Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidos receptas: šventėms – lėtai keptas marokietiškas ėrienos kumpis

Ar jau esate nutarę, kokį pagrindinį patiekalą gaminsite šventiniam Kalėdų stalui? Kiauliena, kalakutas, žąsis, o gal... ėriena? Jei norite išskirtinės ir nenuobodžios šventės, siūlau būtent pastarąją!
Nida Degutienė ir jos lėtai keptas marokietiškas ėrienos kumpis
Nida Degutienė ir jos lėtai keptas marokietiškas ėrienos kumpis / Nidos Degutienės nuotr.

Geros kokybės ėriena yra išties karališka mėsa! Kaip man džiugu, kad tinkamų maistui veislių ėriukai jau gausiai ganosi lietuviškose pievose, tad šviežia ėriena jau nėra deficitas. Jei vyresnei kartai ėriena vis dar sukelia nelabai kokius prisiminimus (kurgi nesukels, jei jiems vaikystėje mėgindavo įsiūlyti vilnai, bet ne mėsai auginto gyvulio mėsą!), tai jaunesni tikrai atradę ir pamėgę šį subtilaus skonio delikatesą.

Australijos ir Naujojoje Zelandijos ėriukai bene paklausiausi visame pasaulyje. Ėriena čia dominuoja ir ant vietinių stalų – tai viena dažniausiai pasirenkamų mėsų parduotuvėje. Australijos ėriukai didesni nei lietuviški, tad jų ir šonkauliai mėsingesni, dažnai ir kumpiai didesni. Kadangi ganosi milžiniškuose, dešimtimis kilometrų besitęsiančiuose ganyklų plotuose, ėriukai paprastai nebūna pernelyg riebūs.

Nidos Degutienės nuotr. /Lėtai keptas marokietiškas ėrienos kumpis
Nidos Degutienės nuotr. /Lėtai keptas marokietiškas ėrienos kumpis

Kai reikia pamaitinti didesnį būrį žmonių, aš visada renkuosi ėriuko kumpį. Kepu jį su visu kaulu, taip mėsa būna sultingesnė. Paprastai marinuoju kumpį su daug česnako skiltelių, daug rozmarino ir grūstų pipirų raudono vyno vonelėje, o tada tame vyne ir kepu... Šį receptą parsivežiau iš Izraelio, ir kažkaip nė nesukau galvos, kaip dar galima būtų ėriuko kumpį kepti.

Tačiau šįkart siūlau jums išmėginti kiek kitokiu būdu pagamintą ėrienos patiekalą, jį nusižiūrėjau Australijos „Master Chef“ konkurse. Jo esmė – lėtai ir ilgai žemoje temperatūroje kepama mėsa, kuri vėliau apskrudinama aptepant stipriai nugarintu sultiniu. Kadangi kepant į skardą keliauja visas kalnas priedų – apelsinų, datulių, česnakų ir svogūnų, o ir pati mėsa įtrinama Šiaurės Afrikos virtuvei būdingais prieskoniais – rezultatu tampa saldžiomis skonio natomis pagardintas marokietiškas ėrienos patiekalas, kurį geriausia patiekti su kuskusu ir gausiais skanėstais – degintų baklažanų pagardu, čimičiuri padažu, harisa, marinuotais svogūnais, labne (sutirštintu pasūdytu graikišku jogurtu)...

Čimičiuri padažą susimaišyti galite iš anksto – jam prireiks šviežių kalendrų, petražolių ir mėtų, daug česnakų, citrinų sulčių, čili pipirų, druskos, alyvuogių aliejaus ir kuminų.

Nidos Degutienės nuotr. /Padažas prie kumpio
Nidos Degutienės nuotr. /Padažas prie kumpio

Marinatą raudoniems svogūnams pasiruoškite taip pat iš vakaro: pakaitinkite 1 stiklinę obuolių acto su 1 šaukštu cukraus ir 1 šaukštu druskos, ir šiuo karštu skysčiu užpylę plonai supjaustytus svogūnus, palikite pastovėti marinate pernakt.

Labne pasigaminti ypač lengva – 1/2 kg graikiško jogurto sumaišykit su ½ šaukštelio druskos, sukrėskit viską į sietelį, išklotą marle, ir palikite pernakt šaldytuve, kad nuvarvėtų skystis.

