Šis patiekalas – kažkas per vidurį tarp keptos ir troškintos vištienos, nes į keptuvę supylus gerą stiklinaitę balto vyno, o ant blauzdelių užtepus Dižono garstyčių bei grietinės, viščiukas kartu ir troškinsis, ir keps, tad gausite minkštą, sultingą paukštienos patiekalą ir dar vieną gerumą – nuostabų padažą! Beliks tik sugalvoti, su kuo jį patiekti – gal su rieke traškios bagetės, o gal su bulvių koše (kad padažą būtų kuo sudažyti), o gal su garuose virtomis daržovėmis?
Ingredientai:
- 8 vištienos blauzdelės (su kaulu ir odele);
- 4 šaukštai Dižono garstyčių;
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
- grūstų juodųjų pipirų;
- 2 česnako skiltelės, sutrintos arba susmulkintos;
- 6 šaukštai grietinės;
- 150 ml baltojo vyno arba vermuto;
- 1 šaukštelis rudojo cukraus;
- 2 šaukštai petražolių, susmulkintų;
- citrinos sulčių;
- 1 šaukštas sviesto.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
2. Į kepti orkaitėje skirtą indą sudėkite vištienos blauzdeles odelėmis į viršų taip, kad jos užpildytų visą indo plotą, neliktų daug vietos aplink (aš naudojau ketaus keptuvę).
3. Mažame indelyje sumaišykite garstyčias su aliejumi ir šia mase aptepkite kiekvieną blauzdelę bei pabarstykite pipirais (druskos dėti jau nereikia, pakaks sūrumo tiek, kiek yra garstyčiose).
4. Grietinę sumaišykite su česnakais ir šaukštu sudėkite šį mišinį ant vištienos (nesistenkite kaip nors gražiai ar tolygiai, nes grietinė ištirps kepant).
5. Vyną sumaišykite su cukrumi ir apie 100 ml supilkite į tarpus tarp vištienos. Pašaukite į orkaitę (niekuo uždengti nereikia).
6. Po 20 minučių supilkite į kepimo indą likusį vyną ir kepkite dar 20 minučių, arba kol odelės bus gerai apskrudusios ir mėsa minkšta.
7. Išimkite vištienos gabalėlius į serviravimo indą, uždenkite jį aliuminio folija, kad mėsa neatšaltų.
8. Skystį, kuris liko kepimo inde, supilkite į nedidelį puodą ir užkaiskite. Pavirinkite apie 2–3 minutes, arba kol jis pradės tirštėti. Suberkite petražoles, įspauskite truputį citrinos sulčių, sudėkite sviestą ir nuolat maišykite, kol sviestas ištirps. Paragaukite, ar padažui netrūksta druskos, pipirų, saldumo. Padažą supilkite ant vištienos gabalėlių ir patiekite.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.