Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: pikantiškas itališkas Velykų pyragas su varške ir špinatais

Kol dar tik svarstot, ką šiemet gaminsite Velykoms, kviečiu žvilgtelt, kaip šventėms ruošiasi italai. Švęsdami pavasarį, atgimimą, šviesą ir naują gyvenimą, ant švenčių stalo jie deda pikantišką pyragą, kuris geriausia iliustruoja palaimingą džiaugsmą ir gamtos dovanas. Kepinys „Torta Pasqualina“ kilęs iš Ligurijos regiono, sakoma, jog pagal šį receptą velykinį pyragą pradėta kepti dar XV–XVI amžiuje.
Nida Degutienė ir jos keptas Velykų pyragas
Nida Degutienė ir jos keptas Velykų pyragas / Nidos Degutienės nuotr.

Simboliška, kad anuomet šeimininkės prikočiodavo net 33 plonyčius tešlos sluoksnius, simbolizuojančius 33 Kristaus metus, tačiau šiomis dienomis daugelis italių apsiriboja vos keturiais.

Šiame šventiškame pikantiškame kepinyje sudėta viskas, kuo džiaugiamės išaušus pavasariui – kalnas šviežių žalumynų, sultingas varškės (arba rikotos) sluoksnis ir daug šviežutėlių kiaušinių.

Nidos Degutienės nuotr./Pikantiškas itališkas Velykų pyragas su varške ir špinatais
Nidos Degutienės nuotr./Pikantiškas itališkas Velykų pyragas su varške ir špinatais

Pyragui naudojama tešla primena plonytį fokačios paplotį, kuris minkomas vien iš miltų, vandens ir šlakelio aliejaus, tačiau kočiojant elastinga tešla tampoma tol, kol tampa plonytė ir permatoma.

Ir nors tešlą šiame recepte galima būtų pakeisti pirktine filo tešla arba šaldyta sluoksniuota, aš visgi labai rekomenduoju padirbėti iš peties su kočėlu ir pajusti malonumą įvaldant šią įgūdžių reikalaujančią kulinarinę patirtį! Ir ne tik – trapi susisluoksniavusi naminė tešla garantuotai bus vienas iš šio pyrago skaniausių elementų, pamatysit!

Nidos Degutienės nuotr./Pikantiškas itališkas Velykų pyragas su varške ir špinatais
Nidos Degutienės nuotr./Pikantiškas itališkas Velykų pyragas su varške ir špinatais

Ingredientai:

įdarui:

  • 1 kg špinatų (tiks šaldyti), galite pakeisti mangoldais;
  • 2 šaukštai aliejaus (plius dar patepti pyragui);
  • ½ svogūno smulkiai supjaustyto;
  • druskos;
  • pipirų
  • saujelė prieskoninių žolelių (tiks mairūnai, bazilikai ar kitos mėgstamos);
  • 8 kiaušiniai;
  • 120 g sutarkuoto parmezano sūrio;
  • 350 g varškės (arba rikotos);
  • šviežiai sutarkuoto muskato.

tešlai:

  • 500 g miltų;
  • 1 šaukštelis druskos;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 310 ml vandens (arba pagal poreikį).
Nidos Degutienės nuotr./Pikantiškas itališkas Velykų pyragas su varške ir špinatais
Nidos Degutienės nuotr./Pikantiškas itališkas Velykų pyragas su varške ir špinatais

Gaminimas:

1. Pradėkite nuo tešlos: į elektrinio kombaino indą arba didelį dubenį suberkite miltus ir druską, supilkite aliejų ir dalį vandens ir pradėkite minkyti tešlą. Tešla turi gautis labai minkšta ir elastinga, tačiau nelipni, todėl vandenį pilkite palaipsniui, pajausdami tešlą. Minkykite apie 8–10 minučių, taip suaktyvinsite glitimą.

