Įsibėgėjant rudeniui, mielinių bandelių su uogomis kepimas tampa maloniu ritualu. Mintimis ir skoniais norisi dar nepaleisti vasaros, tad atidarau vasarą užšaldytų uogų dėžutes ir kepu bandeles su mėlynėmis arba juodaisiais serbentais.
Skaniausios jos, žinoma, tą pačią dieną, tačiau tik įsivaizduokite su kokiu malonumu jūsų pirmokas ar penktokė sukirs tokią rytojaus dieną mokykloje, pertraukos metu.
Mielinės bandelės su serbentais
Ingredientai (12-14 vnt.):
- 500 g kvietinių miltų (jei gaminsite iš speltų, berkite apie 480 g);
- 30 g šviežių mielių arba 14 g sausų mielių;
- 200 ml pieno, drungno;
- 6 kiaušinių tryniai;
- 90 g cukraus;
- 1 šaukštelis vanilės pastos arba žiupsnis vanilinio cukraus;
- žiupsnelis druskos;
- 100 g sviesto, ištirpinto.
bandelių įdarui:
- 400 g juodųjų serbentų (šaldytų);
- 3 valg. šaukšt. cukraus;
- 1 valg. šaukšt. krakmolo.
trupiniams:
- 50 g sviesto, ištirpinto;
- 100 g miltų;
- 50 g cukraus.
aptepimui ir patiekimui:
- 1 kiaušinis sumaišytas su 1 šaukštu pieno;
- cukraus pudros.
Pastaba: visi bandelių tešlai reikalingi ingredientai turi būti kambario temperatūros, uogų prieš tai neatšildykite.
Gaminimas:
1. Jei tešlą maišysite su sausomis mielėmis, sumaišykite jas su miltais, tada sudėkite visus likusius ingredientus ir išsukite vientisą elastingą tešlą. Geriausia tešlą minkyti elektriniu kombainu – tada galėsite ją išsukti iki visiško minkštumo.
2. Jei naudojate šviežias mieles, pirmiausia pasidarykite mielių tirpinį (mielės + 1 šaukštas cukraus + 3 šaukštai miltų + 4 šaukštai šilto pieno) ir jį palikite šiltai, kad suputotų. Tada sumaišykite su likusiais ingredientais ir užminkykite labai minkštą elastingą tešlą.
3. Iš tešlos suformuokite rutulį ir padėję į didelį dubenį palikite šiltoje vietoje apie 1,5 valandos uždengę virtuviniu rankšluosčiu, kad pakiltų (tešlos tūris turėtų padvigubėti)
4. Per tą laiką iš sumaišykite įdarui skirtus ingredientus ir atidėkite į šalį. Serbentų nereikia atšildyti, juos įdarui naudokite dar sušalusius.
5. Tešlą išimkite ant darbastalio ir iš jos suformuokite pailgą ruloną. Jį padalinkite perpus, tada kiekvieną pusę supjaustykite į 6 arba 7 dalis. Iš kiekvieno gabaliuko padarykite rutuliuką, tada jį suplokštinkite (jei reikia, panaudokite kočėlą) ir į kiekvieno tešlos gabalėlio vidurį įdėkite po kaupiną šaukštą uogų įdaro. Atsargiai sulipdykite kraštelius (tik kad nebūtų kraštelis miltuotas – tada tešla nesulips) ir vėl suformuokite apvalią bandelės formą.
6. Dėkite tokią suformuotą bandelę suklijuota dalimi į apačią, į skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi. Tarp bandelių palikite tarpelius, nes jos kepdamos padidės.
7. Taip suformuotas bandeles uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje dar kartą pakilti (mažiausiai 40 minučių).
8. Sumaišykite trupiniams skirtus ingredientus pirštų galiukais. Kiaušinį suplakite su 1 šaukštu pieno. Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Kiaušinio plakiniu patepkite visą bandelės paviršių ir pabarstykite trupiniais. Pašaukite bandeles į orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes arba kol gražiai paruduos.
9. Iškepusias bandeles atvėsinkite ant grotelių, ir prieš patiekdami pabarstykite cukraus pudra.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.