Tų paprikų pirkti mama mane siųsdavo į daržovių parduotuvę, jos pavadinimas lyg buvo „Ropė“. Tempdavau pilną krepšį – tūrio užimdavo daug, o svorio beveik nebuvo. Tada visi namai pakvipdavo troškinamų paprikų aromatais, o į mėsos įdarą mama pripjaustydavo tokį kalną šviežių žalumynų, jau suvešėjusių mūsų darže, kad kartais suabejodavau, ar mėsa, ar žalumynai visgi čia atlieka pagrindinį vaidmenį. Petražolės, krapai, svogūnai ir šviežutėliai česnakai mėsos faršą padarydavo kvapnų ir labai sultingą.
Vėliau saldžiųjų bulgariškų paprikų derlius keliaudavo įvairių troškinių pavidalu į stiklainius žiemai. Tačiau įdarytos paprikos visada būdavo didelė šventė net mums, vaikams.
Man labai patikdavo, kad mama visuomet uždėdavo nupjautą paprikos kepurėlę ir, patiekta lėkštėje, paprika man visada būdavo labai graži. Kraudavom negailėdami riebios kaimiškos grietinės, barstydavom krapais ir valgydavom su pačiomis šviežiausiomis sezono bulvytėmis.
Tad šios nostalgijos vedama prigaminau visą troškintuvą paprikų, kurios užaugintos jau ne Bulgarijoje, o Lietuvoje, ir kurios mane ir mano vyrą maloniai skoniais transportavo kelis dešimtmečius atgal... Kaip gera, kai yra dalykų, kurie mus sieja, nepaisant skirtingų miestų, kuriuose augome, ir dešimtmečio, kuris skiria mano ir jo vaikystę!
Įdarytos paprikos
Ingredientai (4 asm.):
- 8 paprikos, geriausia pailgos, blyškiai žalsvos spalvos;
- 500 g maltos mėsos, geriausia neriebios kiaulienos arba kiaulienos ir veršienos mišinio;
- ½ stiklinės ryžių, virtų;
- 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas;
- 3 skiltelės česnako;
- saujelė krapų, sukapotų;
- kumino;
- saldžiosios paprikos, pagal skonį;
- aitriosios paprikos, pagal skonį;
- druskos;
- pipirų.
padažui:
- sviesto;
- 1 svogūnas, susmulkintas;
- 1 saliero stiebas;
- 2 morkos, smulkiai supjaustytos;
- 2 šaukštai pomidorų pastos;
- grietinės, patiekimui.
Gaminimas:
1. Paruoškite paprikų įdarą: dubenyje sumaišykite maltą mėsą su smulkiai kapotais svogūnais, česnakais, žalumynais, virtais ryžiais, pagardinkite prieskoniais, druska ir pipirais.
2. Nupjaukite paprikų galus (su koteliu), išvalykite sėklas, membranas. Į ertmes pridėkite mėsos įdaro, tampriai pagrūsdami, kad kuo geriau užsipildytų. Uždėkite kepurėles.
3. Troškintuve įkaitinkite sviestą, sudėkite supjaustytus svogūnus, morkas, saliero stiebą, tada statykite į troškintuvą paprikas, užpilkite vandeniu, kad apsemtų bent ⅔ paprikų aukščio, įberkite druskos ir pipirų ir užkaiskite. Troškinkite uždengę ant nedidelės ugnies, kol paprikos suminkštės ir įdaras visiškai išvirs. Pabaigoje, prieš baigiant virti, nupilkite pusę stiklinės skysčio, kuriame virė paprikos, sumaišykite su pomidorų pasta ir supilkite atgal į puodą. Jei norite padažo tirštesnio, galite šiame skystyje ištirpinti ir šaukštą krakmolo. Pavirkite dar kelias minutes, patikrinkite, ar netrūksta druskos.
4. Patiekite su grietine, virtomis bulvytėmis, pabarstę šviežiais krapais.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.