Tradicinį humusą sudaro vos keletas ingredientų – sutrinti virti avinžirniai, sezamų pasta ir citrinos sultys bei druska su pipirais. Tačiau, jei ieškote lengvesnės šio užkandžio versijos, pasigaminkite keptų moliūgų humusą! Populiariausia lietuviška rudens daržovė suteiks šiam naujoviškam humusui naujų skonio natų, bet užvis svarbiausia – nudažys nepakartojama ryškiai geltona spalva.
Keptų moliūgų humusas su kmynais
Ingredientai (apie 2 stiklinės humuso):
- 650 g moliūgo be odelės ir be sėklų, supjaustyto gabalėliais;
- 3 skiltelės česnako, nenuluptos;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus, plius šiek tiek patiekimui;
- druskos;
- juodųjų pipirų;
- 400 g indelis konservuotų avinžirnių (nupilkite skystį ir praskalaukite avinžirnius vandeniu);
- 1/2 stiklinės (40 g) skrudintų anakardžių riešutų, plius dar šiek tiek patiekimui;
- 1/2 stiklinės (125 ml) vandens;
- patiekimui: kmynų, čili dribsnių, duonos skrebučių.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Į kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, sudėkite moliūgą, česnakus, pašlakstykite viską aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite apie 30 min., kol moliūgas suminkštės, o česnakai paruduos.
2. Truputį atvėsinkite, tada išspauskite iš lukštų česnaką, sudėkite į elektrinį trintuvą kartu su moliūgais, avinžirniais, anakardžių riešutais, supilkite vandenį, įberkite dar šiek tiek druskos ir pipirų ir susmulkinkite iki vientisos masės (2–3 min).
3. Patiekite pašlakstę trupučiu aliejaus, pabarstę kmynais ir čili dribsniais, su mėgstamais skrebučiais, duona arba daržovėmis.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.