Burokėliai tikrai galėtų būti viena tų daržovių, kurios sieja australų ir lietuvių virtuves! Mes Lietuvoje, tiesa, burokėlių daug valgom galbūt todėl, kad atėjus žiemos sezonui daržovių pasirinkimas susiaurėja iki ilgai sandėliuose išstovėti galinčių šakninių. Australai gali lepintis šviežiu derliumi kiaurus metus, tad burokėliai dėl pirkėjų dėmesio kaskart kovoja su ilgu sąrašu kitų šviežiai užaugintų daržo gėrybių. Tačiau burokėlius australai myli, man rodos, ne mažiau, o ir jų skonis man labai artimas lietuviškam.
Jei manot, kad burokėliai visur vienodi ar bent panašūs, tai aš turiu kiek kitokią patirtį – gyvenant Izraelyje, pavyzdžiui, į visus burokėlių patiekalus tekdavo pridėti cukraus. Artimuosiuose Rytuose augantiems burokėliams saldumo tikrai labai trūko, jų skonis labiau man priminė ropes…
Šiandien jums siūlau pasigaminti burokėlių pagardą su jogurtu ir graikiniais riešutais. Patiektas su feta jis taps užkandžių stalo karaliumi, tačiau lygiai taip pat tiks ir kaip garnyras prie mėsiškų valgių. Labai smagiai derės paskrudintų riešutų traškumas, fetos sūrumas ir saldžiarūgštė burokėlių užtepėlė.
Modifikuoti šį receptą galima iki begalybės – jei norite labiau Artimųjų Rytų aromato, pagardinkite jį kuminais, zaataru, libanietišku baharat arba marokietišku ras el hanout prieskonių mišiniu arba įbėrkite truputį čili pipirų, jei norisi, kad šiek tiek kąstų liežuvį. Net jei namuose turite tik druskos ir juodųjų pipirų – to irgi pakaks. Man patinka grūdėta konsistencija, todėl nesistengiau sutrinti masės iki vientisos tyrelės, tačiau jūs darykite taip, kaip mėgstate patys.
Ingredientai:
- 1 kg burokėlių;
- 1 česnako galva;
- 1 šaukštelis maltų kuminų;
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus (ir dar šiek tiek pašlakstyti patiekiant);
- maždaug 2 šaukštai raudonojo vyno acto;
- 50 g graikinių riešutų, paskrudintų (ir dar šiek tiek patiekti);
- 60 g graikiško natūralaus skonio jogurto;
- druskos;
- 100 g fetos sūrio, patiekimui.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Į aliuminio folijos lakštą laisvai susukite nuplautus burokėlius ir visą galvą česnako. Kepkite apie 90 min., arba kol burokėliai taps labai minkšti.
2. Palaukite, kol burokėliai šiek tiek atvės, tada nulupkite, supjaustykite stambiais gabaliukais, sudėkite į elektrinio blenderio indą. Išspauskite iškepusių česnako skiltelių masę tiesiai į tą patį blenderį kartu su burokėliais, česnakų lukštus išmeskite. Palaukite kol burokėliai visiškai atvės.
3. Įberkite kuminus, įpilkite aliejų, suberkite graikinius riešutus ir pulsuojančiais judesiais smulkinkite iki norimos konsistencijos (man patinka grūdėta, bet galite smulkinti kol gausite visiškai glotnią tyrę). Pabaigoje supilkite jogurtą, įberkite žiupsnį druskos ir išmaišykite.
4. Palikite pastovėti bent valandą, kad skoniai susijungtų, tada dar kartą paragaukite, ar netrūksta druskos, saldumo, rūgšties.
5. Patiekite pašlakstę aliejumi, pabarstę trupinta feta ir graikiniais riešutais, papuoškite šviežiais krapais. Skaniausia – su šviežia balta duona.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi jau 4-ias kulinarines knygas: „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“, „Nidos receptai. 10 metų drauge“ bei „Australijos skoniai“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.