O dar bus tų momentų, kai atsidarysite savo spintelę (ar sandėliuką) ir pamatysite pernykštes bulves, kurios dar visai tinka valgyti, tik jau fantazijos mažoka, ką su jomis pagaminti. Tai imkite ir pagaminkite štai tokius sočius pusryčius. Jie, beje, primins legendinius angliškuosius, nes skoniu itin panašūs į bulvinius skrebučius hash browns, kurie yra sudėtinė tipištų britiškų pusryčių dalis.
Kažkada, pamenu, mudvi su dukra Rūta Londone užsukome į paprastą britišką užeigą prie jos namų, kurioje kiaurą dieną beveik nieko daugiau ir negamina, vien tradicinius britiškus pusryčius… Mudvi vienintelės toje užeigoje buvome ne statybininkai! Po kupinos lėkštės pupelių, hash browns (lietuviškai turbūt šie paplotėliai vadintųsi bulvių kroketai), dešrelių ir kiaušinių, aš iki pat vakaro buvau soti... Išties ekonominis valgymo variantas!
Bet namuose juk galima ir šiek tiek elegantiškiau nei toje statybininkų užeigoje. Tad dalinuosi labiau sofistikuotu receptu. Ir šiek labiau lietuvišku savo ingredientais, nei britišku.
Traškūs bulvių skrebučiai ir be lukštų virtas kiaušinis su krienų padažu
Ingredientai (4 porc.):
- 1,5 kg bulvių, nuskustų ir sutarkuotų plonomis juostelėmis*;
- 150 g sviesto, ištirpinto;
- 3/4 stiklinės susmulkintų petražolių;
- 150 g rūkytos šoninės, smulkiai supjaustytos;
- druskos;
- grūstų juodųjų pipirų;
- 100 g sultenių;
- 8 kiaušiniai, išvirti be lukštų;
krienų padažui:
- 1/2 stiklinės (120 g) grietinės;
- 2 šaukštai krienų.
Gaminimas:
1. Dubenyje sumaišykite tarkuotas bulves, sviestą, petražoles ir šoninę, pagardinkite druska ir pipirais.
2. Įkaitinkite keptuvę nepridegančiu paviršiumi iki vidutinės kaitros. Dėkite po kaupiną šaukštą paruoštos bulvių masės ir gerai išlyginkite paviršių, suplodami masę tolygiai, kad gautumėte apvalius kuo plonesnius skrebučius. Kepkite apie 6 minutes, tada apverskite ir dar tiek pat kepkite kitą pusę (skrebučiai turi būti traškūs).
3. Paruoškite krienų padažą: sumaišykite grietinę ir krienus.
4. Lėkštėse keliais aukštais sudėliokite skrebučius, perklodami tarp jų sluoksnį sultenių, o ant viršaus uždėkite vieną arba du be lukšto virtus kiaušinius. Patiekite iškart, su krienų padažu.
*Geriausia tiks tarka, kurios akutės plonesnės nei tradicinė lietuviška „burokinė“ tarka. Taip pat tiks „julienne“ tipo pjaustyklės ir mandolinos (rinkitės patį smulkiausią peiliuką). Blogiausiu atveju, jei neturite nei vienos nei kitos, tarkuokite įprasta „burokine“ tarka.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.