Visiems gerai pažįstamos tortilijos (ispaniškai tortilla tariama [tortija], bet kažkodėl Lietuvoje priimta vadinti tortilijomis) yra meksikiečių duona kasdieninė. Tortilijos kepamos kepyklėlėse ir gatvėse, kiekviename kaimelyje, skersgatvyje, kone kiaurą dieną sienoje praviras langelis, o ten surikiuotos stirtos dar šiltų tortilijų – didesnių ir mažesnių, kvietinių arba kukurūzų miltų.
Jei mūsų prekybos centruose parduodamos tortilijos paprastai būna didžiulės, tai Meksikos gatvėse jos kur kas mažesnės, dažnai išvis miniatiūrinės, beveik vieno kąsnio. Jei mūsiškės tortilijos „ilgai grojančios“, tai šviežiai kepamos skirtos tik tos pačios dienos vartojimui.
Tos, kurios nesuvalgomos, supjaustomos trikampiukais, pašlakstomos aliejumi ir arba iškepamos orkaitėje, arba paskrudinamos karštame aliejuje. Tokie švieži tortilijų traškučiai, tarsi kokios saulėgrąžos, akimirksniu išgaruoja užsigeriant lediniu alumi, paskanintu laimo sultimis.
Tačiau šiandien aš jums pristatau tikrą revoliuciją tortilijų pasaulyje! Nes nuo šiol jūs ne tik vargu ar norėsite pažiūrėti į pirktinius, ilgiau nei metus galiojančius tortilijų paplotėlius, bet išsikepsite jų patys iš... šviežių lietuviškų cukinijų! Man pačiai tai buvo vienas didžiausių ir skaniausių šių metų atradimų!
Taigi, cukinijų tortilijas galite valgyti su tais įdarais, kuriuos rinktumėtės Meksikos temos vakarėlyje – nuo sūrių iki mėsos, nuo pupelių iki kukurūzų, nuo žuvies iki meksikietiškų aštrių ryžių...
O galite taip, kaip aš, patiekti štai tokius „meksikietiškus“ pusryčius: į cukinijų tortilijas įsukite lengvutį omletą su riekele pomidoro ir avokado, galite dar pagardinti ir rūkytos lašišos juostele. Apie tokias „tortilijas“ Meksikoje greičiausiai niekas nė nėra girdėjęs, bet tebūnie tai bus lietuviškas fusion, kurio paragavę tikrai ilgam apsistosite prie būtent šio, t. y. kur kas sveikesnio tortilijų varianto!
Ingredientai:
- 400g cukinijų (sutarkuokite smulkia – bulvine – tarka);
- 1 kiaušinis;
- 1 česnako skiltelė, suspausta presu;
- 2 šaukšteliai aliejaus;
- 1 šaukštas krakmolo;
- 1 šaukštas ryžių miltų (galite pakeisti kvietiniais);
- druskos;
- pipirų;
- 1 šaukštelis čiobrelių lapelių (jei turite).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Sutarkuotas cukinijas kuo stipriau nuspauskite, kad pašalintumėte kuo daugiau skysčio. Sudėkite į dubenį. Įmaišykite visus likusius ingredientus.
3. Šaukštu keturiose vietose skardoje dėkite po ¼ cukinijų masės ir tą masę šaukšto nugarėle paskirstykite taip, kad gautumėte apvalų ploną „blyną“. Stenkitės, kad masė visame paviršiuje būtų maždaug vienodo storio, antraip ten, kur ji plonesnė, kepant ims skrusti labiau. Kepkite apie 12–15 minučių, arba kol tortilijos bus iškepę ir apskrus iki jūsų pageidaujamo lygio.
4. Patiekite su norimais priedais. Aš patiekiau su omletu, kurį iškepiau iš 3 kiaušinių ir 1 šaukšto grietinėlės, taip pat su riekele pomidoro ir avokado. Pusrytinei tortilijai tiks ir rūkyta lašiša ar kitokia žuvis, guakamolė ir kiti mėgstami priedai.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.