Nidos Degutienės nuotr. /Perlinis kuskusas su priedais
Nidos Degutienės nuotr. /Perlinis kuskusas su priedais

Kuskuso garnyrą ruoškite kaip nurodyta ant pakelio, tik vietoje vandens naudokite skystį, kuriame kepė ėriena (arba vištienos sultinį). Prieš pat patiekiant, kuskusą pagardinkite apelsino sultimis ir trupučiu nutarkuotos žievelės, dviem supjaustytom datulėm, pasmulkintais žalumynais (mėtom, petražolėm, kalendrom), trupučiu citrinos sulčių. Toks pats receptas tiks ir tradiciniam, ir stambiam perliniam kuskusui gaminti.

Nidos Degutienės nuotr. /Lėtai keptas marokietiškas ėrienos kumpis
Nidos Degutienės nuotr. /Lėtai keptas marokietiškas ėrienos kumpis

Ingredientai (68 porc.):

mėsai:

  • 2 kg ėrienos kumpis;
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 2 litrai jautienos sultinio nesūdyto (nusipirkite pas mėsininką jau paruošto, galite keisti vištienos sultiniu).

prieskonių mišiniui:

  • 1 šaukštelis druskos dribsnių;
  • 1 šaukštelis maltų imbierų;
  • 1 šaukštelis maltų ciberžolių;
  • ¼ šaukštelio malto cinamono;
  • ¼ šaukštelio malto muskato;
  • ¼ šaukštelio grūstų juodųjų pipirų.

kepimui

  • 1 apelsinas supjaustytas storais (1 cm) griežinėliais;
  • 1 raudonasis svogūnas supjaustytas storais (1 cm) griežinėliais;
  • 1 česnako galva, perpjauta išilgai pusiau;
  • 10 cm imbiero šaknis, supjaustyta 0,5 cm griežinėliais;
  • 16 datulių be kauliukų.

Gaminimas:

1. Kumpį nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Įtrinkite 1 šaukštu aliejaus. Sumaišykite visus prieskonius ir šiuo mišiniu įtrinkite visą ėrienos kumpį. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite kelioms valandoms marinuotis (geriausia pernakt).

2. Įkaitinkite orkaitę iki 120 laipsnių temperatūros. Į gilią didelę skardą sudėliokite visus kepimui skirtus ingredientus.

3. Didelėje keptuvėje įkaitinkite likusius 2 šaukštus aliejaus ir jame apkepinkite iš visų pusių ėrienos kepsnį. Jį dėkite ant sudėliotų priedų, į kepimo skardą. Jei keptuvėje liko daug riebalų, nupilkite juos, palikdami tik apie 1 šaukštą. Supilkite į keptuvę jautienos sultinį ir pagramdydami dugną užvirinkite. Verdantį sultinį supilkite į kepimo skardą, ten, kur ėriena. Uždenkite kepimo skardą labai sandariai keliais sluoksniais ir pašaukite kepti. Kepkite 4 valandas. Po tiek laiko mėsa bus labai minkšta.

4. Kol kepa mėsa, pasiruoškite visus priedus, su kuriais patieksite mėsą.

5. Ištraukite iškepusią mėsą iš orkaitės ir atsargiai išimkite iš kepimo skardos, perkelkite į kitą skardą (labai atsargiai, nes mėsa tiesiog kris nuo kaulų). Kumpį uždenkite aliuminio folija.

6. Orkaitės temperatūrą padidinkite iki 210 laipsnių temperatūros, įjunkite viršutinio grilio funkciją. Likusį skardoje skystį nukoškite. Porą stiklinių sultinio nupilkite ir pasilikite kuskusui ruošti.

7. Likusį sultinį iš skardos supilkite į puodą ir virinkite ant didelės ugnies, kol skystis redukuosis ir taps sirupo konsistencijos (jo likti turėtų apie 0,5 stiklinės). Ėrienos kumpį patepkite šiuo nuredukuotu skysčiu ir pašaukite trumpam į orkaitę, kad kepsnys sušiltų ir glazūruotųsi. Kepant dar kelis kartus patepkite kepsnį nuredukuotu skysčiu, o kiek liks patiekite kartu su ėrienos kepsniu kaip padažą.

Nidos Degutienės nuotr. /Lėtai keptas marokietiškas ėrienos kumpis
Nidos Degutienės nuotr. /Lėtai keptas marokietiškas ėrienos kumpis

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas