Visų pirma, reikia turėti pailgą puodą, kuriame sutilptų ta didžiulė „dešra“ (gal kokių 40 cm ilgio). Tokiuose puoduose paprastai restoranuose verdama (poaching) visa žuvis. Deja, nei vienas mano namuose esantis pailgas puodas savo dydžiu netiktų, reikėtų kaip nors sugalvoti pagudravimus.
Bet šiandien ėmiau ir padariau rotolo paprastuoju būdu. Itin greitai, be jokių pailgų puodų ir tai buvo viena skaniausių (ir greičiausių) vegetariškų vakarienių! Panaudojau šviežius lazanijos lakštus (jų čia, Australijoje, visada galima nusipirkti parduotuvėse ir deli, kaip ir pačių įvairiausių formų šviežių makaronų bei gnocchi), pirktą pomidorų padažą su baziliku (skirtą makaronų patiekalams). Tad nedaug ką man liko nuveikti virtuvėje pačiai…
Šiam patiekalui naudojau lapinius kopūstus kale. Tačiau vietoj jų tiks ir mangoldai, ir špinatai (tik būtinai pakepinę nuspauskite visas sultis, nes špinatai ir mangoldai tikrai jų išleis, skirtingai nuo lapinių kopūstų kale).
Skanios vegetariškos vakarienės!
Ingredientai (4 porc.):
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 4 česnako skiltelės, smulkiai supjaustytos;
- 6 ančiuviai, supjaustyti;
- 400 g lapinių kopūstų kale (arba cavolo nero, arba špinatų – tiks ir šaldyti), pašalinkite stiebus ir lapus pasmulkinkite;
- ½ šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių;
- 500 g rikotos;
- 100 g pekorino sūrio, sutarkuoto (galit keisti parmezanu arba „Džiugu“);
- 60 g lazdynų riešutų, sumaltų iki miltų;
- 7-9 lazanijos lakštai (aš naudojau šviežius, jei naudosit džiovintus, prieš tai kelias minutes apvirkite, kad taptų minkšti);
- 500 g daržovių sultinio;
- 300 g pomidorų tyrės su bazilikais (arba naminio pomidorų padažo su bazilikais, skirto makaronų patiekalams).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220C temperatūros.
2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir suberkite česnakus, ančiuvius. Medinio šaukšto nugarėle patrinkite ančiuvius, kad jie karštyje pradėtų lydytis. Sudėkite į keptuvę susmulkintus lapinio kopūsto kale lapus ir kepinkite, kol lapai suglebs (apie 5 min). Sudėkite viską į didelį dubenį ir palikite atvėsti.
3. Ten pat į dubenį suberkite aitriųjų paprikų dribsnius, sudėkite rikotą ir pekorino sūrį, suberkite maltus lazdyno riešutus. Įberkite druskos ir pipirų (atsargiai, nes nemažai sūrumo duos pecorino ir ančiuviai – gal druskos išvis neprireiks), viską sumaišykite.
4. Kiekvieną lazanijos lakštą storai užtepkite rikotos įdaru ir susukite į storą ritinėlį (pradėkite sukti nuo trumposios kraštinės). Jei naudojat šviežius lazanijos lakštus, ritinėlį perpjaukite į 3 dalis, jei džiovintus (lakštai siauresni) – į dvi dalis.
5. Dubenėlyje sumaišykite sultinį ir pomidorų tyrę (jei reikia, pagardinkite druska ir pipirais) ir šį skystį supilkite į kepimo indą (ne mažesnį nei 2l talpos). Sustatykite įmerkdami į padažą ir visus ritinėlius. Indą sandariai uždenkite aliuminio folija ir pašaukite kepti.
6. Kepkite 30-35 min., tada nuimkite foliją ir pakepkite dar apie 5 min., kol truputį aprskrus. Patiekite su šviežiomis salotomis.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi jau 4-ias kulinarines knygas: „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“, „Nidos receptai. 10 metų drauge“ bei „Australijos skoniai“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.