Nors ši „kugelio“ versija neturi nieko bendro su Japonija, bent jau šiuo aspektu patiekalas turėtų japonams patikti! Traškutėlis bulvių „blynas“, kreminis jogurto padažas, pagardintas kaparėliais, citrinomis ir krapais, sultinga rūkyta žuvis ir gaivūs gražgarsčių lapai...
Per pastaruosius tris mėnesius nesuskaičiuojamus kartus valgiau vietnamietiškus, japoniškus, malajų, tajų, kinų patiekalus, tačiau tik paragavusi šio bulvių „blyno“ supratau, kaip buvau išsiilgusi lietuviško skonio... Tai tikrai nebus tradicinis plokštainis, kokį visi jūs garantuotai kepate savo virtuvėse, bet gal smalsu bus išmėginti štai tokią, kitokią versiją?
Šis „kugelis“ lengvesnis, mažiau riebus ir krakmolingas.
Man rodos, šis „kugelis“ lengvesnis, mažiau riebus ir krakmolingas, pagardintas ne tik prieskoninėmis žolelėmis, bet ir ispaninio šalavijo (chia) sėklomis. Be to, pagaminamas vienoje keptuvėje, todėl indų plauti po brunch’o ar vakarienės beveik nereikia.
Aš patiekiau šį „kugelį“ su karštai rūkyta lašiša, tačiau tikrai tiks bet kokia kitokia rūkyta žuvis ir net silkė! Išbandykite su karštai rūkytu upėtakiu arba skumbre, manau, turėtų būti labai gerai!
Ingredientai:
kugeliui:
- 750 g bulvių;
- 1 svogūnas;
- 2 šaukštai ispaninio šalavijo (chia) sėklų;
- 2 kiaušiniai;
- ¼ stiklinės krapų (susmulkintų);
- 2 šaukšteliai rozmarinų (susmulkintų);
- druskos;
- pipirų;
- 60 ml aliejaus (ir dar šiek tiek pašlakstyti kepant).
padažui:
- 1 stiklinė graikiško jogurto;
- 1 citrinos nutarkuota žievelė;
- 1 šaukštas krapų (susmulkintų);
- 1 šaukštas kaparėlių.
patiekimui:
- 300 g karštai rūkytos žuvies (pvz., lašišos, upėtakio, skumbrės);
- gražgarsčių;
- citrinos riekelių.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.
2. Bulves ir svogūną sutarkuokite burokine tarka. Tada nuspauskite kuo daugiau skysčio (ir išpilkite), o tarkius dar nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kad pašalintumėte kuo daugiau drėgmės.
3. Bulves ir svogūnus sumaišykite su kiaušiniais, ispaninio šalavijo sėklomis, smulkintais krapais ir rozmarinais, įberkite druskos ir pipirų. Viską sumaišykite.
4. Gerai įkaitinkite keptuvę (kurią galėsite pašauti į orkaitę – geriausia, jei turite ketaus (špižinę) 20 cm skersmens). Įpilkite aliejų, leiskite pusę minutės jam labai gerai įkaisti, tada sudėkite visą bulvių masę ir gerai išlyginkite paviršių, paspausdami masę link keptuvės dugno ir kraštų. Pakepkite ant didelės ugnies apie 2 minutes, tada pašlakstykite visą paviršių dar trupučiu aliejaus ir pašaukite į orkaitę.
5. Kepkite orkaitėje apie 15-20 min., arba kol pamatysit, kad krašteliai gražiai apskrudo. Tada įjunkite orkaitės grilio funkciją (temperatūra turėtų būti apie 240–250 laipsnių, priklausomai nuo orkaitės tipo) ir leiskite kugelio viršui gerai apskrusti – apie 5 minutes.
6. Kol kugelis kepa, paruoškite jogurto padažą – sumaišykite visus ingredientus.
7. Patiekite kugelį karštą, su padažu, gražgarstėmis ir rūkyta žuvimi bei citrinos riekelėmis – tegul kiekvienas pasišlaksto jų sultimis pagal poreikius.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.