Sriuba yra tas dalykas, kurio labiausiai pasiilgstu, kai užsibūnam kokioje nors kelionėje, kai gyvenam viešbutyje ir net jei valgom restoranuose (kur paprastai yra galimybė užsisakyti dubenėlį sriubos), aš visada pasiilgstu savo pačios virtos, naminės, kuri šildo, suteikia jaukumo ir sukuria tą nepakartojamą savų namų jausmą.
Sriuba pirmasis pasirinkimas man yra dar ir dėl to, kad ją išvirti neprireikia nei kokių nors super pastangų, nei įmantrių technikų, ir paprastai tinka viskas, ką surandu savo spintelėse ar šaldytuve. Juk ko jau ko, o svogūnų ir morkų turbūt visada yra ir jūsų virtuvėje, tiesa? O toliau – pagal sezoną ir situaciją: gal kampe užmirštas guli gabalas moliūgo? O gal darže užderėjo cukinijų, kurios tokios didelės, kad skirtos tik troškinimui? Gal turit pupelių, lęšių ar kitų ankštinių daržovių? Konservuotų pomidorų? Gal kaip tik kopūstų, burokėlių, brokolių ar kalafiorų sezonas?
Prabanga, jei turiu išsivirusi (kartais ir užsišaldžiusi) sultinio – tada mano sriuba pakyla į aukštesnį lygį. Bet net jei sultinio neturiu, sumetu į puodą kelias šaknines daržoves (morkas, svogūnus, salierus, pastarnokus), karamelizuoju jas aliejaus ir sviesto mišinyje ir užpylusi vandeniu gaunu aromatingą vegetarišką sultinį bet kokiai sriubai išsivirti. Šįkart į puodą dar keliavo moliūgai, saliero stiebai ir porai, tad po 10-15 minučių jau mėgavausi dubenėliu tirštos skaisčiai geltonos spalvos sriubos.
Paskrudintos moliūgų, saulėgrąžų ir sezamų sėklos – čempioniškas pagardas, tinkantis visoms iki vienos sriuboms.
Dar svarbu greitai sugalvoti, kaip tą sriubą patiekti. Visada pasiteisina šlakelis grietinėlės ar kokosų grietinėlės, šaukštas gero alyvuogių aliejaus arba čili aliejaus pagardo.
Duonos ar batono skrebučiai, česnakiniai krutonai, apkepinti šoninės gabaliukai – šitie priedai visada laimi... Paskrudintos moliūgų, saulėgrąžų ir sezamų sėklos – čempioniškas pagardas, tinkantis visoms iki vienos sriuboms.
Šiandien sriubą patiekiau su fetos sūriu. Puikus tirštos karštos salstelėjusios sriubos ir šaltos sūrios fetos derinys! Išbandykite!
Ingredientai:
- 2 šaukštai aliejaus;
- sviesto;
- 1 svogūnas, stambiai supjaustytas;
- ¼ saliero šaknies, stambiai supjaustytos;
- 2 morkos, stambiai supjaustytos;
- 1 pastarnokas, stambiai supjaustytas;
- 300 g moliūgo, stambiai supjaustyto;
- 1l vandens;
- 1 šaukštas pomidorų pastos;
- druskos;
- pipirų.
patiekti:
- fetos;
- čili aliejaus.
Gaminimas:
1. Didesniame puode įkaitinkite aliejų kartu su sviestu. Suberkit visas stambiai supjaustytas daržoves, įberkite šaukštelį druskos ir kepinkite karkartėmis pamaišant, kol daržovės karamelizuosis.
2. Supilkite į puodą verdantį vandenį, palaukite kol užvirs, tada virkite ant mažos ugnies apie 10 min. arba kol visos daržovės bus labai minkštos. Įpilkite pomidorų pastos, išmaišykite ir viską sutrinkite blenderiu iki vientisos konsistencijos. Pagardinkite pipirais, paragaukite, ar netrūksta druskos. Beje, į sriubą galite dėti ir bulvių – jos konsistenciją padarys tirštesne.
3. Išpilstykite sriubą į dubenėlius, ant viršaus patrupinkite fetos, pašlakstykite čili aliejumi ir patiekite su mėgstama paskrudinta duona.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi jau 4-ias kulinarines knygas: „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“, „Nidos receptai. 10 metų drauge“ bei „Australijos skoniai“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.