2. Paruoštą tešlą susukite į maistinę plėvelę ir palikite pailsėti apie 1 valandą (arba pernakt).

3. Jei naudojate mangoldus, pašalinkite jų centrinį kotą, kuris yra pernelyg kietas šiam kepiniui. Špinatų (mangoldų) lapus sudėkite į verdantį vandenį ir apvirkite apie 5 minutes. Nukoškite, palikite nuvarvėti, tada kuo stipriau nuspauskite visą skystį, kad lapai liktų kuo įmanoma sausesni. Peiliu susmulkinkite lapus ir atidėkite į šalį. Jei pyragui naudojate šaldytus špinatus, juos atšildykite, nuspauskite kaip įmanoma daugiau skysčio ir susmulkinkite.

4. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus. Suberkite apvirtus susmulkintus špinatų (mangoldų) lapus ir kepinkite, kol masė taps labai sausa, išgaruos visas skystis, kuris galėjo likti. Atvėsinkite, tada įmaišykite susmulkintas žoleles, įberkite truputį pipirų ir druskos.

5. Dubenyje suplakite 2 kiaušinius, sudėkite špinatų masę, įberkite ⅓ kiekio tarkuoto parmezano ir sumaišykite. Atidėkite į šalį.

Nidos Degutienės nuotr./Pikantiškas itališkas Velykų pyragas su varške ir špinatais
Nidos Degutienės nuotr./Pikantiškas itališkas Velykų pyragas su varške ir špinatais

6. Kitame dubenyje suplakite 2 kiaušinius, sudėkite varškę (rikotą), įberkite druskos, pipirų ir nutarkuoto muskato riešuto, įberkite ⅓ kiekio tarkuoto parmezano ir viską sumaišykite. Atidėkite į šalį.

7. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Apvalią kepimo formą su nusegamais kraštais (apie 23 cm skersmens) ištepkite aliejumi.

8. Tešlą padalinkite į 4 lygias dalis. Kol dirbat su viena dalimi, kitas laikykite uždengę arba įsukę į maistinę plėvelę, kad nedžiūtų. Iš vieno gabalėlio tešlos iškočiokite labai ploną plokštumą. Atsargiai tampykite tešlą į visus šonus, kol ji taps tokio plonumo, kad per ją matysis jūsų pirštai.

9. Tešlą įklokite į paruoštą kepimo formą taip, kad kraštai išsikištų per formos kraštus ir kabėtų išorėje. Iškočiokit lygiai taip pat kitą tešlos gabalėlį. Pirmąjį tešlos sluoksnį patepkite aliejumi ir ant jo užklokite kitą iškočiotą tešlos sluoksnį, neleisdami susidaryti oro tarpams, ir palikdami tešlos perteklių kaboti kepimo formos išorėje.

10. Ant šių dviejų tešlos sluoksnių išdėkite špinatų (mangoldų) masę ir viską gerai išlyginkite. Ant viršaus dėkite varškės (rikotos) sluoksnį ir vėl viską gerai sulyginkite. Šaukšto nugarėle padarykite 4 įdubas. Atskirdami baltymus nuo trynių, į šias įdubas įdėkite po vieną kiaušinio trynį, o baltymus lengvai suplakite mažame dubenėlyje šakute, ir juos užpilkite ant viso varškės (ir trynių) sluoksnio. Viską pabarstykite likusiu ⅓ parmezano sūriu.

11. Iškočiokite trečią tešlos sluoksnį ir juo uždenkite pyragą, palikdami tešlos perteklių išorėje. Iškočiokite paskutinį tešlos sluoksnį. Aliejumi patepkite prieš tai buvusį ir ant viršaus užklokite ketvirtą sluoksnį tešlos.

12. Tešlą kraštuose apipjaukit taip, kad liktų maždaug 2,5 cm tešlos perteklius. Tą perteklių užlankstykite link centro, taip „uždarydami“ visą įdarą tarp tešlos sluoksnių. Visą viršų patepkite aliejumi.

13. Kepkite pyragą apie 50–60 min., arba kol gražiai apskrus. Išėmę palaukite apie 20 min., tik tada pjaustykite. Pyragas skanus ir šiltas, ir visiškai atvėsęs.

Nidos Degutienės nuotr./Pikantiškas itališkas Velykų pyragas su varške ir špinatais
Nidos Degutienės nuotr./Pikantiškas itališkas Velykų pyragas su varške ir špinatais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?