Vaikystėje mūsų namuose šokolado ir saldainių būdavo gana dažnai, mamai paprastai nereikėdavo jų slėpti nuo mūsų su broliu, o mes, beje, ir išrankūs jiems būdavom. Oi netikdavo mums nei nomedos, nei kokie karakumai ar raudonosios aguonos… Po naujamečių švenčių ir kalnų saldumynų, kuriuos paprastai gaudavom dovanų, šie taip ir susendavo stovėdami vazelėje ant stalo...
O štai mano kaimynės mergaitės net alpdavo nuo šokoladinių saldainių. Kai tik likdavo namie vienos, iškraustydavo visas spinteles ieškodamos, ar tėvai nelaiko kokios dėžutės paslėpę. Tiesą pasakius, visada rasdavo (todėl ir ieškodavo), nes tėvai – medikai, tais laikais dažnai pacientai saldainiais daktarus pamalonindavo. Slapčia pradarydavo dėžutę, vieną saldainį išsitraukdavo, kitus šonais suguldydavo, „kad niekas neįtartų“, bet po akimirkos jau ir vėl ranka tiesdavosi į dėžutę. Reikėdavo kitu kampu likusius batonėlius surikiuoti… Visko buvo – ir tuščius popierėlius palikdavo, ir duonos gabalėlius susukdavo, kad tik į kailį negautų, jei tėvai įtartų nusikaltimą. Bet kadangi saldainių papildymas jų namuose vykdavo nuolatos, nelabai kas suko galvą, kur tie šokoladai nugaruoja...
O štai vyriškoji mūsų šeimos dalis šokolado net akyse pakęsti negali. Taip stipriai negali, kad vos pamato, iškart suvalgo! Aš jau ėmiau slėpti skanesnius saldainius savo slėptuvėje, kad turėčiau tada, kai jų norėsis, o ne tada, kai reikia paskubėti valgyti, nes tuoj neliks…
Todėl ir sunerimau, kai šokolado poreikis užvaldė mane pačią nekontroliuojamai. Matyt, kalta žiema ir šaltis. Tačiau radau gana greitai išeitį – tiesiog iškepiau klasikinių šokoladinių sausainių (chocolate chip cookies). Kad per mažai to šokolado nepasirodytų, dar ir labai šokoladiniais gabalėliais paskaninau. Gal labiau tikę būtų balto šokolado gabalėliai, bet dėjau geriausius, kokius tik turėjau, ir kad labai šokoladiniai būtų – perpus pieniško šokolado ir tamsaus juodo.
Tikiuosi, kuriam laikui bus ramu...
Šokoladiniai sausainiai su šokolado gabaliukais
Ingredientai (35 vnt.):
- 170 g sviesto (labai minkšto);
- 120 g rudojo cukraus;
- 120 g baltojo cukraus;
- 1 kiaušinis (didelis);
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstraktas;
- 230 g kvietinių miltų;
- 50 g kakavos miltelių;
- ¾ arbat. šaukšt. valgomosios sodos;
- ¼ arbat. šaukšt. druskos;
- 1 valg. šaukšt. pieno;
- 150 g šokolado gabaliukų (chocolate chips) arba susmulkinto šokolado (jei sausainiams naudosite balto šokolado gabalėlius, jie bus dar gražesni ir margesni).
Pastaba: visi ingredientai turi būti kambario temperatūros, o sviestas – ypač minkštas!
Gaminimas:
1. Sviestą kartu su abiejų rūšių cukrumi sudėkite į virtuvinio kombaino indą ir plakite, kol visas cukrus ištirps ir masė bus labai puri ir balkšva. Įmuškite kiaušinį ir supilkite vanilės ekstraktą ir toliau plakite, kol labai gerai susijungs visi ingredientai.
2. Suberkite miltus, kakavą, druską ir sodą. Sumaišykite tik, kol susijungs ingredientai. Pačioje pabaigoje įmaišykite pieną ir šokolado gabalėlius.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C laipsnių temperatūros (su ventiliatoriaus režimu). Dvi kepimo skardas išklokite pergamentiniu popieriumi.
4. Iš gautos masės formuokite maždaug nedidelio graikiško dydžio tešlos rutuliukus (apie 1 šaukštas masės) ir juos dėkite ant skardos, palikdami tarpus, kad sausaniai kepdami turėtų kur plėstis. Galite jų nesuplokštinti kepant (jie patys suplokštės iki reikiamos formos).
5. Kepkite 12 minučių, arba kol krašteliai pradės ruduoti. Ilgiau nekepkite, nes atvėsę jie sukietės, o reikėtų, kad viduje išliktų drėgni ir tąsūs. Išėmę kelias minutes palikite skardoje, kurioje kepė, vėliau perkelkite ant grotelių ir pilnai atvėsinkite.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.