Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: minkšta biskvitinė rabarbarų šarlotė

Jei jums patinka kepiniai, kuriuose dominuoja gaivus vaisinis įdaras, bet ne tešla – tai šis pyragas jums tikrai patiks. Pavadinau jį šarlote, nors jei jau būti labai tiksliai, šarlotę reiktų kepti su trapia tešla. Tačiau kur trapi tešla, – ten daugiau sviesto. Tad pavasariui man gal labiau patinka minkšta biskvitinė.
Nida Degutienė ir jos kepinys
Nida Degutienė ir jos kepinys / Nidos Degutienės nuotr.

Šarlotė, kaip kepinys, kilęs iš Prancūzijos, tačiau jis labai populiarus Lenkijoje. Tiesa, dažniausiai šarlotės kepamos su obuolių įdarais. Šie įdarai gardinami cinamonu ir šildančiais prieskoniais, ir ypač geidžiami rudenį. O štai pavasarinė versija, su rabarbarais – daug lengvesnė, minkštesnė ir gaivesnė.

Šio recepto video versiją RASITE ČIA

Nidos Degutienės nuotr./Minkšta biskvitinė rabarbarų šarlotė
Nidos Degutienės nuotr./Minkšta biskvitinė rabarbarų šarlotė

Rabarbarų šarlotė

Ingredientai:

tešlai:

  • 5 kiaušiniai (dideli);
  • ¾ stiklinės cukraus;
  • 120 ml aliejaus (bekvapio – rapsų, sapulėgrąžų, vynuogių kauliukų);
  • 50 ml pieno;
  • 250 g miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.

rabarbarų įdarui:

  • 900 g rabarbarų, supjaustytų 2 cm ilgio gabalėliais;
  • 200g braškių (didesnes perpjaukit pusiau arba ketvirčiais);
  • ¾ stiklinės (165 g) cukraus;
  • ½ citrinos sultys;
  • ⅓ stiklinės krakmolo.

Gaminimas:

1. Pradėkite nuo įdaro: supjaustytus rabarbarus sudėkite į puodą, suberkite cukrų ir supilkite citrinos sultis. Užkaiskite ir kelias minutes pavirkite (rabarbarai turi tik truputį suminkštėti, visiškai nesuvirti).

2. Mažame puodelyje sumaišykite krakmolą su trupučiu šalto vandens (tik tiek, kad gautumėte tyrelę), supilkite krakmolą į puodą su rabarbarais, išmaišykite ir vėl užkaitinkite, kad sutirštėtų iki kisieliaus konsistencijos. Nukelkite nuo ugnies ir pilnai atvėsinkite.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 175°C laipsnių temperatūros, kepimo skardą (24x34 cm) išklokite pergamentiniu popieriumi.

4. Į virtuvinio kombaino indą sudėkite kiaušinius kartu su cukrumi ir plakite dideliu greičiu apie 7–10 min. (arba kol masė pasidarys puri, balkšva ir jos tūris padidės kelis kartus). Plona srovele, nesustojant plakti, supilkite pieną, tada aliejų. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus ir kepimo miltelius. Atsargiai šį mišinį įmaišykite į kiaušinių masę. Nepermaišykite, geriausiai maišyti mentele, kad kiaušinių plakinys nesubliukštų, o iškepęs pyragas būtų purus.

5. Pusę tešlos supilkite į paruoštą skardą, išlyginkite paviršių ir pašaukite kepti. Kepkite apie 10–15 min., arba kol tešla mažumėlę paruduos, bus beveik iškepusi (jokiais būdais ne minkšta, ne pusiau žalia). Išimkite iš orkaitės, sudėkite rabarbarų įdarą, paskirstykite vienodai per visą skardos plotą, ant viršaus supilkite likusią tešlos dalį, vėl sulyginkite paviršių ir pašaukite kepti toliau. Kepkite apie 30 min., arba kol pyrago tešla bus visiškai iškepusi. Išimkite pyragą ir pilnai atvėsinkite, leiskite įdarui sutvirtėti.

6. Supjaustykite pyragą gabalėliais, pabarstykite cukraus pudra, papuoškite šviežiomis braškėmis.

Nidos Degutienės nuotr./Minkšta biskvitinė rabarbarų šarlotė
Nidos Degutienės nuotr./Minkšta biskvitinė rabarbarų šarlotė

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais