Vaisių ir uogų nereikia ilgai kaitinti (kai kuriais atvejais išvis nereikia jungti dujinės, vien sutrinti šviežius ir sumaišyti su cukrumi ir ispaninio šalavijo sėklomis), be to, į tokius džemus reikia dėti kur kas mažiau cukraus.
Cukrus tradiciniams džemams ir uogienėms reikalingas kaip konservantas ir kaip tirštiklis, be cukraus šioje srityje kažin ar beapsieisim, kad ir kaip to saldumo baidytumėmės. Tačiau jei verdant marmeladą cukraus kiekis paprastai būna lygus vaisių kiekiui (pvz., 1 kg vaisių dedamas 1 kg cukraus) ir virti reikia gana ilgai, norint išgauti reikiamą marmelado konsistenciją, tai gaminant džemus su ispaninio šalavijo sėklomis visas procesas sutrumpėja iki keleto minučių.
Išmėginkite šį rabarbarų džemą, pagardintą vanile, o jei patiks, galėsite vasarą eksperimentuoti su avietėmis, mėlynėmis, braškėmis ar kitomis sezono uogomis!
Ingredientai (2 indeliams):
- 360 g rabarbarų, supjaustytų 1–2 cm gabalėliais (3 stiklinės);
- 110 g rudojo cukraus (½ stiklinės);
- 125 ml vandens (½ stiklinės);
- 1 šaukštelis vanilės pastos;
- 2 šaukštai chia sėklų.
Gaminimas:
1. Į nedidelį puodą suberkite rabarbarus, cukrų, supilkite vandenį, vanilę ir užkaiskite. Virkite ant vidutinės ugnies apie 15 min., arba kol rabarbarai suminkštės, masė sutirštės.
2. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite chia sėklas. Palikite pabrinkti apie 30 min. arba kol visiškai atvės.
3. Sudėkite į sandariai užsidarančius indelius ir laikykite šaldytuve.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.