Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidos receptas: skanioji kepta kiaulienos šoninė

Kiaulienos šoninė, panašu, pastaraisiais metais išgyvena tikrų tikriausią renesansą. Nebrangi mėsa, į kurią anuomet nė pažiūrėti nenorėdavo miestiečiai, dažniausiai būdavo nukreipiama į rūkyklas. O štai pastaraisiais metais minkštas (ir riebus!) šoninės gabalėlis vis dažniau atsiranda garsiausių pasaulio restoranų meniu!
Nida Degutienė ir jos gamintas patiekalas
Nida Degutienė ir jos gamintas patiekalas / Nidos Degutienės nuotr.

Šoninė, ir ypač kuo traškesnė jos odelė, yra tikras delikatesas Italijos virtuvėje (vien ko verta itališka porketa!), kuo riebesnį šoninės gabalėlį japonai palieka gurmaniškam ramenui, o kinai bene labiausiai visame Azijos regione įgudę gaminant pačius skaniausius lipnios, ilgai ir lėtai keptos šoninės patiekalus. Kad ir kokiu būdu kiaulienos šoninę gamintumėt, vienas didžiausių malonumų ją valgant – minkštutėlė sultinga mėsa ir traški paskrudusi odelė!

Nidos Degutienės nuotr. /Vyšnių ir balzamiko acto padaže kepta kiaulienos šoninė
Nidos Degutienės nuotr. /Vyšnių ir balzamiko acto padaže kepta kiaulienos šoninė

Tad jei jums šiomis šaltomis sausio dienomis norėtųsi ko nors jaukaus, skanesnio nei tikitės, neįprasto, bet kartu labai nepaprasto – išmėginkite kiaulienos šoninę! Patiekite ją su bulvių koše (košės jau negardinkite sviestu, kalorijų pakaks iš mėsos), o garnyrui labai tiks kartu besitroškinę šalotiniai svogūnai ir balzamiko acte išbrinkusios vyšnios.

Vyšnių ir balzamiko acto padaže kepta kiaulienos šoninė

Ingredientai (8 asm.):

  • 2 kg kiaulienos šoninės (su oda);
  • 1 šaukštas rupios druskos;
  • 1 šaukštas aliejaus (pvz., rapsų);
  • 8 šalotiniai svogūnai, perpjauti pusiau;
  • 6 šakelės šalavijų;
  • 500 ml vištienos sultinio;
  • 250 ml balzaminio acto;
  • 1,5 šaukšto kadagio uogų, lengvai pagrūstų;
  • 300 g vyšnių (šaldytų, be kauliukų).
Nidos Degutienės nuotr. /Patiekalo ingredientai
Nidos Degutienės nuotr. /Patiekalo ingredientai

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C laipsnių temperatūros.

2. Kiaulienos šoninės odelę labai aštriu peiliu įpjaukite išilgomis juostomis, padalydami visą šoninės plotą į 4 ilgas juostas. Tada įpjaukite vieną įpjovą skersai, per patį vidurį, tokiu būdu padalydami šoninės gabalą į 8 gabalėlius.

3. Rupia druska įtrinkite visą odelės paviršių. Įmasažuokite ir į įpjovas. Tada pašlakstykite šaukštu aliejaus ir gerai įtrinkite.

4. Kepimo skardoje paguldykite kiaulienos šoninę odele į apačią (rinkitės panašaus dydžio į tą, kokio dydžio yra jūsų mėsos gabalas. Mėsa kepdama šiek tiek susitrauks). Šoninę kepkite 1 valandą. Išimkite skardą su mėsa iš orkaitės ir atsargiai išsemkite visus riebalus, esančius skardoje (patogiausia lengvai pavertus skardelę išsemti šaukštu).

Nidos Degutienės nuotr. /Vyšnių ir balzamiko acto padaže kepta kiaulienos šoninė
Nidos Degutienės nuotr. /Vyšnių ir balzamiko acto padaže kepta kiaulienos šoninė

5. Apverskite kiaulienos šoninę kita puse, odele į viršų. Sudėkite į kraštus perpus perpjautus šalotinius svogūnus, šalavijus, suberkite kadagio uogas, vyšnias, supilkite sultinį ir balzamiko actą. Pašaukite skardą atgal į orkaitę ir kepkite apie 50–60 minučių (kol mėsa bus minkštutė, o odelė labai traški). Patiekite su skardoje keptais svogūnais, vyšniomis ir padažu, kuris susidarys mėsai kepant.

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas