O koks gi geriausias vaisių gelbėjimo būdas? Iškepti iš jų skanų pyragą ir pavaišinti savo draugus, bendradarbius arba kaimynus. Nereikia nė ieškoti geresnės progos visiems pasimatyti!
Jei kepsite galetę, jums teprireiks kočėlo ir kepimo popieriaus lakšto. Pyrago forma neturi būti taisyklinga – kuo galetė gausis kreivesnė, tuo labiau ji „naminė“! Įdarui naudokite tokius vaisius, kokie tik po ranka – nuo nektarinių, figų, slyvų iki obuolių ir kriaušių! Skaniausia galetė dar šilta, su ledais, plakta grietinėle arba jogurtu.
Ingredientai:
tešlai:
- 250 g miltų;
- žiupsnis cukraus;
- žiupsnis druskos;
- 160 g sviesto, labai šalto, supjaustyto kubeliais;
- 1 šaukštas acto;
- 100 ml labai šalto vandens.
įdarui:
- 1 kg nektarinų ir slyvų (arba kitų kaulavaisių ar kitokių vaisių), supjaustytų 1 cm storio griežinėliais;
- ¼ stiklinės maltų migdolų;
- 2 šaukštai rudojo cukraus;
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto;
- 1 šaukštas sviesto, labai šalto, supjaustyto mažais gabalėliais.
patepimui ir pabarstymui:
- 1 kiaušinis, suplaktas ir sumaišytas su 1 šaukštu vandens;
- 1 šaukštas migdolų plokštelių;
- 1 šaukštas rudojo cukraus (kuo stambesnio).
patiekti:
- 100 ml grietinėlės (36% riebumo);
- 100 g graikiško jogurto;
- vanilės ekstrakto (nebūtina).
Gaminimas:
1. Pagaminkite tešlą: į didelį dubenį persijokite miltus ir juos sumaišykite su druska ir cukrumi. Sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir peiliu arba tešlai kapoti skirta mentele kapokite sviestą kartu su miltais, kol masė pasidarys panaši į riebius trupinius (kapojant tešlą peiliu, o ne trinant pirštų galiukais, neleisite sviestui taip greitai sušilti ir suminkštėti). Pabaigoje supilkite actą ir vandenį (galbūt viso neprireiks, tad pilkite dalimis) ir greitai užminkykite tešlą. Nesirūpinkite, jei liko sviesto gabaliukų – taip tešla kepant bus tik trapesnė.
2. Suformuokite iš tešlos plokščią apskritimą ir susukę į maistinę plėvelę padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių (galite palikti ir pernakt)
3. Nektarinus ir slyvas dubenyje sumaišykite su maltais migdolais, cukrumi ir vanile. Atidėkite į šalį.
4. Pasigaminkite grietinėlės ir jogurto pagardą: suplakite plaktą grietinėlę iki lengvų putų, sudėkite graikišką jogurtą ir vanilę, ir dar trumpai paplakite, tik kol susimaišys - neperplakite! Padėkite šią masę į šaldytuvą, kol prireiks patiekti.
5. Ant šiek tiek miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą kol ji bus apie 3 mm storio (galite kočioti ir ant pergamentinio popieriaus).
6. Perkelkite tešlą ant pergamentinio popieriaus lakšto ir perdėkite viską į didelę kepimo skardą. Sudėliokite supjaustytus kaulavaisius ant tešlos paviršiaus, palikdami apie 4 cm kraštelį. Ant vaisių supilkite ir visą skystį iš dubenėlio. Atsargiai užlankstykite kraštelius, taip apgaubdami dalį įdaro. Jei tešla lenkiant sutrūktų, suspauskite ją pirštais ir suklijuokite, kad kepant nepradėtų bėgti iš įdaro išsiskyręs skystis. Padėkite taip suformuotą galetę į šaldytuvą apie 1 val., kad sutvirtėtų.
7. Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Išimkite galetę iš šaldytuvo, ant vaisių pabarstykite mažais gabalėliais supjaustytą sviestą. Užlenktus tešlos sluoksnius patepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite migdolų plokštelėmis bei cukrumi.
8. Kepkite apie 30-35 min., arba kol tešla gražiai paruduos. Patiekite šiltą arba kambario temperatūros, su grietinėlės ir jogurto pagardu.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.