Rūgščiais rabarbarais įdaryti pyragai visada yra gaivaus skonio. Juos patiekti verta su ledais arba sirupu, o gal tiesiog pabarsčius cukraus pudra. Beje, beveik visus rabarbarų pyragus atėjus rudeniui galima kepti su obuoliais, o vasarą –su braškėmis ar kitomis uogomis. Tad jei patiko kuris nors receptas su rabarbarais, būtinai sezono metu išmėginkite jį ir su kitais vaisiais ar uogomis.
Man šis pyragas patinka todėl, kad jį kepant yra proga sunaudoti mažiau mėgstamas, lentynoje užsigulėjusias uogienes ir džemus. Mūsų namuose kažkodėl niekas nenori valgyti braškių džemo, tad jį ir sunaudojau pyragui. Nuostabiai tiko!
Trapus rabarbarų ir braškių džemo pyragas
Ingredientai:
- 250 g miltų (naudojau speltų);
- 50 g miltų be glitimo (pvz., grikių, arba avižų, arba ryžių, arba kukurūzų), arba viso grūdo kvietinių miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 80 g rudojo cukraus;
- 200 g sviesto (labai šalto);
- 1 kiaušinio trynys;
- 500 g rabarbarų;
- 2 valg. šaukšt. krakmolo (bulvių arba kukurūzų);
- 5 valg. šaukšt. braškių džemo (arba kokio kito, kokio turite);
- cukraus pudros, patiekimui.
Gaminimas:
1. Miltus ir miltus be glitimo (arba viso grūdo miltus) sumaišykite su kepimo milteliais ir cukrumi. Į šią masę įdėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir pirštų galiukais arba elektriniu maišytuvu trinkite, kol gausis riebūs trupiniai. Atidėkite pusę šių trupinių ir padėkite juos į šaldytuvą.
2. Į likusią masę įmuškite kiaušinio trynį ir toliau sukite, kol ingredientai susijungs į vientisą masę (gali prireikti 1-2 šaukštų labai šalto vandens, jei tešla vis dar biri, nesulimpa). Suformuokite iš tešlos pailgą „dešrą“ ir įsukite ją į maistinę plėvelę. Padėkite maždaug pusvalandžiui į šaldytuvą, kad sukietėtų.
3. Paruoškite 20x30cm kepimo skardą: jos dugną išklokite pergamentiniu popieriumi.
4. Išimkite sušalusią tešlą iš šaldytuvo ir ją supjaustykite plonomis riekelėmis. Tas riekeles išdėliokite ant paruoštos kepimo skardos dugno ir pirštais plonindami sulipdykite taip, kad visas dugnas pasidengtų maždaug vienodu sluoksniu tešlos. Subadykite šį tešlos pagrindą šakute ir padėkite į šaldytuvą, kol įkais orkaitė.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros. Įdėkite skardą su pyrago pagrindu ir kepkite 15 min.
6. Kol pagrindas kepa, nuplaukite rabarbarus ir juos supjaustykite plonais griežinėliais. Apibarstykite krakmolu, išmaišykite. Sudėkite braškių džemą (ar kitą džemą, kokį naudosite kepimui) ir gerai išmaišykite.
7. Išimkite apkeptą pyrago pagrindą iš orkaitės ir ant jo sudėkite rabarbarus. Tada visą viršų užbarstykite trupiniais, kuriuos atidėjote. Pašaukite atgal į orkaitę ir kepkite dar 45-50 min., kol viršus gražiai apskrus.
8. Atvėsinkite ir supjaustykite, pabarstykite cukraus pudra.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.