Mano virtuvėje žiemą dažniau nei bet kada kitu metu ant stalo garuoja kariai – tiršti, aromatingi azijietiški troškiniai. Su mėsa, ar vegetariški, jie bent trumpam sugrąžina mus į saulėtos vasaros prisiminimus. Jei kariams nenaudoju mėsos, dažniausiai juos verdu su kelių rūšių ankštinėmis kultūromis: pupelėmis, lęšiais, avinžirniais…. Šie ingredientai turi daug baltymų, ir jie geriausi mėsos pakaitalai.
Tailandietiškas karis su moliūgais, pupelėmis ir avinžirniais
Ingredientai (2 asm.):
- 1/2 indelio konservuotų avinžirinių*;
- 1/2 indelio konservuotų sviestinių pupelių *;
- 1 mažas pakelis kokosų pieno (200 ml);
- 1 arbat. šaukšt. raudonojo tailandietiško kario pastos (jei neturite, pakeiskite šaukšteliu tarkuotos imbiero šaknies ir šaukšteliu trinto česnako);
- 1 mažas svogūnas, supjaustytas kubeliais;
- 300 g moliūgo, supjaustyto mažo kąsnio kubeliais (gausis apie 2 stiklinės);
- 1/2 arbat. šaukšt. ciberžolės;
- 1/2 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos;
- 1/2 stiklinės sultinio (arba vandens, jei sultinio neturite);
- didelė sauja jaunų špinatų lapelių;
- čili pipiro, pagal skonį;
- žuvies padažo, pagal skonį (jei neturite, keiskite druska);
- patiekimui: kalendrų lapeliai, laimo ketvirčiai, išvirti ryžiai.
Gaminimas:
1. Puode storu dugnu arba gilesnėje keptuvėje pakaitinkite 2 šaukštus kokosų pieno kartu su raudonojo kario pasta (arba, jei neturite – tarkuotą imbiero šaknį ir trintus česnakus).
2. Suberkite svogūnus ir moliūgus, ir maišydami kaitinkite porą minučių. Suberkite ciberžoles ir papriką, supilkite likusį kokosų pieną, suberkite konservuotus avinžirnius ir pupeles, įpilkite sultinio, ir virinkite ant nedidelės ugnies, kol moliūgas taps minkštas (priklausomai nuo moliūgo rūšies, užtruksite apie 8-15 minučių). P
3. Pačioje pabaigoje sudėkite špinatus, sumaišykite, ir nukelkite nuo ugnies. Jei trūksta sūrumo, įpilkite žuvies padažo (arba įberkite druskos).
4. Patiekite su virtais ryžiais, pabarstę čili pipirais, kalendrų lapeliais, ir pašlakstę laimo sultimis.
*Jei naudosite ne konservuotas pupeles ir avinžirnius, o džiovintas, jas užmerkite iš vakaro, o tada išvirkite pasūdytame vandenyje, kol taps minkštos.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.