiekimui;
  • virtų ryžių, patiekimui.

marinatui:

  • 2 arbat. šaukšt. šviesaus sojų padažo;
  • 1/2 arbat. šaukšt. tamsaus sojų padažo;
  • 1 kiaušinio trynys;
  • 2 arbat. šaukšt. krakmolo;
  • 2 arbat. šaukšt. aliejaus.

padažui:

  • 1 valg. šaukšt. pomidorų pastos, išmaišytos su 1 šaukštu vandens;
  • 1/2 arbat. šaukšt. krakmolo;
  • 1/2 arbat. šaukšt. tamsaus sojų padažo;
  • 1,5 arbat. šaukšt. šviesaus sojų padažo;
  • 1 valg. šaukšt. ryžių acto;
  • 3 vag. šaukšt. vištienos sultinio arba vandens.

Gaminimas:

1. Vištieną supjaustykite mažais gabalėliais (geriausia plonomis pailgomis apie 3–4 cm ilgio juostelėmis). Dubenėlyje sumaišykite marinatui skirtus ingredientus, sudėkite supjaustytus vištienos gabalėlius, rankomis įmasažuokite į juos marinatą ir atidėkite į šalį, kol darysite kitus darbus (galite palikti marinuotis vištieną keletui valandų arba per naktį – laikykite šaldytuve).

2. Sumaišykite visus padažo ingredientus ir atidėkite į šalį.

3. Gilioje keptuvėje arba wok keptuvėje (arba gruzdintuvėje) įkaitinkite aliejų. Karštame aliejuje apskrudinkite vištienos gabalėlius, kol šie taps traškūs. Atidėkite į šalį ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad susigertų riebalų perteklius.

4. Baigus skrudinti mėsą, išpilkite aliejų, jei reikia, nusausinkite wok keptuvę. Įpilkite dar pora šaukštų aliejaus, sumeskite čili pipirus (jei norite, kad būtų mažiau aštru, pašalinkite čili pipirų sėklas – jos duoda daugiausia aštrumo), ir labai trumpai apskrudinkite (tik žiūrėkite, kad čili nesudegtų). Suberkite imbierus ir česnakus, dar pakepinkite keletą sekundžių, kol pasklis aromatas.

5. Supilkite padažą ir maišydami virinkite, kol padažas sutirštės. Pabaigoje sudėkite apkepintą vištieną ir viską maišydami pakepinkite, kad kiekvienas gabalėlis pasidengtų padažu. Pabaigoje pašlakstykite sezamų aliejumi.

6. Patiekite iškart, pabarstę žaliais svogūnų laiškais, su virtais ryžiais.

Nidos Degutienės nuotr. /Generolo Tso vištiena
Nidos Degutienės nuotr. /Generolo Tso vištiena

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“