„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Nidos receptas: sėklų, riešutų, džiovintų vaisių ir bolivinių balandų keksas

Net ir advento metu norisi saldumynų! Gal ne tokių saldžių, gal ne tokių „piktų“, bet tokių, kurie pripildytų visą kūną energijos ir naudingų maisto medžiagų. Lengvesnių nei įprasta, labai tinkamų pusryčiams arba popiečio paskanavimui su puodeliu karštos žolelių arbatos. 
Nida Degutienė ir jos keptas keksas
Nida Degutienė ir jos keptas keksas / Nidos Degutienės nuotr.

Kartais net nesusimąstome, iš kokių neįprastų ingredientų galime kepti pyragus! Štai šis receptas neįprastas tuo, kad vietoje riebalų jame naudojamas tirštas graikiškas jogurtas, suteikiantis kepiniui drėgnumo ir lengvumo. O didžioji dalis miltų pakeičiama... virtomis bolivinių balandų kruopomis!

Visas šio pyrago viršus nusėtas sėklų ir riešutų mišiniu, kuris stebuklingai suteikia keksui malonaus traškumo.

Tiesą pasakius, net nežinau, ar šiam kepiniui labiau tinka kekso, ar vaisinės duonos pavadinimas... Spręskite patys!

Nidos Degutienės nuotr. /Sėklų, riešutų, džiovintų vaisių ir bolivinių balandų keksas
Nidos Degutienės nuotr. /Sėklų, riešutų, džiovintų vaisių ir bolivinių balandų keksas

Sėklų, riešutų, džiovintų vaisių ir bolivinių balandų keksas

Ingredientai:

  • 1/4 stiklinės (40 g) saulėgrąžų;
  • 1/4 stiklinės (40 g) moliūgų sėklų;
  • 3/4 stiklinės (115 g) lazdyno riešutų, šiek tiek pasmulkintų;
  • 1/2 stiklinės (80 g) migdolų riešutų, šiek tiek pasmulkintų;
  • 1/4 stiklinės (40 g) džiovintų spanguolių;
  • 1/2 stiklinės (75 g) razinų;
  • 1 stiklinė išvirtų ir atšaldytų kynvos kruopų (bolivinių balandų);
  • 1/2 stiklinės (85 g) rudojo cukraus;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 stiklinė (280 g) tiršto natūralaus graikiško jogurto;
  • 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 1 stiklinė (140 g) viso grūdo speltų miltų;

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160°C.

2. Dubenyje sumaišykite saulėgrąžas ir moliūgo sėklas bei lazdyno riešutus ir migdolus. Atidėkite 1/2 stiklinės šio mišinio į šalį kekso viršui padengti.

3. Į likusį mišinį įmaišykite džiovintas spanguoles, razinas, virtas kynvas, cukrų, kepimo miltelius, kiaušinius, jogurtą, vanilę ir miltus ir viską išmaišykite.

4. Masę suverskite į riebalais išteptą ir kepimo popieriumi išklotą 10x20 cm kekso formą. Viršų apibarstykite atidėtu mišiniu ir labai švelniai įspauskite į kekso masę.

5. Kepkite 1 valandą ir 10 minučių, arba kol keksas bus visiškai iškepęs ir sausas viduje.

6. Palikite pravėsti ir tik tada išimkite iš kekso formos bei pjaustykite. Laikykite sandariai uždaromame inde šaldytuve savaitę.

Nidos Degutienės nuotr. /Sėklų, riešutų, džiovintų vaisių ir bolivinių balandų keksas
Nidos Degutienės nuotr. /Sėklų, riešutų, džiovintų vaisių ir bolivinių balandų keksas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs