Jei dar nesate mėginę, išbandykite halumio sūrį – tikrą Artimųjų Rytų regiono pasididžiavimą. Šis sūris – vienas iš nedaugelio, kurį galima skrudinti kepsninėje arba keptuvėje, jis kepant neišsilydo, o patiekiant šiltą su daržovėmis arba maistingomis kruopomis papildo švelnų patiekalo skonį aštresniais potėpiais.
Salotų užpilui naudokite dar vieną maistingą ingredientą – sezamų pastą tahini. Ją praskiedę su vandeniu bei pagardinę citrinų sultimis gausite patį sveikiausią majonezo pakaitalą!
Ingredientai:
- 1,5 stiklinės (255 g) bolivinių balandų (dar žinoma kaip quinoa arba kynva, jei lietuviškai);
- 1,5 stiklinės (375 ml) vandens;
- 4 kiaušiniai;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 300 g špinatų;
- 225 g halumio sūrio, supjaustyto riekelėmis;
- 2 maži avokadai, perpjauti pusiau;
- smulkintų svogūno laiškų.
Tahini padažui:
- 0,5 stiklinės tahini;
- 0,5 stiklinės vandens;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Bolivines balandas ir vandenį supilkite į puodą ir virkite uždengę ant mažos ugnies apie 12 min., arba kol kruopos suminkštės, tada dar palaikykite uždengę (išjungę ugnį) 5 min., kad pabrinktų. Tą galite padaryti iš vakaro.
2. Kiaušinius išvirkite iki norimo kietumo. Nulupkite, perpjaukite pusiau.
3. Pasigaminkite padažą: sumaišykite tahini su vandeniu, citrinos sultimis, pagardinkite druska ir pipirais. Pusę padažo sumaišykite su išvirusiomis bolivinėmis balandomis, kitą pusę atidėkite salotoms.
4. Įkaitinkite nepridegančioje keptuvėje aliejų ir sumeskite špinatus. Kai jie suglebs, išimkite ir laikykite dubenėlyje. Į keptuvę sudėkite halumio sūrio riekeles ir kepkite iš abiejų pusių apie minutę, kol gražiai apskrus.
5. Bolivines balandas padalykite į lėkštes, uždėkite po truputį kepintų špinatų, kelias riekeles halumio sūrio, po puselę avokado, po perpjautą kiaušinį, viską palaistykite tahini padažu ir pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.