Kalakutą žmonės dažnai kepa visą ir tokį jį ir patiekia, nes jis tiesiog labai gražus (ir skanus, savaime suprantama!). Bėdelė ta, kad ne į visas orkaites kalakutas telpa, o perkant mažesnio svorio paukštį dažnai tenka nusivilti, kad iškepėte kalną stambių kaulų ir labai nedaug mėsos...
Kiti gi skundžiasi, kad kai įkiša paukštį į orkaitę, tai visi kiti priedai ir karšti garnyrai (tokie kaip pavyzdžiui traškios keptos bulvės) tampa tik svajone, tenka gaminti tik tai, kas verdama, o ne kepama. Dar kiti sako, kad po baliaus to didelio kalakuto lieka tiek, kad valgo iki ateina Nauji Metai...
Šiemet, kai šventės turbūt bus mažiau gausios nei paprastai, verta rinktis tik kalakuto krūtinėlę. Įdarykite ją džiovintų spanguolių ir pistacijų riešutų įdaru. Galite net paprašyti mėsininko, kad kalakuto krūtinėlę jums suplokštintų, arba tą padarykite patys: labai aštriu peiliu pjaukite per visą mėsos plotą, neperpjaunant iki galo, o atverčiant tas abi dalis tarsi knygą. Taip paruošus krūtinėlę, lengva sudėti įdarą ir suvyniojus į kepimo popierių pašauti kepti.
Šį kepsnį labai lengva dalinti porcijomis, jis dieviškai skanus (ypač su padažu, kaip recepte – jokiu būdu nepraleiskit!), be to, kepdamas jis užims orkaitėje tiek vietos, kad ten pat tilps dar ir skarda bulvių ar kitų šakninių daržovių garnyrui.
Kalakuto krūtinėlė, įdaryta spanguolėmis ir pistacijomis
Ingredientai (5-6 asm.):
- 1 kg svorio kalakuto krūtinėlė (be odos);
- alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- grūstų juodųjų pipirų;
- čiobrelio šakelių.
įdarui:
- 125 g šviežių (arba šaldytų) špinatų;
- ⅓ stiklinės (45 g) džiovintų spanguolių;
- ⅓ stiklinės (45 g) nesūdytų lukštentų pistacijų riešutų;
- 1 stiklinė (70 g) šviežių baltos duonos trupinių*;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- pipirų.
padažui:
- 1 stiklinė (250 ml) naminio vištienos sultinio;
- 2 šaukštai konjako arba brendžio;
- 1 šaukštelis rudojo cukraus;
- 1 šaukštas sviesto.
Pastaba: baltos duonos džiūvėsius aš mėgstu pasigaminti pati, užuot pirkusi. Šiam patiekalui, žinoma, tiks ir pirktiniai, bet jei sugalvotumėte juos gaminti, tiesiog palikite baltos duonos (man labiausiai patinka su raugu) riekeles kambario temperatūroje sausai, per kelias valandas (ar per dieną) duona taps sausa, ir ją lengvai sumalsite į trupinius.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.
2. Jei naudosite šviežius špinatus, juos sudėkite į dubenį, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaukę 1 minutę, nupilkite vandenį bei kuo sausiau nuspauskite špinatus. Jei naudojate šaldytus špinatus, juos atšildykite ir nuspauskite kuo sausiau. Supjaustykite špinatus mažais gabaliukais ir suberkite į dubenį. Įmaišykite likusius įdaro ingredientus, pagardinkite trupučiu druskos, pipirų ir išmaišykite (įdaras bus gana birus).
3. Ant darbastalio patieskite lakštą pergamentinio popieriaus. Pusiau išilgai perpjautą (ne iki galo!) krūtinėlę atverskite tarsi knygą, taip gaudami gana didelį mėsos „lakštą“. Vieną mėsos pusę patepkite pora šaukštų alyvuogių aliejaus ir pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų. Apverskite mėsą kita puse ir paguldykite ant pergamentinio popieriaus taip, kad pateptoji aliejumi pusė atsidurtų apačioje.
4. Ant mėsos, iki vidurio linijos sudėkite visą įdarą. Tada užlenkite kitą pusę mėsos lakšto, apgaubdami įdarą ir suformuodami apvalų kepsnį. Viršuje padėkite porą čiobrelio šakelių ir tampriai suvyniokite visą šį mėsos kepsnį į pergamentinį popierių. Suvynioję suriškite virtuviniais siūlais šį susuktą paketėlį kuo tvirčiau, kad kepant neiširtų.
5. Kalakuto krūtinėlės kepsnį tampriai susukite į pergamentinio popieriaus lakštą ir sutvirtinkite virvele.
6. Pašaukite į orkaitę ir kepkite kepsnį 45 minutes.
7. Ištraukite kepsnį iš orkaitės, atriškite sutvirtinimo virveles, atvyniokite pergamentinį popierių atidengdami mėsos kepsnį, viršų palaistykite skysčiu, kuris išsiskyrė kepant ir liko pergamentiniame popieriuju, ir pašaukite dar kartą į orkaitę. Kepkite apie 15 minučių arba kol mėsos kepsnys gražiai apskrus, o mėsos temperatūra bus apie 80°C laipsnių. Išimkite kepsnį iš orkaitės, lengvai uždenkite aliuminio folijos lakštu, ir palikite pailsėti apie 10 minučių prieš pjaustant.
8. Kol kalakutienos kepsnys kepa, pasigaminkite padažą: mažame puode sumaišykite sultinį su konjaku (ar brendžiu) ir kaitinkite tol, kol kiekis sumažės perpus. Įberkite cukraus, paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų (druskos reikės, jei sultinys buvo nesūdytas), įmaišykite sviestą.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.