Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidos receptas: nežmoniško gardumo blynai iš vaikystės su cukinijomis ir sūriu

Jei ne mano čirvinių blynų keptuvė, stovinti garaže, širdelių blynus norėčiau valgyti per kiekvienus pusryčius…
Čirviniai blynai pagal Nidą
Čirviniai blynai pagal Nidą / 15min koliažas

Visi juk užaugom su čirviniais blynais, tiesa?

Mūsų namuose tie blynai būdavo kepami kelis kartus per savaitę. Anais laikais elektrinių keptuvių nebuvo, tekdavo kepti sunkiose, o kepančiajam jas vis tekdavo vartyti.

Užsižiospojus viena kuri pusė pernelyg apskrusdavo, net prisvildavo, o jei tešlos pridėdavai per daug, ji imdavo kapsėti tiesiai ant liepsnos ir smardindavo visą virtuvę…

Mama buvo taip „atmušusi“ tešlos receptą, kad ta tešla būdavo sumaišoma greičiau, nei spėdavo įkaisti keptuvė. O tada mudu su broliu sėdėdavome skirtinguose stalo galuose ir laukdavome, kada tiesiai nuo ugnies į stalo vidurį nusileis gražutis traškus nežmoniškai karštas blynas.

Pasidalinti blyną, kuris turi 5 širdeles, dviem mums buvo misija su pavadinimu „tiksinti bomba”. Kai jau sušlamšdavome kalną tų širdučių, niekam būdavo neįdomu, į kiek dalių blynas dalinasi, bet jau tie pirmieji dviem amžinai alkaniems smakams būdavo rimtos kovos objektas.

Čirvinius blynus mes dažniausiai dažydavom į tirpinto sviesto ir grietinės mišinį (tai aišku, kad kiekvienam iš mūsų mama turėjo paruošti po atskirą dubenėlį, pasidalinti padažu iš vieno buvo neįmanoma), per barzdą tas sviesto padažas varvėdavo, bet užtai toks skanumas būdavo, jog net dabar prisimerkiu atsiminusi…

Tik tuomet, kai jau pilvai būdavo pilni, užsigardžiuodavom blynus patepę uogiene, tačiau saldi uogienė su traškiais čirviniais blynais visada buvo antrasis mūsų pasirinkimas.

Čirvinius blynus labai dažnai kepdavau ir savo dukrai – juk ar gali būti geresnis būdas vaiką primaitinti pusryčiais, kuriuos jis su malonumu valgo?

Mano dukrai nereikėjo blynais su niekuo dalintis, todėl jai tikrai niekada nekilo egzistencinis klausimas „kodėl, na kodėl tos keptuvės taip negudriai suraštuotos, kad blynas dalinamas į nelyginį širdelių skaičių?”

Šios dienos čirvinių blynų recepto herojės – mano taip mėgstamos cukinijos!

Blynų tešlai tiks ir tos cukinijos, kurios šiek tiek peraugusios.

Tešla paskaninta svogūnų laiškais ir krapais, praturtinta halumio sūriu ir kefyru, užmaišyta su viso grūdo speltos miltais, o blynai patiekti su rūkyta lašiša (tiks bet kokia šaltai ar karštai rūkyta žuvis) ir be lukšto virtu kiaušiniu (tiks ir tradiciškai virtas arba keptas) bei Artimųjų Rytų aromatais praturtintu jogurto ir zaatar padažu. Toks patiekalas galimas ne tik pusryčiams, bet ir lengvesnei vakarienei.

Asmeninio albumo nuotr./Čirviniai blynai pagal Nidą Degutienę
Asmeninio albumo nuotr./Čirviniai blynai pagal Nidą Degutienę

Čirviniams blynams (4 porc.) reikės:

  • 500 g cukinijų (stambiai sutarkuotų);
  • 2 kiaušinių (lengvai išplaktų);
  • 125 ml kefyro;
  • 100 g halumio sūrio (stambiai sutarkuoto)
  • žiupsnio cukraus;
  • pundelio žalių svogūno laiškų (susmulkintų);
  • pundelio šviežių krapų (susmulkintų);
  • druskos, pipirų;
  • 160 g viso grūdo kvietinių miltų;
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių;
  • aliejaus (keptuvei patepti).

Patiekti

  • Karštai rūkytos žuvies (arba šaltai rūkytos/sūdytos žuvies);
  • Graikiško natūralaus skonio jogurto;
  • Zaatar prieskinių mišinio (jei turite arba mėgstate, nebūtina);
  • kiaušinių (virti be marškinėlių arba kepti).

Procesas:

  1. Sutarkuotas cukinijas pabarstykite žiupsneliu druskos ir sumaišę rankomis palikite, kad išskirtų skystį ir nusivarvėtų.
  2. Dubenyje sumaišykite kiaušinius su kefyru ir tarkuotu halumio sūriu, įberkite žiupsnelį cukraus, maltų juodųjų pipirų (druskos gali jau ir neprireikti, nes halumio sūris sūrus ir druskos liks su cukinijomis, tačiau nustatykite druskos kiekį individualiai). Suberkite smulkintus žalumynus, miltus, kepimo miltelius ir viską sumaišykite. Kuo sausiau nuspauskite cukinijas (geriausia tiks cepelinų tarkiams spausti skirtas maišelis arba marlė) ir sudėkite nusausintas cukinijas į tešlą, viską išmaišykite.
  3. Kepkite čirvinius blynus specialioje keptuvėje, įkaitinę nepamirškite patepti abiejų plokštumų aliejumi. Kepkite apie 3–5 min., arba kol blynai apskrus iš abiejų pusių. Išimkite ir laikykite šiltai, kol keps likę blynai.
  4. Kiaušinius išvirkite be lukštų, arba kaip mėgstate. Supjaustykite rūkytą žuvį. Jogurtą sumaišykite su zaataru. Patiekite blynus šiltus su rūkyta žuvimi, kiaušiniais ir zaataru pagardintu jogurtu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas