Kadangi burokėliai yra viena mano mėgstamiausių daržovių, o būti lietuviu ir būti abejingu burokėliams išvis, manau, neįmanoma, esu tikra, kad šis receptas patiks ir jums.
Falafeliai be galo greitai pagaminami, o jų iš anksto prisiruošus galima ilsėtis kelias dienas, mat greitai patiekiamais užkandžiais pasirūpinta! Juk falafeliai yra vienas tų valgių, kurie tinka bet kokioje situacijoje ir bet kuriuo sezonu.
Aš mėgstu sveikesnį falafelių gaminimo metodą, todėl juos kepu orkaitėje. Falafeliai bus kur kas traškesni, jei skrudinsite rutuliukus karštame aliejuje. Patiekti šiuos burokėlių falafelius siūlau su pitomis (jų nesudėtinga išsikepti namuose), jogurtiniu padažu su tahini (jei turite, paskaninkite dar ir harisa), gražgarsčių ar špinatų lapeliais ir viena kita rauginta ar marinuota daržove. Lietuviški rauginti agurkėliai čia net labai tiks!
Ingredientai:
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus (ir dar šiek tiek pašlakstyti kepant);
- 2 raudonieji svogūnai, supjaustyti;
- 2 šaukšteliai malto kumino;
- 2 indeliai konservuotų avinžirnių (po 400 g);
- 500 g šviežių burokėlių, sutarkuotų burokine tarka;
- 100 g džiūvėsėlių;
- 1 kiaušinis;
- 1 šaukštas sezamų pastos tahini;
- druskos;
- pipirų;
- aitriųjų paprikų miltelių;
patiekimui:
- 1 stiklinė natūralaus graikiško stiliaus jogurto;
- 1 šaukštas sezamų pastos tahini;
- 1 skiltelė česnako, sutarkuota;
- citrinos sulčių;
- druskos;
- aitriosios paprikos miltelių;
- gražgarsčių;
- duonos paplotėlių (geriausia – pitų).
Gaminimas:
1. Keptuvėje apkepinkite svogūnus, kol jie suminkštės, bet nespės apskrusti. Suberkite kuminus ir dar pakepinkite maišydami. Palaukit, kol truputį atvės.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių (su ventiliatoriumi), didelę skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
3. Į elektrinio smulkintuvo indą suberkite nusausintus avinžirnius, ⅔ sutarkuotų burokėlių, suberkite džiūvėsėlius, sudėkite tahini, kiaušinį, įberkite druskos, pipirų ir aitriosios paprikos miltelių. Smulkinkite viską iki rupios konsistencijos. Perdėkite masę į dubenį ir įmaišykite atidėtus tarkuotus burokėlius.
4. Suformuokite graikinio riešuto didumo rutuliukus ir sudėkite juos į paruoštą kepimo skardą (aš naudoju ingredientams matuoti skirtą šaukštą, kad rutuliukai būtų vienodo dydžio). Pašlakstykite rutuliukus aliejumi ir kepkite apie 25 min., kol sutvirtės ir gražiai apskrus.
5. Kol falafeliai kepa, sumaišykite jogurtą su tahini, česnakais, citrinos sultimis, pagardinkite druska, aitriosios paprikos milteliais. Pašildykite duonos paplotėlius (keptuvėje, orkaitėje arba ant grilio).
6. Patiekite falafelius su pašildytais duonos paplotėliais, jogurtiniu tahini padažu, gražgarsčių lapeliais ir mėgstamomis marinuotomis daržovėmis.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.