Aš turiu vieną patikimą būdą akimirkoms, kai nuovargis nuo pilkumos pasidaro sunkiai pakeliamas. Tokiomis dienomis mane pakrauna skanūs patiekalai iš šiltų kraštų! Tada bent jau skoniais nukeliauju ten, kur šilta ir saulėta, kur žmonės ilsisi ir atostogauja, iš kur grįžta pailsėję ir pasikrovę energijos. Vienas tokių patiekalų tikrai ir jus bent valandai nuneš į saulėtąją Italiją, į žavią Sicilijos salą…
Sicilietiški vištienos maltinukai pomidorų padaže
Ingredientai:
maltinukams:
- 500 g maltos vištienos arba kalakutienos;
- 30 g padžiūvusios baltos duonos (batono) + 4 šaukštai pieno;
- 2 šaukštai kaparėlių;
- 10 juodųjų alyvuogių be kauliukų;
- 2 šaukštai razinų;
- 1 šaukštas kapotų petražolių;
- 1 skiltelė česnako, sutrinta;
- prieskonių: druskos, pipirų, čili dribsnių ir 1/2 šaukštelio grūstų pankolių sėklų;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus + 1 šaukštas sviesto.
pomidorų padažui:
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
- 3 skiltelės česnako;
- žiupsnis čili dribsnių (arba pagal skonį);
- 2 x 400 g (2 indeliai) konservuotų smulkintų pomidorų;
- 400 ml vištienos sultinio.
patiekimui:
- 200 g makaronų (stambesnių, pvz, penne ar panašių);
- šviežio baziliko lapelių;
- parmezano sūrio, sutarkuoto, pabarstymui patiekiant.
Gaminimas:
1. Pradėkite nuo padažo: į puodą storu dugnu įpilkite aliejaus, jame trumpai pakepinkite sutrintas česnako skilteles, supilkite pomidorus kartu su sultimis, sultinį, įberkite truputį druskos, pipirų, ir užvirkite. Virkite uždengę ant nedidelės ugnies apie 30 min., laiks nuo laiko pamaišant ir patrinant didesnius, nesukrintusius pomidorų gabalėlius.
2. Kol padažas verda, paruoškite maltinukų masę: į dubenį sudėkite maltą vištieną, baltą duoną sulaistykite pienu ir kai suminkštės, sutrinkite tarp pirštų, suberdami kartu su mėsa, sudėkite pasmulkintus kaparėlius, alyvuoges, razinas, sutrintą česnaką, ir suberkite prieskonius bei druską. Šlapiomis rankomis suformuokite nedidelius rutuliukus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sviestą, iš visų pusių apkepinkite maltinukus.
3. Į verdantį padažą suberkite sausus (nevirtus!) makaronus, ir uždengę pavirkite apie 5 minutes. Tada į puodą sudėkite ir apkepintus maltinukus kartu su visu keptuvėje likusiu skysčiu (riebalais), labai atsargiai išmaišykite, uždenkite ir lėtai troškinkite dar 15 minučių. Po tiek laiko makaronai turėtų būti tinkamai išvirę (al dente).
4. Patiekdami pabarstykite šviežiais bazilikų lapeliais ir galite užberti tarkuoto kietojo sūrio. Patiekite su žaliomis salotomis, jei norite – su šviežia itališka duona.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.