Įdarytos cukinijos – nieko naujo ar neįprasto, bet manau, kad tai geriausias pasirinkimas, tarkime, cukinijų sezonui atidaryti. Tuo metu cukinijos tokios jaunos, minkštomis odelėmis, skaisčiai žalios spalvos, tobulo dydžio, neperaugusiomis sėklomis ir neišakijusiais viduriais... Na, tiesiog pačios prašosi įdaromos ir kepamos!
Tad beliks tik pasirūpinti malta mėsa (aš kaip tik turėjau maltos veršienos, bet mielai prašom naudoti kokią tik turite – nuo kiaulienos iki vištienos).
Tiesiog neįpareigojantis lengvas patiekalas vasaros vakarienei.
Malta mėsa įdarytos keptos cukinijos su sūriu
Ingredientai (4 asm.):
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 svogūnas, supjaustytas;
- 2–3 skiltelės česnako, susmulkintos;
- 400 g maltos mėsos;
- 1 valg. šaukšt. Vusterio padažo (arba pakeiskite sojų padažu);
- druskos;
- pipirų;
- prieskonių: saldžiosios paprikos miltelių, ciberžolės, aitriųjų paprikų miltelių, raudonėlio;
- 50 g ryžių;
- 350 ml vandens arba suktinio;
- 4 cukinijos (nedidelės, maždaug po 300 g);
- 1 valg. šaukšt. pomidorų pastos (arba 1 supjaustytas pomidoras);
- petražolių, sukapotų;
- 1 kiaušinis;
- 2–3 pomidorai, supjaustyti plonais griežinėliais;
- 150 g sutarkuoto sūrio (labiausiai tiks mocarela arba kitoks mėgstamas).
Gaminimas:
1. Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūną. Kai suminkštės, sudėkite česnakus ir galiausiai maltą mėsą. Apkepinkite, kol mėsa bus sausa. Įpilkite Vusterio padažo ir pagardinkite druska, pipirais ir prieskoniais.
2. Į keptuvę supillkite karštą vandenį (arba sultinį) ir suberkite ryžius. Išmaišykite, uždenkite ir palikite troškintis (apie 15–20 min., arba kol ryžiai suminkštės). Po šio laiko skystis turėtų būti visiškai susigėręs, tačiau jei jo dar liko, padidinkite ugnį ir atidengę keptuvės dangtį kepinkite, kol masė bus sausa.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Kol mėsos faršas troškinasi, išklokite skardą kepimo popieriumi.
4. Cukinijas perpjaukite išilgai pusiau ir perpjauta dalimi į viršų suguldykite skardoje. Pašaukite į orkaitę. Kepkite 10 minučių. Tada išimkite iš orkaitės, palaukite, kol šiek tiek pravės, ir išskaptuokite cukinijų minkštimą.
5. Išskaptuotą cukinijų minkštimą susmulkinkite ir sudėkite į keptuvę su mėsos faršu. Pakepinkite dar apie 5 minutes, tada sudėkite pomidorų pastą, suberkite petražoles, paragaukite, ar netrūksta druskos. Nukelkite nuo ugnies ir truputį atvėsinkite, tada įmuškite kiaušinį ir viską sumaišykite.
6. Išskaptuotas cukinijas truputį pasūdykite, tada sudėkite paruoštą faršą. Ant kiekvienos iš jų viršaus pabarstykite tarkuotu sūriu ir išdėliokite pomidoro skilteles. Pašaukite vėl į orkaitę ir kepkite 25 minutes 180°C temperatūroje. Patiekite iškart.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.