Ypač man įdomūs užsienio parduotuvėse parduodami užkandžiai (snacks) – būtent pagal juos galima spręsti, koks toje šalyje gyvenančių žmonių požiūris į maistą, jų pomėgiai ir, iš dalies, koks gyvenimo būdas.
Bene daugiausiai užkandžių galima rasti JAV parduotuvėse, kioskuose ir užeigėlėse. Ir iš tiesų, tiek valgančių, kramsnojančių žmonių aplink kažin ar yra kur nors kitur... Susidaro įspūdis, kad didžioji dalis maisto pakuočių skirtos tam, kad jas galima būtų pasiimti į darbą ar mokyklą, jos itin išvaizdžios, sandariai užsidaro ir patogiai susipakuoja į bet kokį krepšį ar rankinuką.
Ir nors mano mėgstamiausias prekybos tinklas „Whole Foods“ orientuotas į sveikesnius produktus ir švaresnę mitybą, net ir perskaičiusi dažno ten pirkto užkandžio etiketę (ypač tą jos dalį, kuri surašyta smulkiu šriftu), neretai įsitikinu, kad be kelių sveikų ingredientų visgi yra pakankamai tokių, kurių nepageidauju suvartoti užkandžiaudama.
Lietuvoje prekybos centruose parduodamų sveikuoliškų užkandžių mada, galima sakyti, dar neatėjo. Todėl visais atvejais jų geriausia pasigaminti patiems! Turint dėželę iš anksto iškeptų miusli batonėlių, bepigu organizmą papildyti naudingomis ir energijos suteikiančiomis medžiagomis!
Jie tikrai tilps į jūsų kelioninį krepšį, mokyklinę kuprinę ar darbinį rankinuką. Miusli batonėliai praturtinti baltymais iš riešutų ir sėklų, o saldumo suteikia džiovinti vaisiai ir klevų sirupas arba medus.
Šokoladiniai avižinių dribsnių miusli batonėliai
Ingredientai (8 batonėliams):
- 1 šaukštas juodųjų chia sėklų;
- 1/4 stiklinės (60 ml) vandens;
- 1/2 stiklinės (125 ml) klevų sirupo;
- 1/2 stiklinės (70 g) viso grūdo speltų miltų;
- 1 ir 1/2 stiklinės (135 g) avižinių dribsnių;
- 1/2 stiklinės (100 g) džiovintų figų, supjaustytų gabaliukais;
- 1 stiklinė (80 g) migdolų plokštelių;
- 1/4 stiklinės (25 g) raw kakavos miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 1/2 stiklinės (80 g) migdolų, susmulkintų.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C. Kepimo indą (20x20cm) išklokite pergamentiniu popieriumi.
2. Į dubenį suberkite chia sėklas ir supilkite vandenį. Išmaišykite ir palikite apie 10 min. išbrinkti. Tada supilkite klevų sirupą, suberkite miltus, avižinius dribsnius, figas, migdolų plokšteles, kakavą, vanilės ekstraktą ir susmulkintus migdolus, viską sumaišykite.
3. Masę sukrėskite į paruoštą kepimo indą ir paskirstykite per visą paviršių, galiausiai gerai suplokite, suspauskite, kad viršus būtų tolygus ir visi kraštai prisipildytų mase.
4. Kepkite 30 min., arba kol gražiai patamsės.
5. Išimkite iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite kepimo inde. Tada išimkite ir dantytu peiliu supjaustykite norimo dydžio batonėliais (aš supjausčiau į 8 dalis).
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.