Pyragas ypač nesaldus, tačiau saldumo galite pridėti razinomis ir glajumi. Na ir nepamirškite cukatų – jie Velykų ir Atvelykio kepiniuose būtini! Pasigaminkite cukatus patys, tai vieni juokai!
Mielinė boba
Mielinis pyragas, mielinis keksas, ar mielinė boba – kaip pavadinsit, taip nesugadinsit! Šis sviestinis mielinis purus kepinys puikiai tiks šventėms, jis nėra saldus, tačiau saldumą padidina citrininis glajus.
Ingredientai:
mielinei tešlai:
- 25 g šviežių mielių (arba 7–10 g sausų mielių);
- 50 ml pieno;
- 20 g cukraus;
- 180 g miltų (plius dar šiek tiek formos pabarstymui);
- žiupsnelis druskos;
- 2 kiaušiniai (maži);
- 75 g sviesto (plius dar šiek tiek formai patepti);
- saujelė razinų (arba džiovintų spanguolių);
- 2 šaukštai apelsinų žievelių cukatų.
citrininiam glajui:
- 100 g cukraus pudros;
- citrinos sulčių;
- 2 šaukštai cukatų.
Gaminimas:
1. Visi ingredientai kepiniui turi būti kambario temperatūros. Pasiruoškite mielių įmaišą: dubenyje, kuriame minkysite tešlą (arba kombaino inde) sumaišykite mieles su 1 šaukštu cukraus, 1 šaukštu miltų ir puse kiekio šilto (40 °C laipsnių) pieno. Palikite apie 10–15 minučių uždengę, kol gerai suputos. Jei naudojate sausas mieles, įmaišo daryti nereikia, tiesiog sumaišykite jas su miltais.
2. Į suputojusią masę suberkite miltus ir druską, sumaišykite. Imuškite kiaušinius, supilkite likusį pieną, suberkite likusį cukrų ir minkykite tešlą apie 8 minutes (naudokite kablio įrankį maišydami kombainu). Pabaigoje sudėkite po gabalėlį labai minkštą sviestą ir toliau sukite tešlą mažiausiai 8–10 minučių, kol masė bus labai elastinga ir minkšta. Įmaišykite razinas ir apelsinų cukatus. Uždenkite indą su tešla ir palikite pakilti apie 40–60 min., kol tešlos tūris padvigubės.
3. Kol tešla kyla, paruoškite kepimo indą: prireiks nedidelės kekso formos (20 cm skersmens). Jei turite labai didelę kekso formą, verčiau naudokite dvigubą ingredientų kiekį. Pakilusią tešlą sumaišykite (ji bus gana skysta ir lipni – tokia ir turi būti) sudėkite į kepimo formą ir palikite pakilti uždengę rankšluosčiu apie 40–60 minučių, arba kol tešlos tūris padvigubės.
4. Kepkite iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 25 minutes, arba kol gražiai pagels. Išimkite iš orkaitės ir apvertę formą išimkite, atvėsinkite ant grotelių.
5. Glajui skirtą cukraus pudrą sumaišykite su keliais šaukštais citrinos sulčių, kol gausite labai glotnią masę. Pabaigoje įmaišykite cukatus. Glajumi ištepkite dar šiltą pyragą ir palikite visiškai atvėsti ir sustingti.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.