Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidos receptas: persiškas ryžių ir vištienos pyragas su traškia plutele

Australai dievina įvairiausius pikantiškus pyragus. Šios šalies nacionaliniu patiekalu drąsiai galima būtų vadinti „meat pies“ – vis kitokios mėsos pyragus su sluoksniuota tešla (arba į tešlą įsuktas dešreles). Ėrienos, vištienos, jautienos ar kiaulienos įdarus kepėjai gardina viso pasaulio prieskoniais. Čia galima gauti pyragų su indišku kariu ar itališku bolognese, ir paprastai tai būna pirmas maisto pasirinkimas sustojus degalinėje, užsukus į mėsininko krautuvę ar įžengus į prekybos centro salę.
Nida Degutienė ir jos keptas persiškas ryžių ir vištienos pyragas
Nida Degutienė ir jos keptas persiškas ryžių ir vištienos pyragas / Nidos Degutienės nuotr.

Australijoje kasmet net vyksta varžybos, kas kepa skaniausius mėsos pyragus. O nugalėtojas apdovanojamas ne tik medaliu, bet ir ilgomis eilėmis norinčių paragauti jo pikantiškų kulinarinių šedevrų.

Pikantiški pyragai populiarūs ir Artimųjų Rytų regione. Persiškoje virtuvėje pirmą vietą greičiausiai užimtų kepiniai su ryžiais ir prieskoniais prigardintos mėsos įdarais. Šios virtuvės žinovai sako, kad užvis svarbiausia kepant persišką pyragą išgauti traškią ryžių plutelę, todėl kai kurios šeimininkės mažiau įgudusiems pataria rinktis stiklinį kepimo indą – tokiu būdu galima nepražiopsoti to momento, kada kepinį laikas traukti iš orkaitės.

Nidos Degutienės nuotr. /Persiškas ryžių ir vištienos pyragas su traškia plutele
Nidos Degutienės nuotr. /Persiškas ryžių ir vištienos pyragas su traškia plutele

Vieną tokį vištienos ir ryžių pyragą kviečiu pasigaminti ir jus!

Persiškas ryžių ir vištienos pyragas

Ingredientai (10 porc.):

ryžių sluoksniui:

  • 300 g basmati ryžių;
  • ¼ šaukštelio šafrano (užpilkite jį 2 šaukštais verdančio vandens);
  • 200 g graikiško jogurto;
  • 3 kiaušinių tryniai;
  • 1 šaukštelis druskos ;
  • 50 g sviesto.

vištienos įdarui:

  • 4 vištienos blauzdelių mėsa (be odos ir be kaulo);
  • ½ šaukštelio malto cinamono;
  • ½ šaukštelio malto kumino;
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 1 svogūnas, supjaustytas „plunksnelėmis“;
  • ¾ stiklinės vandens;
  • druskos;
  • 3 šaukštai džiovintų spanguolių.

patiekimui:

  • šviežių mėtų lapelių;
  • pistacijų;
  • granato sėklų.
Nidos Degutienės nuotr. /Persiškas ryžių ir vištienos pyragas su traškia plutele
Nidos Degutienės nuotr. /Persiškas ryžių ir vištienos pyragas su traškia plutele

Gaminimas:

1. Pradėkite nuo įdaro. Vištienos blauzdelių mėsą nuplaukite, sudėkite į dubenį, pabarstykite cinamonu, kuminu, įberkite druskos, įpilkite 2 šaukštus aliejaus ir palikite pasimarinuoti bent 15 minučių (geriausia, jei paliksite marinuotis pernakt).

2. Keptuvėje arba puode storu dugnu įkaitinkite likusius 2 šaukštus aliejaus, sudėkite svogūnus ir kepinkite, kol apskrus ir karamelizuosis. Į keptuvę sudėkite marinuotą vištieną, apkepinkite iš abiejų pusių, tada įpilkite apie ¾ stiklinės vandens (vandens reikia tiek, kad uždengtų vištieną), mediniu šaukštu pagramdykite keptuvės dugną, kad ištirptų visi prikepę gabalėliai, ir troškinkite viską ant vidutinės kaitros apie 20 minučių arba kol mėsa taps minkšta.

3. Mėsą ir svogūnus nukoškite, tačiau skysčio, kuriame virė, neišpilkite. Kai mėsa šiek tiek pravės, šakutėmis ją suplėšykite arba supjaustykite nedideliais gabalėliais. Supilkite atgal skystį, kuriame troškinosi vištiena ir viską sumaišykite. Paragaukite ar netrūksta druskos – įdaras turi būti išraiškingo skonio. Atidėkite į šalį.

4. Džiovintas spanguoles užpilkite šiltu vandeniu ir palikite pabrinkti apie 10 minučių. Nupilkite skystį ir atidėkite į šalį.

5. Ryžius gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, kol vanduo bus skaidrus.

6. Į didelį puodą įpilkite 1 litrą vandens, užvirkite, įberkite druskos ir suberkite ryžius. Apvirkite juos 6–7 minutes, arba kol bus pusiau išvirę, tada nukoškite per sietelį ir atidėkite į šalį, kad praauštų.

7. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

8. Dideliame dubenyje sumaišykite jogurtą su kiaušinių tryniais, druska ir šafranų mišiniu. Sudėkite į šį mišinį ryžius ir viską išmaišykite.

9. Gilioje keptuvėje (kuri tinka pašauti į orkaitę) arba stikliniame inde (apie 20–22 cm skersmens) ištirpinkite sviestą, sudėkite pusę kiekio ryžių, gerai paspauskite šaukšto nugarėle, sulyginkite paviršių. Ant ryžių sluoksnio dėkite vištienos įdarą, pabarstykite barbarisais (arba spanguolėmis) ir viską uždenkite likusiais ryžiais. Gerai sulyginkite visą paviršių paspausdami šaukšto nugarėle.

10. Indą dėkite ant kaitlentės, nustatykite vidutinę kaitrą ir apkepinkite apie 5–7 minutes, tada sandariai uždenkite aliuminio folija ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 1 valandą.

11. Iškepus leiskite pastovėti ant darbastalio apie 10 minučių. Tuomet ant keptuvės uždėkite didelę serviravimo lėkštę ir staigiu judesiu apverskite viską aukštyn kojomis, kad pyragas atsidurtų lėkštėje, o paskrudusi jo apačia – viršuje. Papuoškite mėtomis, smulkintais pistacijų riešutais, granato sėklomis ir patiekite.

Pastaba: šį pyragą galite patiekti pabarstę svieste apkepintomis, cukrumi pabarstytomis raugerškio uogomis (barbarisais) arba karamelizuotais svogūnais (apkepinkite 1 „plunksnelėmis“ supjaustytą svogūną su 1 šaukšteliu druskos, 2 šaukšteliais cukraus ir 2 šaukšteliais acto).

Nidos Degutienės nuotr. /Persiškas ryžių ir vištienos pyragas su traškia plutele
Nidos Degutienės nuotr. /Persiškas ryžių ir vištienos pyragas su traškia plutele

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas