Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidos receptas: švediškos mielinės bandelės su kardamonu

Ar gali būti kas nors jaukesnio nei namus užliejęs šviežiai kepamų mielinių bandelių kvapas? Jei cinamoninės bandelės jums atrodo kiek pabodusi klasika, išmėginkite žiemai ypač tinkantį kitą prieskonį – kardamoną.
Nida Degutienė ir jos keptos švediškos mielinės bandelės su kardamonu
Nida Degutienė ir jos keptos švediškos mielinės bandelės su kardamonu / Nidos Degutienės nuotr.

Su kardamonu, tiesą pasakius, aš turiu labai keistą santykį. Nepasakyčiau, kad jis yra mano mėgstamiausių prieskonių sąraše. Ypač jei įkyriai užgožia kitus skonius mėsiškuose patiekaluose. Bet šiose švediškose bandelėse kardamonas išties suspindi visiškai kitokiomis spalvomis...

Patariu jokiu būdu nemažinti recepte nurodyto kardamono kiekio, net jei pradžioje atrodys, jog tokios kardamono bombos niekas nevalgys.

Ir dar – šis receptas skirtas labai nedideliam kiekiui bandelių (vos 6). Kaip žinia, mieliniai kepiniai skaniausi tą dieną, kurią jie kepė, todėl kartais smagu išsikepti ne per daug. Bet jei nenorit terliotis su tiek nedaug tešlos, produktų kiekius tiesiog padvigubinkite.

Nidos Degutienės nuotr. /Švediškos mielinės bandelės su kardamonu
Nidos Degutienės nuotr. /Švediškos mielinės bandelės su kardamonu

Ingredientai (6 bandelėms):

tešlai:

  • 125 ml pieno;
  • 1 arbat. šaukšt. sausų mielių;
  • 30 g sviesto (minkšto);
  • 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • ½ arbat. šaukšt. malto kardamono;
  • 210 g miltų;
  • žiupsnelis druskos.

įdarui:

40 g sviesto (minkšto);
3 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
1 arbat. šaukšt. malto kardamono.

patepimui ir pabarstymui:

  • 1 kiaušinis (viso nesunaudosite);
  • rudojo cukraus (stambesnio).

Gaminimas:

1. Pieną pakaitinkite (kol pasieks maždaug 40 laipsnių temperatūrą), suberkite mieles, nemaišykite, tik palikite pastovėti, kol ruošiate kitus ingredientus.

2. Mažame dubenėlyje ištrinkite minkštą sviestą kartu su cukrumi ir kardamonu. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Supilkite pieną kartu su mielėmis ir suminkykite tešlą. Pabaigoje sudėkite sviesto mišinį ir suminkykite minkštą elastingą tešlą (minkyti reikėtų bent 5 minutes).

3. Suformuokite iš tešlos rutulį, dubenį su tešla uždenkite ir palikite apie 1–1,5 val. šiltoje vietoje, arba kol tūris padidės bent dvigubai.

4. Tame pačiame dubenėlyje, kuriame maišėte sviestą, ištrinkite visus įdaro ingredientus – sviestą, cukrų ir kardamoną.

5. Tešlą iškočiokite į pailgą stačiakampį (apie 50 cm x 20 cm). Ant viso pagrindo tolygiai ištepkite visą paruoštą įdarą. Tada trečdalį tešlos užlenkite link vidurio taip, kad įdaras pasislėptų viduje. Kitą trečdalį tešlos užlenkite ant viršaus taip, kad jis uždengtų pirmą užlenkimą, tokiu būdu gausite trijų sluoksnių apytiksliai kvadrato formos tešlos lakštą.

6. Šį lakštą supjaustykite į 6 lygias juosteles. Kiekvienos juostelės viduryje padarykite įpjovą viename gale palikdami apie 1,5–2 cm ilgio neįpjautą kraštą. Abi tešlos juosteles suvykite, tada sulipdykite priešingus kraštelius suformuodami apskritimą ir sutvirtinkite, kad sulipdyti kraštai kepant neišsivyniotų.

7. Sudėliokite visas bandeles nedidelėje kepimo skardoje, išklotoje kepimo popieriumi, išlaikydami nemažus atstumus tarp bandelių. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite šiltai dar kartą pakilti. Maždaug po 30–60 minučių bandelės turėtų išaugti dvigubai.

8. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Kiaušinį lengvai suplakite su 1 šaukštu vandens. Šiuo plakiniu patepkite bandelių viršų ir pabarstykite cukrumi. Kepkite apie 12–14 minučių, arba kol gražiai apskrus.

Nidos Degutienės nuotr. /Švediškos mielinės bandelės su kardamonu
Nidos Degutienės nuotr. /Švediškos mielinės bandelės su kardamonu

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas