Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidos receptas: moliūgai pomidorų padaže afganistanietiškai

Ar esate ragavę ką nors iš afganų virtuvės? Turbūt retam kuriam teko keliauti po itin egzotišką regioną, tačiau tą daryti galima ne vien kojomis, bet ir skoniais. Tad į tokią skonių kelionę jus šiandien ir kviečiu! Afganų virtuvė savo skoniais yra kažkur tarp Artimųjų Rytų ir Indijos. Nenuostabu – geografiškai Afganistanas būtent ten ir yra!
Nida Degutienė ir jos gamintas patiekalas
Nida Degutienė ir jos gamintas patiekalas / Nidos Degutienės nuotr.

Tiesa, tokios prieskonių gausos, kokią į savo karius beria indai, afganistaniečiai nenaudoja. Pakanka vos kelių, tačiau išraiškingų: kumino, ciberžolės, imbiero, kardamono ir česnakų.

Šis vegetariškas troškinys gali būti patiekiamas ir kaip meze (užkandžių) stalo dalis, ir kaip atskiras patiekalas, ir kaip priedas prie kokio mėsiško valgio. Man patiko, kad pomidorų padažas gana aštrus (bet jūs juk žinote, kaip būna su tais čili pipirais – gali nusipirkti saują, ir vieni bus aitrūs iki ašarų, o kiti tokios pat rūšies – tarsi saldžios paprikos, todėl patikrinkite aitrumą prieš dėdami į puodą).

Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgai pomidorų padaže afganistanietiškai
Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgai pomidorų padaže afganistanietiškai

Mano taisyklė paprasta – pridėti daugiau visada galima, o išimti jau nelabai... Tačiau aitrumą čia nuostabiai prigesina jogurtinis padažas. Na, o jei netyčia padauginote aitriosios paprikos, greičiausia pagalba yra pienas ir pieno produktai (ir dar cukrus). Tad jogurtinis padažas šiame patiekale ne tik dėl skonio, bet ir dėl poreikio skubiai užgesinti gaisrą!

Patiekite šį troškinį su ryžiais arba su lavašo tipo duona, arba su traškiu prancūzišku batonu – juk pastarasis tinka visur ir su viskuo!

Ingredientai (4 asm.):

moliūgams:

  • 1 moliūgas (apie 1–1,3 kg) nuluptas, supjaustytas 3 cm dydžio gabalėliais;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • pipirų.

pomidorų troškiniui:

  • 3 šaukštai aliejaus;
  • 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas;
  • 3 česnako skiltelės, susmulkintos;
  • 3 cm ilgio šviežios imbiero šaknies gabalėlis, susmulkintas;
  • 2 žalios aitriosios paprikos, susmulkintos, be sėklų ir membranų (arba dėkite pagal skonį);
  • 400 g pomidorų (gali būti konservuoti);
  • ½ šaukštelio kuminų sėklų;
  • ½ šaukštelio kalendrų sėklų;
  • ¼ šaukštelio maltų ciberžolių;
  • ½ šaukštelio cukraus;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 2 šaukštai džiovintų mėtų.

jogurto padažui:

  • 200 g graikiško jogurto;
  • ½ česnako skiltelės (susmulkintos).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnio temperatūros.

2. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi. Moliūgo gabalėlius išdėliokite skardoje vienu sluoksniu, pašlakstykite aliejumi ir pabarstykite druska bei pipirais. Kepkite apie 25–30 min. arba kol moliūgo gabaliukai suminkštės, bet išliks tvirtoki, jokiais būdais neišteš (skirtingos rūšys keps skirtingą laiką).

3. Per tą laiką užkaiskite didelę gilią keptuvę (su dangčiu) arba didelį puodą storu dugnu. Įpilkite aliejaus ir jame apkepinkite svogūnus, kol labai gerai suminkštės, apskrus. Kepinti reiktų apie 15 min., tad laikykite nedidelę kaitrą. Suberkite susmulkintus česnakus, aitriąją papriką ir imbierus, ir dar pakepinkite 5 min.

4. Jei naudojate šviežius pomidorus, nuplikykite juos verdančiu vandeniu, nulupkite odeles, išspauskite sultis (jas panaudokite kitiems patiekalams) ir smulkiai supjaustykite. Jei naudosite konservuotus – nieko daryti nereikia.

5. Sausoje mažoje keptuvėje kaitinkite kumino ir kalendrų sėklas, kol jos ims spragsėti, paskleis aromatą. Sugrūskite prieskonių grūstuvėje.

6. Į puodą suberkite paskrudintus kuminus ir kalendras, ciberžoles, įberkite cukrų, 1 šaukštelį druskos bei nemažai grūstų juodųjų pipirų. Pakepinkite viską maišydami 1–2 minutes, tada sudėkite pomidorus (jei naudojate konservuotus – su visomis jų sultimis). Užvirinkite, tada uždenkite puodą ir troškinkite apie 15 minučių. Jei naudojote šviežius pomidorus, gali prireikti įpilti šiek tiek verdančio vandens, jei padažas darosi pernelyg tirštas.

7. Sudėkite į puodą su pomidorų padažu apkepintus moliūgus ir dar uždengę patroškinkite 10 minučių. Pabaigoje paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų.

8. Pagaminkite jogurto padažą: sumaišykite jogurtą su česnakais ir ¼ šaukštelio druskos.

9. Patiekite moliūgų troškinį pašlakstę jogurto padažu ir pabarstę džiovintomis mėtomis.

Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgai pomidorų padaže afganistanietiškai
Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgai pomidorų padaže afganistanietiškai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas