Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: lėtai keptas rūkytas ėrienos kumpis, idealus Žolinei

Vasara jau į pabaigą, bet man toli gražu nesinori galvoti apie grilio sezono uždarymą! Teoriškai tas sezonas ir neužsidaro, mat daugelis jau įsigijo keraminius kamado grilius, tad kurti ugnį galima net ir kai lauke -15 laipsnių! Tačiau sutikit – niekas taip negundo dūmais kaimynams pakutenti nosis, kaip saulėta diena ir artėjantis šiltas vakaras...
Nida Degutienė ir jos ruoštas patiekalas
Nida Degutienė ir jos ruoštas patiekalas / Nidos Degutienės nuotr.

Visi žinom, kad gaminant dažną patiekalą ant rusenančių žarijų, reikia akylai stebėti, skaičiuoti minutes, kad kepamas maistas neprisviltų, neperkeptų, kad kaitra netaptų nevaldoma... Tačiau viso to tikrai neprireiks, jei imsitės kepsnį lėtai kepti, tuo pačiu dar ir mėsą, rūkydami! Įkūrę grilį jūs galėsite užsiimti kitais darbais bent 4–5 valandas.

Ypač pravartu turėti specialų nuotolinį termometrą, kuris nuolatos rodo kepamos mėsos temperatūrą toje vietoje, kurioje įbedamas metalinis virbas. Patartina tą virbą įsmeigti storiausioje kumpio vietoje, šalia kaulo – ten karštis kepant pasiekia paskiausia. Kai mėsos temperatūra pasiekia 70 °C (160 °F), galite dengti stalą, nes teliks keletą minučių apskrudinti kepsnį iš visų pusių, kad įgautų traškumo, ir būtinai jį palikti pailsėti apie 15 minučių, susukus į foliją.

Druska, pipirai, rozmarinai (ar kitos jūsų mėgstamos prieskoninės žolelės) – štai ir viskas, ko reikės kepsniui.

Ėrienos kumpį geriausia marinuoti iš vakaro, tačiau net jei pamiršote tai padaryti, pakaks ir kelių valandų prieš kepant! Druska, pipirai, rozmarinai (ar kitos jūsų mėgstamos prieskoninės žolelės) – štai ir viskas, ko reikės kepsniui.

Nidos Degutienės nuotr. /Kepimui paruoštas kumpis
Nidos Degutienės nuotr. /Kepimui paruoštas kumpis

Kamado grilyje jums reikės konvektoriaus, paskirstančio karštį vienodai po visą kepsninės plotą, o patį konvektorių patartina apvynioti aliuminio folija arba padėti indą skysčiams surinkti – tokiu būdu riebalai nelašės ant įkaitusio paviršiaus ir nesvils. Beje, patarčiau ir patį kumpį įsukti į foliją prieš dedant ant grotelių, ir palikti tą foliją atvirą – taip surinksite visas mėsos sultis ir jūsų kepsnys bus dar sultingesnis.

Patiekite rūkytą ėriuko kumpį supjaustę plonomis juostelėmis, su mėgstamais garnyrais, padažais ir salotomis.

Ingredientai:

  • 1,5 kg ėrienos kumpis;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 1 valg. šaukšt. susmulkintų česnakų;
  • rozmarinų (arba kitokių mėgstamų prieskoninių žolelių), susmulkintų.

Gaminimas:

1. Iš vakaro ėrienos kumpį nuplaukite, nusausinkite ir įtrinkite druska, pipirais, smulkintais česnakais, prieskoninėmis žolelėmis arba kitokiais mėgstamais prieskoniais. Įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite pernakt marinuotis šaldytuve. Jei neturite laiko, mėsą pabarstykite druska ir pipirais bei mėgstamais prieskoniais ir pamarinuokite bent 1–2 valandas iki kepimo.

Nidos Degutienės nuotr. /Kepimui paruoštas kumpis
Nidos Degutienės nuotr. /Kepimui paruoštas kumpis

2. Užmerkite vandenyje keletą medinių kaladėlių arba skiedrų, reikalingų rūkymui. Įkurkite kamado kepsninę. Įdėkite konvektorių ir metalines groteles. Ant konvektoriaus pastatykite indą skysčiams surinkti. Kai temperatūra pasieks 110–120 °C sudėkite išmirkytas medžio kaladėles ir ant grotelių uždėkite ėrienos kumpį. Jei norite, galite kumpį įsukti į foliją, tačiau būtinai palikite visą viršų pravirą.

Nidos Degutienės nuotr. /Kepamas kumpis
Nidos Degutienės nuotr. /Kepamas kumpis

3. Palikite mėsą lėtai kepti ir kartu rūkytis apie 4 valandas (jei kumpis didesnis, prireiks ir ilgiau) arba kol vidinė mėsos temperatūra šalia kaulo pasieks 70 °C. Padidinkite grilio temperatūrą iki 200 °C. Išimkite mėsą iš folijos (jei buvote į ją suvynioję – bet folijos neišmeskite, jos dar prireiks įsukti mėsai pailsėti), ir apskrudinkite kumpį iš abiejų pusių maždaug po 7 minutes. Nuimkite mėsą nuo grotelių ir įsukite į aliuminio foliją, kad pailsėtų apie 15 min.

4. Supjaustykite kumpį plonomis riekelėmis (galite ir suplėšyti), patiekite su mėgstamais priedais, garnyrais, padažais.

Nidos Degutienės nuotr. /Lėtai keptas rūkytas ėrienos kumpis
Nidos Degutienės nuotr. /Lėtai keptas rūkytas ėrienos kumpis

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas