Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: marmurinis moliūgų keksas su šokoladu

Kiekvienąkart, kai pagaminu kokį naują patiekalą su moliūgais, pagalvoju, kad jau šitas tai tikrai buvo paskutinis, nes daugiau receptų, mano dar neišmėgintų, neįmanoma išrasti! Ir kai randu kažką naujo, tai labai nuoširdžiai nustembu ir nenusiraminu tol, kol to recepto neišbandau!
Nida Degutienė ir jos keptas marmurinis moliūgų keksas su šokoladu
Nida Degutienė ir jos keptas marmurinis moliūgų keksas su šokoladu / Nidos Degutienės nuotr.

Taip buvo ir su šiuo keksu. Vaikščiojo ta mintis iš paskos tol, kol nepaėmiau vieną dieną ir neužmaišiau tešlos. Jau buvau atpratusi pyragams tešlą maišyti ranka! Visuomet jungiu savo virtuvinį kombainą.

Bet viskas čia taip paprasta, kad neverta teršti jokios įrangos – pakanka dviejų dubenų ir patogios šluotelės (arba šaukšto!). Ingredientai – paprastučiai. Dietologai tikrai labai nepyktų, jei tokiu gardėsiu pasilepintumėte laiks nuo laiko, nes riebalų čia – minimumas, o ir cukraus nedaug. Smaližiai gali keksą pagardinti kokiu šokolado ar karamelės glajumi, tačiau man saldumo pakako.

Ir kaip smagu atsikelti bus net niūriausią rytą, kai žinosite, kad po pusryčių dar galėsit pasimėgauti riekele drėgno, minkšto, rudeniu kvepčiančio kekso...

Nidos Degutienės nuotr. /Marmurinis moliūgų keksas su šokoladu
Nidos Degutienės nuotr. /Marmurinis moliūgų keksas su šokoladu

Marmurinis moliūgų keksas su šokoladu

Ingredientai:

  • 415 g miltų (naudojau speltų, apie 1/3 kiekio dėjau viso grūdo);
  • 300 g rudojo cukraus (smaližiai gali dėti mažiausiai 350 g);
  • 2 ir 3/4 šaukštelio kepimo miltelių;
  • 1 šaukštelis kepimo sodos;
  • 1 šaukštelis malto cinamono;
  • 1 šaukštelis malto imbiero;
  • 2 dideli kiaušiniai;
  • 500 ml kepto moliūgo piure (iškepkite moliūgą orkaitėje, atvėsinkite ir suplakite blenderiu iki vientisos masės);
  • 250 ml kefyro;
  • 60 ml rapsų arba saulėgrąžų aliejaus;
  • 60 g kakavos.

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 170C laipsnių temperatūros. Pailgą kekso kepimo formą ištepkite riebalais (sviestu) ir pabarstykite miltais (arba išklokite kepimo popieriumi).

2. Viename dubenyje sumaišykite birius produktus: miltus, cukrų, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir imbierą (tik nedėkite kakavos).

3. Kitame dubenyje lengvai išplakite kiaušinius, sudėkite moliūgo piure, 3/4 kiekio kefyro, aliejų, ir viską sumaišykite. Tada dalimis dėkite sausų ingredientų mišinį ir gerai išmaišykite (neplakite, maišykite tik tol, kol susijungs ingredientai). Padalinkite tešlą į dvi dalis. Į vieną dalį tešlos supilkite likusį kefyrą ir suberkite kakavą (geriausia per sietelį, kad geriau susimaišytų), ir išmaišykite.

4. Dėkite šaukštu tešlą į kepimo skardą, vis pamaišydami šviesią tešlą su tamsia. Pabaigoje mediniu pagaliuku dar pamakaluokite per visą kekso masę, kad viduje šios dvi spalvos taip pat šiek tiek pasimaišytų, kad iškepęs keksas būtų gražesnis.

5. Pašaukite keksą į orkaitę ir kepkite apie 60-75 minutes arba, kol įbedę medinį pagaliuką, jį ištrauksite sausą.

6. Atvėsinkite pyragą ant grotelių ir tik tada pjaustykite.

Nidos Degutienės nuotr. /Marmurinis moliūgų keksas su šokoladu
Nidos Degutienės nuotr. /Marmurinis moliūgų keksas su šokoladu

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais