Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidos receptas: skanumo čempionė – šokoladinė granola su grikiais ir bananais

Yra vienas dalykas, kurio aš visuomet stengiuosi turėti namuose. Tai – granola. Nežinia, kiek jau metų aš su ja draugauju ir tikrai neketinu šios draugystės nutraukti. Puikiai pamenu tą kartą, kai granolos paragavau pirmąkart. Avižiniai dribsniai man tuomet siejosi tik su nuobodžia koše rytais, bet tikrai ne kažkuo, nuo ko galiu tapti priklausoma… Tada nė nesupratau, kaip čia taip gali būti – trašku, saldu, riešutinga, universalu ir taip nesudėtingai pagaminama.
Nida Degutienė ir jos granola, patiekta pusryčiams
Nida Degutienė ir jos granola, patiekta pusryčiams / Nidos Degutienės nuotr.

Juk išsivadavę iš sovietinės tamsos prieš daugiau kaip 30 metų, mes visi buvom tokie vaikiškai nepatyrę, nieko nematę ir neragavę. Mums visiems buvo begalė pirmų kartų ir nuoširdžios nuostabos. Pirmos kelionės, pirmas užsienis, pirmas skrydis lėktuvu, pirmi kvepalai iš duty free, pirmas fastfoodas (koookio skanumo!), pirmas paragautas kiniškas (japoniškas, tailandietiškas...) patiekalas.

Kažkada tais laikais ir buvo ta mano pirmoji granola. Ja, pamenu, mane pavaišino Lenkijoje. Aš apsvaigusi iš nuostabos kruopščiai ranka užsirašiau receptą (turiu jį iki šiol!), o tada kepiau iki nukritimo, nes kiek iškepdavau, tiek per dieną kitą jos nelikdavo.

Nidos Degutienės nuotr./Šokoladinė granola su grikiais ir bananais
Nidos Degutienės nuotr./Šokoladinė granola su grikiais ir bananais

Paskui, keliaudama po užsienius, dažnai nusipirkdavau po dėžutę granolos, nes visada mėgstu turėti po ranka kažką pakramsnoti, be to, man patinka keliaujant pusryčiauti namuose ir valgyti daug vietinių vaisių, o granola tokiems pusryčiams visuomet tinka: nusipirkai jogurto, šviežių sezoninių vaisių ir daugiau nieko nereikia!

Tik pirktinės granolos paprastai man būna pernelyg saldžios, bet užtai koks pakuočių grožis. Vien dėl jų parduotuvėje nesusilaikydavau, nusipirkusi parsiveždavau net ir į Lietuvą!

Tačiau labiausiai visi mūsų namuose iki šiol mėgsta mano pačios pagamintą granolą. Ne vienu granolos receptu esu pasidalinusi, nes tikrai esu įsitikinusi, kad kiekvienuose namuose jos privalo būti. Tačiau tokios granolos, kokia šiuo metu mėgaujuosi (ir jos, greičiausiai, rytoj jau neliks...), nesu dar gaminusi.

Nidos Degutienės nuotr./Šokoladinė granola su grikiais ir bananais
Nidos Degutienės nuotr./Šokoladinė granola su grikiais ir bananais

Tai šokoladinė granola, kuri kol kas yra mano visų iki šiol gamintų granolų čempionė. Dėl jos sąžinė rami – juk žinau, kokius maistingus ingredientus sudėjau į skardą.

Jei mėgstat smaguriauti traškiais pusryčiais, labai rekomenduoju pasigaminti naminės šokoladinės granolos su grikiais, bananais, riešutais ir klevų sirupu! Vasarą ji tikrai pravers greitiems maistingiems pusryčiams.

Šokoladinė granola su bananais

Ingredientai:

  • 330 g avižinių dribsnių;
  • 190 g neskrudintų grikių;
  • ½ stiklinės migdolų, pasmulkintų;
  • ⅔ stiklinės pekano riešutų, pasmulkintų;
  • ½ stiklinės makadamijų riešutų, pasmulkintų;
  • 1 stiklinė kokosų plokštelių;
  • 4 šaukšteliai linų sėmenų, sumaltų;
  • 2 šaukšteliai cinamono;
  • 80 ml kokosų aliejaus, ištirpinto;
  • 50 g kakavos miltelių;
  • 80 ml klevų sirupo;
  • 100 g kokosų palmių cukraus;
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto;
  • ½ šaukštelio druskos;
  • 1 bananas (labai sunokęs), sutrintas;
  • ⅓ stiklinės skaldytų kakavos pupelių.
Nidos Degutienės nuotr./Šokoladinė granola su grikiais ir bananais
Nidos Degutienės nuotr./Šokoladinė granola su grikiais ir bananais

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi (gali prireikti ir trijų skardų, mano orkaitė padidinta, tad dvi buvo pats tas).

2. Dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, grikius, riešutus, maltus linų sėmenis ir cinamoną.

3. Visus likusius ingredientus (išskyrus bananus ir kakavos pupeles) – kokosų aliejų, kakavos miltelius, klevų sirupą, cukrų, vanilę ir druską – sumaišykite mažame puode ir užkaiskite. Kai užvirs, maišydami pakaitinkite apie 2 min., t. y. kol cukrus visiškai ištirps. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite sutrintą bananą.

4. Supilkite šią skystą masę į dubenį su sausais ingredientais ir viską gerai išmaišykite, kad kiekvienas ingredientas būtų padengtas.

5. Tolygiai paskirstykite šią masę kepimo skardose vienu sluoksniu. Kepkite 20–25 min., sukeisdami skardas vietomis ir pamaišydami.

6. Išimkite iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite (pradžioje atrodys, kad granola labai minkšta, bet ji sukietės ir taps traški). Kai visiškai atšals, įmaišykite skaldytas kakavos pupeles ir suberkite viską į sandariai užsidarantį indą.

Laikykite granolą iki 3 savaičių spintelėje.

Nidos Degutienės nuotr./Šokoladinė granola su grikiais ir bananais
Nidos Degutienės nuotr./Šokoladinė granola su grikiais ir bananais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas