Pačios cukinijos ryškaus savo skonio neturi, todėl visada patartina pridėti kokį nors ingredientą skoniui išgauti. Šioje sriuboje tas priedas, padėsiantis cukinijoms suspindėti, yra mėtos, o fetos sūris sriubai duos sūrumo ir tekstūros. Jei turite, naudokite kreminės konsistencijos fetą (tepamąją), tačiau jei tokios neturite, tikrai tiks ir tradicinė.
Daržovių sultiniui sunaudokite visokias suvytusias morkas, svogūną, saliero likučius, petražolių kotus, porų žaliąsias dalis...
Jei iš cukinijų kepate blynus ar apkepus, nuspaudę sutarkuotas cukinijas, neišpilkite jų sulčių – puikiai panaudosite šioje sriuboje! Žodžiu, kviečiu būti kūrybingais, eksperimentuoti su skoniais ir prieskoniais ne vien sekant receptu, bet labiau sunaudojant tai, kas yra jūsų šaldytuve.
Ingredientai (4 asm.):
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus (arba tirpinto sviesto);
- 1 didelis svogūnas, supjaustytas;
- 1 skiltelė česnako, susmulkinta;
- 750 g cukinijų, supjaustytų gabalėliais;
- ½ citrinos nutarkuota žievelė;
- 1 šaukštelis prieskoninių žolelių (pvz., Provanso mišinio, taip pat galima naudoti raudonėlį / čiobrelius);
- druskos;
- pipirų;
- 750 ml daržovių sultinio (jei neturite, keiskite kitu sultiniu arba vandeniu);
- 2 šaukštai bazilikų pesto;
- 50 g fetos sūrio (geriausia – tepamojo, bet tiks ir tradicinis);
- saujelė šviežių mėtų lapelių;
- 125 ml pieno (rinkitės riebesnį, bus skaniau);
- šviežiai spaustų citrinų sulčių (pagal skonį – apie 1 šaukštas arba mažiau);
- sėklų, patiekimui (tiks saulėgrąžų, moliūgų, kanapių ir kt.);
- grietinėlės, patiekimui (jei norisi).
Gaminimas:
1. Puode įkaitinkite aliejų (arba sviestą) ir apkepinkite svogūnus, kol suminkštės. Bebaigdami kepti, suberkite česnakus ir dar apie minutę pakepinkite.
2. Suberkite cukinijas, citrinos žievelę ir žoleles, pabarstykite žiupsneliu druskos. Kepinkite apie 5 minutes, kol cukinijos įgaus šiek tiek spavos, karamelizuosis – tai suteiks daugiau skonio sriubai. Supilkite sultinį ir užvirę virkite apie 20 minučių uždengę puodą ant nedidelės ugnies.
3. Nukelkite nuo ugnies, sudėkite pesto, fetą ir mėtas. Elektriniu trintuvu (blenderiu) sutrinkite viską iki vientisos masės. Supilkite pieną, įberkite juodųjų pipirų ir viską sumaišykite. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pagardinkite citrinos sultimis pagal skonį.
4. Prieš patiekiant pakaitinkite sriubą (tik neužvirinkite!), išpilstykite į dubenėlius, galite paskaninti grietinėle. Taip pat pabarstykite sėklomis, papuoškite žalumynais ir patiekite su traškia duona.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.