Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: soti ir tiršta žirnių sriuba su rūkyta šonine

Nė dienos be sriubos! Toks galėtų būti mano šūkis virtuvėje. Kai kam sriubos valgymas asocijuojasi su vaikystės traumomis ir skaičiuojamais šaukštais „už mamytę“, „už tėvelį“, bet tik ne man! Viena sotesnių ir mano labai mėgstamų sriubų yra žirnienė! Paprasta iki negalėjimo, dažnai pilstoma iš kareiviškų lauko virtuvių, nes yra tokia šildanti ir pasotinanti... Vasarą ji gal būtų ir per sunki, bet apniukus, atšalus orams ji yra kaip tik!
Nida Degutienė ir jos virta sriuba
Nida Degutienė ir jos virta sriuba / Nidos Degutienės nuotr.

Lenkijoje žirnių sriuba verdama tik su parūkyta šonine ar spirgučiais, be to, į žirnių sriubą dažnai dedama makaronų! Lietuviškame variante makaronų matyti neteko, bet šoninės gabalėliai yra tas slaptas ingredientas, kuris paverčia šią paprastą sriubą išties ypatinga. Verdant žirnienę aš nededu daugiau jokių riebalų, nepilu net sultinio – pakanka kelių juostelių rūkytos šoninės, šakninių daržovių, žirnių ir vandens.

Dar vienas patarimas, kurį jūs visi žinote, bet neprošal prisiminti, – išmirkyti žirnius iš vakaro. Tada sriuba išvirs tikrai greitai!

Nidos Degutienės nuotr. /Soti ir tiršta žirnių sriuba su rūkyta šonine
Nidos Degutienės nuotr. /Soti ir tiršta žirnių sriuba su rūkyta šonine

Soti ir tiršta žirnių sriuba su rūkyta šonine

Ingredientai (4 asm.):

  • 1,5 stiklinės žirnių (užmerkite iš vakaro, kad išbrinktų);
  • 100 g rūkytos šoninės, supjaustytos gabalėliais;
  • 1 svogūnas, supjaustytas;
  • 1 morka, stambiai sutarkuota;
  • gabalėlis saliero šaknies, stambiai sutarkuotos;
  • 2 bulvės, supjaustytos gabalėliais;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 1 lauro lapas.

Gaminimas:

1. Išmirkytus žirnius nukoškite ir praskalaukite.

2. Įkaitinkite puodą (storesniu dugnu). Sudėkite šoninės gabalėlius ir apkepinkite iš abiejų pusių. Jei šoninė labai liesa, įpilkite šlakelį aliejaus. Puode turi būti šiek tiek riebalų, bet nedaug.

3. Sudėkite į puodą pjaustytus svogūnus, tarkuotas morkas ir salierus. Maišydami viską kepinkite, kol daržovės truputį suminkštės, pasidengs riebalais. Suberkite išmirkytus žirnius, kubeliais supjaustytas bulves, įpilkite vandens tiek, kad apsemtų visas daržoves (ir kad sriuba būtų norimo tirštumo). Pagardinkite druska ir pipirais, įmeskite lauro lapą ir virkite, kol visos daržovės sutirštės.

4. Jei norite, pabaigoje sriubą galite suplakti elektriniu trintuvu (blenderiu).

Nidos Degutienės nuotr. /Soti ir tiršta žirnių sriuba su rūkyta šonine
Nidos Degutienės nuotr. /Soti ir tiršta žirnių sriuba su rūkyta šonine

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais