Dabar daugelis sąmoningai mažina miltų kiekį namuose gaminamuose patiekaluose. Jei pyraguose ar duonose miltai dažnai yra nepakeičiami, tai trupiniuotį galite iškepti visiškai be jų! Be miltų – reiškia ir be glitimo! Todėl tokiu sveikesniu desertu galite mėgautis ir savaitės viduryje, nebūtina laukti savaitgalio!!
Beje, jei kai kuriuos receptus reikia sekti pažodžiui, tai tikrai ne šį. Čia improvizuokite į sveikatą, pavyzdžiui, obuolius keisdami arba papildydami kriaušėmis, abrikosais, persikais, pridėdami džiovintų vaisių, šaldytų arba šviežių uogų, riešutų.... Patiekdami su ledais arba be jų, su plakta grietinėle, graikišku jogurtu arba tirštu vaniliniu pudingu...
Obuolių ir slyvų trupiniuotis su avižinių dribsnių trupiniais ir migdolais
Ingredientai (4 asm.):
- 4 obuoliai, nulupta odele, išimtomis sėklomis, supjaustyti gabalėliais;
- 6–8 slyvos, be kauliukų, supjaustytos gabalėliais;
- saujelė šviežių arba šaldytų šilauogių;
- 1/2 valg. šaukšt. šviežių citrinų sulčių;
- 1/4 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 1,5 valg. šaukšt. kokosų palmių cukraus*;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 1 nepilnas valg. šaukšt. krakmolo.
trupiniams:
- 100 g (1 stiklinė) avižinių dribsnių (be glitimo);
- 50 g (4,5 valg. šaukšt.) kukurūzų miltų (galite keisti avižų miltais);
- 30 g (3 valg. šaukšt.) kokosų palmių cukraus (jis yra sveikesnė baltojo cukraus alternatyva, mažiau saldus);
- 80 g (3 valg. šaukšt.) kokosų aliejaus;
- 1/2 arbat. šaukšt. cinamono;
- 2 žiupsneliai druskos;
- 2 valg. šaukšt. migdolų plokštelių arba skaldytų migdolų;
- patiekimui: mėgstamų ledų, uogų, mėtų lapelių papuošti...
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C (be vėjelio funkcijos);
2. Į dubenį sudėkite obuolius, slyvas, šilauoges, viską pašlakstykite citrinų sultimis ir vanilės ekstraktu, tada pabarstykite cukrumi, cinamonu ir krakmolu. Lengvai išmaišykite, kad vaisiai pasidengtų prieskoniais ir cukrumi. Išdėliokite šią masę į atskiras kepimo formeles arba į vieną didesnį kepimo indą. Paspauskite šaukštu palygindami paviršių.
3. Avižinius dribsnius, kukurūzų miltus, cukrų, kokosų aliejų, cinamoną ir druską sudėkite į elektrinį maisto smulkintuvą ir viską gerai išsukite, kad gautumėte vientisą drėgną masę. Ją sudėkite ant paruoštų vaisių, šaukštu paspausdami ir palygindami viršų, kad pasidengtų vienodu sluoksniu. Tada ant viršaus suberkite migdolų plokšteles arba skaldytus migdolus.
4. Kepkite apie 40–50 minučių, arba kol visas viršus paruduos, apskrus.
5. Patiekite desertą šiltą, su ledais arba jogurtu, šviežiomis uogomis (arba be jų), papuošę mėtos lapeliais...
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.