Bananų duona Australijoje visais laikais turėjo milžinišką pasisekimą. Greičiausiai todėl, kad šioje šalyje užauginama itin daug bananų, todėl ko jau ko, o žaliavos šiam kepiniui čia niekada netrūksta. Beje, tai ir pats puikiausias būdas išgelbėti pernokusius bananus, o mes juk visi žinom, kaip greitai jie ima ruduoti, pastovėję kelias dienas vaisių lėkštėje...
Įdomus faktas, iliustruojantis australų meilę bananų duonai: ji įtraukta į šios šalies „McDonalds“ kavinių pusryčių meniu! Dar įdomu ir tai, kad bananų duonos kepaliukais prekiauja kiekviena maisto prekių parduotuvė, ji pirkėjus pasitinka šalia kitų šviežios duonos gaminių. Dažną rytą australai pradeda būtent storai atriektos ir paskrudintos bananų duonos rieke, storai užtepta sūdytu sviestu.
Pirktinė bananų duona daug saldesnė nei ta, kurią kepu pati. Todėl kai tik namuose atsiranda pernokusių bananų, greitai užmaišau tešlą ir pašaunu kepaliuką į orkaitę, o iškepusią bananų duoną sandariai uždarytoje dėžutėje laikau šaldytuve, tokiu būdu ji išsilaiko šviežia savaitę ir ilgiau.
Beriu į tešlą kaskart vis kitokius priedus – riešutus, džiovintus vaisius, kakavos pupelių traškučius. Šįkart ją pagardinau karčiojo šokolado gabalėliais.
Ingredientai (10 riekelių):
- 125 g sviesto, minkšto;
- 25–50 g cukraus;
- 4 bananai, kuo labiau pernokę (iš viso apie 350 g);
- 2 kiaušiniai;
- 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto;
- 250 g miltų;
- žiupsnis druskos;
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių;
- 150 g karčiojo juodojo šokolado, susmulkinto peiliu.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Nedidelės kepimo formelės (20 x 10 cm) kraštus ir dugną patepkite trupučiu riebalų ir išklokite kepimo popieriumi.
2. Mikseriu arba mediniu šaukštu gerai ištrinkite sviestą su cukrumi, kol masė taps balkšva ir vienalytė. Sudėkite bananus ir kiaušinius kartu su vanile ir viską dar kurį laiką paplakite.
3. Kitame dubenėlyje sumaišykite miltus su druska ir kepimo milteliais bei susmulkintu šokoladu. Įmaišykite miltų mišinį į bananų masę, tik jokiais būdais nepermaišykite (svarbu, kad neliktų miltų gumulėlių).
4. Tešlą suverskite į paruoštą kepimo formą ir išlyginkite paviršių.
5. Kepkite 1 valandą (arba kol įkišę medinį pagaliuką ištrauksite jį sausą).
6. Išėmę iš orkaitės palaikykite bananų duoną kepimo formoje 5 min., o tada išimkite ir pilnai atvėsinkite ant grotelių. Patiekdami supjaustykite storom riekėm (jas galite dar ir paskrudinti), užtepę trupučiu sviesto.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.