Lietuvoje rabarbarai – pavasario daržovė ir pirmasis pyragų su vaisiais džiaugsmas, o Australijoje rabarbarai dera kiaurus metus, ir tai tikrai nepadeda man geriau susigaudyti šio kontinento sezonuose...
Man vis dar neįprasta, kad sausį čia noksta mangai, vasarį – slyvos, o gruodį prasideda saldžiųjų trešnių sezonas. Tačiau gegužė, kad ir kokiame kontinente begyvenčiau, man visada asocijuojasi su rabarbarais. Greičiausiai dėl to, kad juos pilna burna būtent tokiu metu valgydavau Lietuvoje!
Tad jei pas jus užderėjo rabarbarų arba prisipirkote jų artimiausiame turguje, kviečiu atidaryti rabarbarų gaminių manufaktūrą! Šių metų mano atradimas – truputį pikantiškas rabarbarų ir imbierų marmeladas, pagardintas dar ir trupučiu aitriųjų paprikų!
Nežinau, ar tokiam iššūkiui pasiryš jūsų mažieji, tačiau suaugusiems toks pagardas tikrai tiks ne tik su pikantiškais sūriais, bet ir pusrytiniais savaitgalio blyneliais. Be to, vienas kitas mažas indelis naminio džemo ar marmelado visada praverčia kaip maloni gurmaniška dovana išsiruošus į svečius.
Ingredientai (3 nedideliems indeliams):
- 500 g rabarbarų, supjaustytų 1–2 cm gabaliukais;
- 6 aitriosios paprikos (be sėklų ir membranų), smulkiai supjaustytos;
- 30 g sutarkuotos imbiero šaknies;
- 1 apelsino sultys;
- 500 g džemams skirto cukraus (su pektinu).
Gaminimas:
1. Visus ingredientus sudėkite į didelį puodą storu dugnu ir užkaiskite. Virkite ant vidutinės ugnies, kartkartėmis pamaišydami, kol masė sutirštės iki marmelado konsistencijos. Lengviausia nustatyti, kada marmeladas išviręs – matuoti temperatūrą specialiu saldainiams skirtu termometru. Marmeladas būna paruoštas, kai jo temperatūra pasiekia 105 laipsnius. Kitas būdas – įdėti iš anksto į šaldytuvą keletą mažų lėkštelių. Norint patikrinti, kokia yra marmelado tekstūra, įdėkite pusę šaukštelio karšto marmelado į šaltą lėkštelę ir kai jis pravės, pabraukite pirštu. Jei tirštumas toks, kad lieka švari žymė pabraukus (marmeladas nesuteka atgal) – konsistencija tinkama.
2. Supilstykite marmeladą į iškaitintus stiklainėlius ir stipriai, užsukę dangtelius, apverskite ir palaukite, kol visiškai atauš. Tada užklikuokite etiketes ir dėkite į sandėliuką ar spintelę.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.