Bet jei kartais iki šiol neturėjote „savo“ rabarbarų pyrago, šis, spėju, bus labai rimtas kandidatas tokiu tapti. Jau vien dėl to, kad yra begėdiškai paprastai pagaminamas. Jums net elektrinio plaktuvo neprireiks, kad tokį išsikeptumėt! Nereikės nei plakti, nei ilgai trinti sviesto iki baltumo, nei kaip nors dar vargti su tešla – tikras džiaugsmas tiems, kurie su konditerija rečiau leidžiasi į draugystes.
Kitas dalykas, kuris beveik visada garantuoja pyrago sėkmę, tai jogurtas tešloje! Jis visada išlaiko pyragą drėgną ir šviežią net praėjus dienai ar dviem po kepimo. Tad bene sunkiausias darbas, kurį čia jums reiks nudirbti, bus rabarbarų supjaustymas!
Jogurtinis rabarbarų pyragas
Ingredientai:
- 500 g rabarbarų;
- 125 g graikiško jogurto;
- 125 g sviesto, ištirpinto ir atvėsinto;
- 180 g cukraus (man pakako 160 g, buvo labai saikingai saldu);
- 2 kiaušiniai (dideli);
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto (arba vanilinio cukraus);
- 250 g miltų;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
Gaminimas:
1. Rabarbarus supjaustykite apie 1 cm dydžio gabalėliais, atidėkite į šalį. Kepimo formos (pvz., nusegamais kraštais, 23–25 cm skersmens) dugną išklokite pergamentiniu popieriumi. Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite jogurtą, tirpintą ir atvėsintą sviestą, suberkite cukrų (galite įberti žiupsnelį druskos), įmuškite kiaušinius, sudėkite vanilę ir viską sumaišykite.
3. Suberkite į masę miltus, sumaišytus su kepimo milteliais (idealu, jei juos persijosite tiesiai į dubenį su tešla), ir masę išsukite tik kol susijungs ingredientai. Ilgai neplakite.
4. Sukrėskite masę į kepimo formą. Ant viso tešlos paviršiaus sudėkite rabarbarus ir švelniai juos įspauskite į tešlą. Kepkite apie 40–45 min., arba kol pyragas iškeps (patikrinę mediniu pagaliuku – turite ištraukti jį sausą).
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.